Rusya uyardı: Türkiye askerini oradan hemen çeksin

Rusya uyardı: Türkiye askerini oradan hemen çeksin

Irak'ta IŞİD karşıtı operasyonun başlangıcı ve Felluce'nin IŞİD'den kurtarılmasının ardından, Rusya'dan Türkiye'ye çok sert uyarı geldi.

Rusya uyardı: Türkiye askerini oradan hemen çeksin
16px
24px
31.05.2016 14:23
ABONE OLgoogle
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, üstelik ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştükten sadece saatler sonra, Ankara’ya “Irak’taki askerlerini çek” çağrısı yaptı.
Lavrov, bugün Rusya’da yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Irak’ta asker bulundurması, kesinlikle kabul edilemez bir durum” mesajı verdi ve ekledi:

“Batılı ortaklarımızın Türklerin yapmakta olduklarına daha fazla dikkat göstermeleri gerektiğine inanıyoruz.”

Lavrov, Türkiye’nin Suriye sınırını kapatmadığı için hâlâ IŞİD militanlarının bu sınırdan geçiş yapmaya devam ettiklerini de öne sürdü.

“TÜRKİYE DOĞRU OLANI YAPARSA, İLİŞKİLER NORMALLEŞİR”

Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlik konusunda da konuşan Lavrov, Türkiye’nin bu gerginlikten “büyük zarar gördüğünü” savunarak, şöyle dedi:

“Farklı kanallardan bizimle ilişki kurmaya çalışıyorlar. Komiteler oluşturmayı öneriyorlar.”
Diplomatlardan ya da istihbarat elemanlarından oluşan bir komite kurulması teklifinin geçen yıl kendisine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından önerildiğini de söyleyen Lavrov şöyle konuştu:

“Biz hiçbir zaman Türkiye’ye zeytin dalı, ya da başka bir dal uzattık demedik. Biz sadece Türkiye’nin özür dilemesi gerektiğini ve işlediği savaş suçu nedeniyle kayıplarımız konusunda tazminat ödemesi gerektiğini söyledik. Rusya Devlet Başkanı Putin de, ilişkilerin normalleştirilmesini ancak Türkiye yapması gerekenleri yaptıktan sonra düşünebileceğimizi söyledi.”

BAŞİKA KRİZ OLMUŞTU

Türkiye’nin Irak’ın kuzey bölgesinde, özellikle de Musul yakınlarındaki Başika kampında bulundurduğu askerler, Ankara ile Bağdat arasında geçen yıl Aralık ayında sorun olmuş, Rusya’nın konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne taşımasıyla sorun, krize dönüşmüştü.

Sonuçta Türkiye, Aralık ayında Başika’ya gönderdiği, tank birliklerinin de bulunduğu ek takviye taburunu geri çekmek zorunda kalmıştı. Ancak Türkiye’nin Başika’da daha önce konuşlandırdığı ve bölgedeki IŞİD karşıtı güçleri eğiten TSK’ya bağlı eğitim subayları görev yapmaya devam etmişlerdi.

Türkiye’nin Başika dışında da Irak’ta askerleri bulunuyor. Ancak Başika, Irak’ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimi kontrolü dışındaki bölgede yer alıyor. Türkiye’nin diğer askeri üsleri ve askeri birlikleri ise Kürt yönetiminin kontrolündeki alanda konuşlu durumda.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde