Rusya, Türklerin şantiyelerini bastı, yetmedi.....

Rusya, Türklerin şantiyelerini bastı, yetmedi.....

Uçak krizini tırmandıran Rusya, ülkede 30 milyar dolarlık yatırımı olan inşaat sektörünü hedefine aldı. 10 bine yakın Türk çalışanın vizeleri iptal ediliyor.

Rusya, Türklerin şantiyelerini bastı, yetmedi.....
16px
24px
28.11.2015 07:18
ABONE OLgoogle
Uçak krizini tırmandıran Rusya, ülkede 30 milyar dolarlık yatırımı olan inşaat sektörünü hedefine aldı. 10 bine yakın Türk çalışanın vizeleri iptal ediliyor. Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Yenigün, "Türk inşaatçılara taciz var" dedi

Türkiye'nin angajman kuralları çerçevesinde düşürdüğü Rus uçağı krizinin dördüncü gününde de Rusya'nın hukuksuz yaptırımları devam ediyor. Bu kez hedefte ülkede 30 milyar dolarlık yatırıma devam eden inşaat sektörü var. Dünyaca ünlü Türk müteahhitlik firmaları diken üstünde. Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, "Türk inşaatçılara genel bir taciz var. Polis şantiyelere baskın düzenliyor. Çoğunluğu mühendis 10 bine yakın Türk çalışan zor durumda" dedi. 

'GEÇERSİZDİR' DAMGASI 

Edinilen bilgilere göre, Rus memurlar mesaisinin önemli bir bölümünü Türk işçilere zorluk çıkarmaya ayırmış durumda. Şantiyeleri basan polis, Türk çalışanlarının pasaportlarını toplayıp, üzerine 'geçersizdir' damgası vurarak, işçi vizelerini iptal etmeye başladı. Şirketlere de mali denetim yapılıyor. En ufak bir eksiklikte hem para cezası uygulanıyor hem de şirketin kapısına mühür vuruluyor. 

62 MİL YAR $'LIK YATIRIM 

Rusya'da iş yapan Türk inşaat şirketleri, birçok altyapı ve üstyapı projesinde aktif rol oynuyor. Türk müteahhitlerin Rusya'da 1988'den bu yana üstlendiği 1920'yi aşkın projenin toplam bedeli yaklaşık 62 milyar dolar. Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre Rusya Federasyonu bu tutar ile yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19.-'lük pay ile lider konumda. Türk firmaları 201-'te Rusya Federasyonu'nda toplam tutarı 3.9 milyar doları aşan 47 adet proje üstlendi. 

1750 KONUT SATIK 

Rus vatandaşları da Türkiye'den gayrimenkul satın alan yabancılar arasında önemli bir yere sahip. 2015'in ilk 10 ayında ülke genelinde yabancılara 18 bin 428 ev satıldı. Rus vatandaşları 1750 adet ev ile Iraklılar ve Suudilerden sonra üçüncü sırada yer aldı. 

İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN FALİYETLERİ ENGELLENEBİLİR

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Moskova'dan Türkiye'ye yönelik olumsuz mesajlar gelmeye devam ediyor. Rusya İnşaat ve Kamu Hizmetleri Bakanı Mihail Men, Rusya'da faaliyet gösteren Türk inşaat şirketlerinin faaliyetlerinin engellenebileceğini söyledi. RBC ajansına konuşan Men, "Rus uçağının vurulması sonrası, inşaat sektöründe Türk projelerine verilen her türlü destek gözden geçirilecek. Kısa süre içinde diğer kurumlar ve büyük yapı şirketleriyle, Rusya ile Türkiye'nin ortak inşaat projelerini değerlendireceğiz" dedi.

Bu arada Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak'a Türkiye'ye Rus uçağını düşürmesi nedeniyle uygulanması planlanan yaptırımlara doğalgazın dahil edilip edilmeyeceği soruldu. Novak soru karşısında, "Tüm kararlar "Yaptırımlarla ilgili tüm kararlar hükümet tarafından tartışılıp alınacak" demekle yetindi.

RUSYA'DAKİ TÜRK İNŞAT FİRMALARI:

- Polimeks İnşaat 
- Enka İnşaat 
- Ant Yapı 
- Berksan Muhendislik Elektrik San. ve Tic. Ltd. Şti.
- Tria Morya İnşaat 
- Alarko İnşaat
- Sembol İnşaat 
- Marash Stroy 
- Soyak İnşaat 
- Beta Tek İnşaat 
- Sml İnşaat 
- Atlas İnşaat 
- Akort İnşaat 
- Ekinciler İnşaat
- Accon İnşaat 
- Esta İnşaat 
- ATK İnşaat 
- Üçgen İnşaat 
- Odak İnşaat 
- Sefa İnşaat 
- Ulu İnşaat 
- Tepe İnşaat 
- Magnet İnşaat 
- Nova İnşaat 
- Troy İnşaat 
- Palmire İnşaat 
- Yamata İnşaat 
- Kasa Stroy - Kasa İnşaat - Monotek İnşaat 
- Koçtek İnşaat
- Cenk İnşaat 
- Enka İnşaat 
- Mebe Construction Gama İnşaat

TÜRKLER RUSYA'DA DE V PROJELERE İMZA ATTI

- Ant Yapı: Uluslararası İş Merkezi Gök Türk Mahallesi 
- Renaissance Construction: Uluslararası İş Merkezi Evrim Kulesi 
- Sembol İnşaat: Volgograd Shopping Center "Piramida"/Hotel and Resort Complex 
- Polimeks İnşaat: The Ritz-Carlton Otel 
- Tepe İnşaat: Coskunoz Alabuga LLC Fabrikası/Rus ZAO Otocam Fabrikası/Trakya Glass Float Fabrikası/Ostozhenka Ofis Binası 
- Yenigün İnşaat: Ekaterinburg Yasam Merkezi Limerans 2 Projesi/Almaz AVM
- Rönesans Gayrimenkul: 
- ofis binası/Karma Proje/Otel/ AVM

DEİK GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerini değerlendirmek üzere dün bir araya geldi. Basına kapalı toplantıda konunun fotoğrafı çekildi. DEİK Yönetim Kurulu, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak'tan TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete'ye kadar 35 üyeden oluşuyor. Toplantıya yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve Avrasya İş Konseyi altında yer alan Türkiye-Afganistan İş Konseyi, Türkiye- Azerbaycan İş Konseyi, Türkiye-Belarus İş Konseyi, Türkiye-Gürcistan İş Konseyi, Türkiye- Kazakistan İş Konseyi, Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi, Türkiye-Moğolistan İş Konseyi, Türkiye-Moldova İş Konseyi, Türkiye-Özbekistan İş Konseyi, Türkiye-Tacikistan İş Konseyi, Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi ile Türkiye- Ukrayna İş Konseyi başkanları da katıldı.
Seda Tabak/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde