Rusya'dan ENKA'ya diplomatik ceza

Rusya'dan ENKA'ya diplomatik ceza

Rusya'da Şeremetyevo-3 havaalanı terminalini inşaa eden ENKA'nın şantiyesinde yaşanan zehirlenme olayının ardından Rusya, ENKA'nın 222 işçisinin çalışma iznini iptal etti.

Rusya'dan ENKA'ya diplomatik ceza
16px
24px
29.06.2007 15:39
ABONE OLgoogle

430 işçinin kimilerine göre “yedikleri yemekten”, bazı iddialara göre ise “yakınında yaşadıkları kasabada altyapı yetersizliğinden kaynaklanan enfeksiyondan” hastanelik olmasının ardından, ENKA Moskova'da 222 yabancı işçisinin çalışma iznini kaybetti.

Federal Göçmen Bürosu Moskova Bölge Müdürü Mihail Utyatskiy dün düzenlediği basın toplantısında, Solneçnogorskiy bölgesindeki ENKA kampında, bu olayın ardından yapılan denetimlerde iptal kararının alındığını açıkladı.

İptal kararlarının zehirlenme vakaları ile ilgisi yok.

Mihail Utyatskiy, düzenlediği basın toplantısında ENKA'nın Rusya'daki en büyük ve önemli şirketlerden biri olduğunun altını çizdi. “Firmanın bu proje için 1500 işçilik yabancı işçi kotası var. Şirket gerekli durumlarda bu sayının 1950'ye çıkarılması için izin almış. Rusya çapında ise şirketin toplam yabancı işçi kotası 10 bin. ENKA, ülkemizdeki en ciddi şirketlerden biri” dedi. İtarfaks'ın haberine göre Rus yetkili, 222 iznin iptal gerekçesini soran gazetecilere, "bu izinlerin aslında yasalara uygun olarak alınmış olduğunu, ancak şirketin bu işçilere gerekli çalışma ve yaşama ortamı sağlamaması nedeniye iptal kararı alındığı" karşılığını verdi.

 Bu arada Şeremetyevo-3 havaalanı terminali ve IKEA şantiyesinde normal mesainin başladığı öğrenildi. Zehirlenme olayı ile ilgili soruşturma sürerken, sadece yenilen yemeklerin mi sebep olduğu, yoksa kampın bulunduğu kasabada altyapı yetersizliğinden ve kanalizasyon sorunlarından yaşanan enfeksiyonun da bir etken mi olduğu henüz netlik kazanmadı.

Yetkililer, bu olaydan dolayı ENKA'nın yabancı işçi getirme hakkının iptal edilebileceği yolunda Moscow Times'ta yayınlanan haberin doğru olmadığını, izin iptali gibi bir konunun sözkonusu olamayacağını söyledi. Yetkililer, olayın henüz soruşturma aşamasında olduğunu ve kesin bir yarguya varmanın yanlış olacağını belirttiler.

Turkrus.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde