Rüşvet hiç böyle tanımlanmamıştı

Rüşvet hiç böyle tanımlanmamıştı

AKP'nin dört eski bakanla ilgili yenilediği soruşturma önergesinde rüşvet tanımı dikkat çekti.

Rüşvet hiç böyle tanımlanmamıştı
16px
24px
25.04.2014 08:56
ABONE OLgoogle
4 eski bakanla ilgili daha önce verdiği soruşturma önergesinde yalnızca “görevi kötüye kullanmak” ve “nüfuz ticareti” suçlamalarına yer veren AKP, önergeyi yenileyerek TBMM Başkanlığı’na sundu.

Önergede, Zafer Çağlayan hakkında “Kaçakçılıkla Mücadele Yasası’na muhalefet, resmi belgede sahtecilik, rüşvet”; Muammer Güler hakkında “resmi belgede sahtecilik, nüfuz ticareti, rüşvet, gizliliğin ihlali”; Egemen Bağış hakkında “nüfuz ticareti ve rüşvet”; Erdoğan Bayraktar hakkında “nüfuz ticareti, görevi kötüye kullanma” iddialarının soruşturulması istendi. Önergede, rüşvet iddialarıyla ilgili “Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatlar” ifadesinin kullanılması dikkat çekti. Soruşturma önergesi CHP’nin verdiği önergelerle birlikte Meclis TV’nin yayın yapmadığı 5 Mayıs Cuma günü görüşülecek.

76 AKP’li milletvekilinin imzasıyla verilen soruşturma önergesinde, eski bakanlarla ilgili şu iddialara yer verildi:

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatlar karşılığında; bu şahsın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtayaz sağladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamaya çalıştığı. Bu eylemlerin Kaçakçılıkla Mücadele Yasası’na muhalefet, TCK’nin 204. (resmi belgede sahtecilik) ve 252. (rüşvet) maddelerine tekabül ettiğinden bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması.

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatlar karşılığında; bu şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği ve adı geçen şahıs için koruma polisi görevlendirdiği; bu şahısla birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı; bu şahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat verdiği; bu şahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunduğu. Bu eylemlerin TCK’nin 204. (resmi belgede sahtecilik), 255. (nüfuz ticareti), 252.(rüşvet) ve 285. (gizliliğin ihlali) maddelerine tekabül ettiğinden bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması.

Eski AB Bakanı Egemen Bağış: Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatlar karşılığında; bu şahsın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık ettiği; bu şahısla ilgili bir soruşturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarda araştırılma yapılmasını sağladığı; bu şahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunduğu. Bu eylemlerin TCK’nin 255. (nüfuz ticareti) ve 252. (rüşvet) maddelerine tekabül ettiğinden, bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan ve miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatlar karşılığında; kişeye özel imtiyazlı imar planları onaylattıkları; imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları; bu eylemlerin bir kısmının Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirildiği, ayrıca bu bakanlıktan iş alan bazı şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut ettiği... Bu eylemlerin TCK’nin 255. (nüfuz ticareti) ve 257. (görevi kötüye kullanma) maddelerine tekabül ettiğinden bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması.
Emine Kaplan / Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde