Rusya ile ticarette Türk Lirası kullanma kararı kağıt üzerinde kaldı

Rusya ile ticarette Türk Lirası kullanma kararı kağıt üzerinde kaldı

Rusya Merkez Bankası, Türkiye ile yapılan ticarete ilişkin verileri açıkladı

Rusya ile ticarette Türk Lirası kullanma kararı kağıt üzerinde kaldı
16px
24px
29.10.2019 12:51
ABONE OLgoogle

Rusya Merkez Bankası Türkiye ile yapılan ikili ödemelere ait verileri yayınladı. Verilere göre ikili ticaretteki ödemelerin yüzde 83.1'i dolarla yapıldığı açıklanırken, veriler arasında Türk Lirası yer almadı.

2018 yılında Türkiye-Rusya ve İran yerel para birimleriyle ticaret yapma konusunda anlaşmıştı.

Karar'ın aktardığına göre Rusya ve Türkiye, doların ikili ticaretteki payını azaltmak için çalışmalarını sürdürürken Rusya Merkez Bankası, Rus-Türk ticaretinde kullanılan para birimlerinin dağılımını ilk kez açıkladı.

2019'un ilk yarısında toplam ödemelerin yüzde 11.7'si rubleyle yapıldı. 2018'in aynı döneminde bu oran yüzde 11.3 olarak kaydedilmişti. 

Merkez Bankası istatistikleri, ödemelerin büyük bölümünün dolarla yapıldığını gösteriyor. Dolar yüzde 83.1'lik paya sahip olurken euro yüzde 5, diğer para birimleri de yüzde 0.2'lik hacimde kaldı.

Türk lirası yok

İkili ticarette en yüksek rubleyle ödeme oranına 2013 ve 2014'te ulaşıldı. Söz konusu yıllarda ruble cinsinden yapılan işlemlerin oranı yüzde 17.5 ila 13 aralığında değişirken, dolar cinsinden yapılan işlemlerin oranı yüzde 80 ila 90 aralığındaydı.

Açıklanan veriler arasında Türk Lirası'nın olmaması dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, iki ülke arasındaki ödeme ve anlaşmalarda yerli para birimlerinin kullanılmasına yönelik anlaşma imzalamıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde