Rusya: AIDS için yeni ilaç bulduk

Rusya: AIDS için yeni ilaç bulduk

Rus bilim adamları, HIV virüsünün vücutta hızla yayılmasını engelleyecek ilaç bulduklarını ileri sürdü.

Rusya: AIDS için yeni ilaç bulduk
16px
24px
02.12.2006 10:01
ABONE OLgoogle

Rusya Federal Biomedicine Ajansı'ndan bir grup bilim adamı, HIV virüsünün hastanın bağışıklık sistemini zayıflatarak sağlıklı hücrelerin içine yerleştiklerini ve yüzlerce kez bölünerek hızla tüm vücuda yayıldıklarını belirtti. Araştırma ekibi, bulunan yeni AIDS ilacnın, HIV virüsünün hareket alanını zayıflatarak zaman içinde bölünmesini ve bağışıklık sistemini etkisi altına almasını engellediğini iddia ediyor.

Araştırma grubunda yer alan uzmanlardan Dr. Alexander Chernousov, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Vücudun enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı doğal korumasını artıran 'interferon gamma' maddesine HIV virüsünün hızla bölünmesini engelleyecek bir etki kazandırdık," dedi. Henüz klinik denemeleri aşamasında olan ilacın seri üretimi için 30 milyon dolar gerekiyor.

Rusya, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından dünyada en yüksek seviyede AIDS vakası görülen ülkelerden. Ortalama her gün yüz vakanın kayıtlara girdiği ülkede toplam 370 bin resmi hasta var. Toplum Sağlığı Araştırma Enstitüsü rakamlarına göre Rusya'da 1 milyon 100 bin civarında HIV virüsü taşıyıcısı bulunuyor. Rusya'da ilk AIDS vakasının görüldüğü 1987 yılından bu yana 11 bin kişi, direk ya da dolaylı olarak HIV virüsü nedeni ile hayatını kaybetti.

Rusya'da geçen on yıla göre 20 kat artan AIDS vakaları ile ilgili hükümet ve sağlık bakanlığı sürekli eleştiriliyor. Rusya Sağlık Bakanı Mihail Zurabov, AIDS tedavisi için kullanılan 6 bin ile 2 bin dolar arasında değişen ağrı kesici ilaçların 800 dolara kadar düşürüleceğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bir kaç yıl içinde AIDS hastaları için gerekli tüm ilaçların ücretsiz olarak sağlanması konusunda çalışma içinde olduklarını belirtmişti.

Birleşmiş Milletler'e göre AIDS, dünya genelinde en fazla ölüme yol açan dördüncü hastalık. Afrika'nın orta ve güney kesimlerinde ise ölüm nedenleri arasında ilk sırada. AIDS'e yol açan HIV virüsü, Rusya, Çin, Hindistan gibi pek çok ülkede de uzmanları kaygılandıran bir hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, yaklaşık altı buçuk milyon kişinin HIV/AIDS tedavisinde kullanılan ilaçlara ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Gerekli sağlık hizmetinin sağlanmaması durumunda bu hastaların iki yıl içinde öleceklerini belirten Örgüt, ilaçlara ulaşabilen hasta sayısının sadece 970 bin olduğunu kaydediyor.

Moskova/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde