Rusya'dan Nestle'ye 'GDO'lu papaya' davası

Rusya'dan Nestle'ye 'GDO'lu papaya' davası

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu Nestle Rusya’ya GDO’lu papaya bitkisi kullanması sebebiyle dava açtı. Nestle tepkilerin ardından üretimi durdurdu.

Rusya'dan Nestle'ye 'GDO'lu papaya' davası
16px
24px
22.05.2019 04:40
ABONE OLgoogle

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor), ürettikleri Bystrov kahvaltılık gevreklerinin içinde GDO’lu papayabitkisi özü bulunduğu gerekçesiyle Nestle Rusya’ya dava açtı. Tepkiler sonrası gevreğin üretimi durdurulurken, firma suçlamaları reddetti.

Rospotrebnadzor, Nestle firmasının ürettiği Bystrov kahvaltılık yulaf ezmesi gevreğinin içinde genetiği değiştirilmiş papaya bitkisi özüne rastlandığı gerekçesiyle Nestle Rusya’ya idari ihlal davası açtı.

DEVLETE BİLGİ VERMEDİ

Sputnik'in aktardığına göre Nestle Rusya, ürünlerin içeriğinde buldurulması konusunda yaptırımlar bulunan maddelerden haberdar olmasına rağmen durum hakkında devleti bilgilendirmedi.

Dava, Rusya Federasyonu Anayasası’nın ‘üreticilere herhangi bir kural ihlalini takiben on gün içinde durumu devlete bildirmeyi zorunlu kılan’ 37. maddesi kapsamında görülecek.

Basında ürünün satışının Rospotrebnadzor tarafından durdurulduğu da duyurulmuştu.

NESTLE: GDO’LU ÜRÜN YOK

Nestle’nin basın dairesinden Rus basınına yapılan açıklamada Bystrov gevreğinde genetiği değiştirilmiş organizma kullanılmadığı belirtildi. Bunun yanında firma, tepkiler üzerine söz konusu gevreğin üretimini durdurduğunu da ekledi.

Nestle markası, Rusya’nın kahvaltılık gevrek pazarında oldukça mühim bir yer edinmiş durumda. Bystrov gevreği ise içerdiği yulaf, kurutulmuş meyveler, bal ve fındıkla tüketicilere tam teşekküllü bir kahvaltı deneyimi sunmayı hedefliyordu.

Aynı zamanda marka; Rus pazarında hazır kahve, kakao, bebek maması ve daha birçok ürünün satışında da lider konumda. Rüşvetle halka binlerce ton GDO’lu ürün yedirdiler

Dünyanın en büyük yiyecek ve meşrubat şirketi olan Nestle, bugüne dek işçi hakları ihlali gibi birçok gerekçeyle çeşitli ülkelerde sıkça boykot edildi.

Özellikle 80’li yıllarda Afrika ve Latin Amerika kıtasındaki gelişmemiş ülkelere sattığı süt tozu, markanın adını lekeleyen bir skandal olarak akıllara kazındı.

Marka, 2016 yılında kahve üretim zincirinde köle kullanımının olası olduğunu itiraf etti. Bunun yanı sıra firma Tayland’daki deniz ürünü zincirlerinde cebren çalıştırılan işçilerin bulunduğunu saptadığını da bildirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde