Rusya ile kritik görüşme: O ihracat yasakları kalktı...

Rusya ile kritik görüşme: O ihracat yasakları kalktı...

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ile telefonda görüştü. KKTC'deki Lefkoşa Büyükelçiliği'nde gerçekleşen görüşmede ikili ilişkilerin ileriye taşınmasında mutabakat sağlandı.

Rusya ile kritik görüşme: O ihracat yasakları kalktı...
16px
24px
09.03.2017 17:54
ABONE OLgoogle

Başbakan Yıldırım'ın Rusya Başbakanı Medvedev ile yaptığı telefon görüşmesinde, Medvedev, bazı tarım ürünlerinin Türkiye'den Rusya'ya ihracatına imkan tanıyan kararnameyi imzaladığını belirtti.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, “Rusya’dan tarım ürünlerine yönelik yasaklaların kaltığına dair bazı bilgiler geldi. Ancak hangi ürünlerde yasağın kalktığına dair resmi bir bilgi bize ulaşmadı. Ekonomi Bakanlığı ile de temasa geçtik. Onlara da resmi bilgi ulaşmış değil. Ancak şu anda domates, üzüm, çilek, kabak ve nar yasaklı ürünler arasında.

Anılan ürünler Rusya’ya yapılan yaş sebze meyve içinde yüzde 50’lik bir paya sahip. Ancak domates konusunda yasak kalkmış olursa hem üretici hem ihracatçı çok mutlu olur. En önemli ihraç kalemimiz arasında. Tekrar domates ihracat ürünü olursa yurtiçinde fiyatlara bir yansıması olacağını sanmıyorum. Çünkü Rusya gibi büyük bir pazar ürünleri almıyorum dediği zaman üretici de üretmeyi bırakıyordu. Çünkü malını pazarlamama korkusu yaşıyordu. Eğer yasağın resmi olarak kalktığı duyurulursa domates üretmekten vazgeçen çiftçiler üretime geri döner. Bu iç piyasadaki fiyatlara da olumlu yansır” ifadelerini kullandı. 

RUS AMBARGOYU EN ÇOK  DOMATES ÜRETİCİSİNİ VURMUŞTU

Domates Türkiye için en önemli tarım ürünlerinden biri. Tek başına ekonomiye 12 milyar 671 milyon liralık katkı yapıyor. Domatesin Türkiye’nin toplam bitkisel üretimdeki payı yüzde 10 seviyesinde. Sebze üretimindeki payı ise yüzde 40 civarlarında. Türkiye’de toplamda 11.8 milyon tonluk domates üretimi gerçekleştiriliyor. Bu üretim dünyadaki üretimin yüzde 6.9’unu oluşturuyor. Türkiye domates ihracatında dünyada dördüncü sırada.

DOMATES, İHRACATTA ÖNEMLİ BİR KALEM

Dünya domates ihracatından aldığımız pay ise yüzde 4.5 seviyesinde. Türkiye’nin toplam sebze ihracatının yüzde 62’si de domatesten oluşuyor.

Rusya’nın, Türkiye tarımsal ürünlerine 2016 yılı başından itibaren uyguladığı ambargo kararı da en çok domates üreticisini etkilemişti. 2015-2016 döneminde Rusya hariç domates ihracatı 106.5 milyon dolardan 239.9 milyon dolara çıksa da, Rusya dahil edildiğinde toplamda 365.3 milyon dolardan 239.9 milyon dolara gerilemişti. İhracat, Irak, Belarus, Gürcistan ve Suudi Arabistan başta olmak üzere diğer ülkelere yönelmişti.

NARENCİYE  TOPARLADI

GEÇTİĞİMİZ günlerde TZOB tarafından derlenen verilere göre 2016 yılı Ocak ayında 1 milyar 197 milyon dolar olan tarım ve gıda ihracatı, 2017 yılı Ocak ayında 172.2 milyon dolar artışla 1 milyar 369.2 milyon dolara yükseldi. Önemli ihraç ürünleri arasında yer alan sebzede ihracat yüzde 59.2 artışla 98.2 milyon dolara, meyvede yüzde 9.1 artışla 322.2 milyon dolara çıktı.

Rusya’ya, 2015 yılında 1 milyon 284 bin ton yaş sebze ve meyve ihracatı karşılığında 875 milyon 476 bin dolar ihracat geliri elde edilmişti. 2016 yılında ambargonun etkisiyle yaş sebze ve meyve ihracatı, miktar olarak 559 bin 565 tona, değer olarak 331 milyon 806 bin dolara gerilemişti. Bu ülkeye ihracat miktar bazında yüzde 56.4, değer bazında yüzde 62.1 azalmıştı. 2016 Ocak ayında, 15 bin 882 ton yaş sebze meyve ihracatı karşılığında 10 milyon 914 bin dolar gelir elde edilmişti.

Kısmen de olsa ambargonun kalkmasıyla, 2017 yılı Ocak ayında 74 bin 109 ton yaş sebze meyve ihracatı karşılığında 37 milyon 831 bin dolara yükseldi. Ocak ayında Rusya’ya yapılan ihracat miktar bazında yüzde 366.6, değer bazında ise yüzde 246.6 artış gösterdi. İhracatta görülen artış Rusya’nın portakal ve mandalinada ambargoyu kaldırmasından kaynaklandı. Her ne kadar şeftali ve erikte de ambargo kaldırılmış olsa da hasat dönemi olmaması nedeniyle henüz rakamlara yansımadı. Rusya’ya ocak ayında yapılan yaş sebze meyve ihracatının miktar bazında yüzde 99.1’i, değer bazında ise yüzde 98.7’sini narenciye oluşturdu.

Burak Coşan/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde