Rüşvetin şifresi: Derneğe bağış

Rüşvetin şifresi: Derneğe bağış

KEMERBURGAZ’da girişe yasak saatlerde bile son sürat hafriyat taşıyan kamyonların sırrı ortaya çıktı.

Rüşvetin şifresi: Derneğe bağış
16px
24px
17.06.2011 07:06
ABONE OLgoogle

Jandarma ve polisin yaptığı ortak operasyon sonucu rüşvet alıp verdikleri iddiasıyla gözaltına alınan 12’si asker, 16’sı polis toplam 52 kişi hakkında suç örgütü kurmak ve üye olmak ile rüşvet almak ve vermek suçlarından dava açıldı.

Savcı dava açtığı polis ve askerlerin meslekten atılmalarını da istedi. İddianameye göre, Kemerburgaz ve Tayakadın döküm alanlarına hafriyat taşıyan kamyonların sahipleri, yoldaki polis ve jandarma ekipleriyle rüşvet çarkı kurup özgürce hareket etmiş.

Özel rüşvet tarifesi

Şirket sahipleri görüşmelerde teknik takibe takılmamak için rüşvetten “camiye yardım” ya da “derneğe bağış” diye bahsetmiş. Kamyoncular aralarında özel rüşvet tarifesi de oluşturmuş. Rüşvet aldıkları iddia edilen trafik görevlileri kendileri üzerine kayıtlı cep telefonu numaraları yerine, açık hat diye bilinen başkasının üzerine kayıtlı numaraları kullanıyordu. Rüşveti toplamak için de hafriyat şirketi sahibi Ali Haydar Şaroğlu’nu görevlendirmişlerdi.

Şimdi rota Ağır Ceza

Ali Haydar Şaroğlu, hafriyat şirketlerinden gelen istekleri de trafik görevlilerine iletmekle görevliydi. İddianameye göre, Jandarma ve polis görevlilerinin rüşvet için ayrı ayrı tarifeleri vardı. Jandarma ekipleri geçiş yapacak 10 kamyon için 500 TL alıyordu.

Düzenli rüşvet veren firmalar için 10 kamyonun bedeli 350-400 TL’ye indirilmişti. Savcı, Ali Haydar Şaroğlu’nun örgüt kurmaktan 10.5 yıl, rüşvet almak ve vermekten 21 yıl hapisle cezalandırılmasını istedi.

Savcı, meslekten atılmalarını talep ettiği polis ve jandarma görevlileri ile hafriyat şirketi sahiplerine ise örgüt üyesi olmaktan 5.5 yıl, rüşvet almak ve vermekten 21 yıl hapis istedi. Jandarma ve polis görevlileri ile hafriyat şirketi sahipleri Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak.

Eyüp Serbest/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde