Rusların olimpiyata yetiştiremeyeceği inşaatları, Türk müteahhitler bitirecek

Rusların olimpiyata yetiştiremeyeceği inşaatları, Türk müteahhitler bitirecek

Soçi'deki aciliyet sınırına dayanmış bina ve tesisler, zamanında yetişmesi için Türk müteahhitlere verilecek.

Rusların olimpiyata yetiştiremeyeceği inşaatları, Türk müteahhitler bitirecek
16px
24px
16.12.2010 08:59
ABONE OLgoogle

2014 Dünya Kış Olimpiyatları'nın düzenleneceği Soçi'deki inşaatları ülkedeki ulusalcılık akımının etkisiyle kolayca alan Rus müteahhitlerin, tesisleri zamanında bitiremeyeceği ortaya çıktı. Soçi'deki aciliyet sınırına dayanmış bina ve tesisler, zamanında yetişmesi için Türk müteahhitlere verilecek.

Asya'da inşaat sektöründe en fazla potansiyele sahip ülkeler Rusya ve Türkiye, Avrupa'da ise Polonya. Türk müteahhitler, bir dönem büyük işler yaptıkları Rusya'da, son zamanlarda gelişen ulusalcılık akımının etkisiyle büyük işler alamıyor. 2014 yılında Rusya'nın Soçi kentinde yapılacak Dünya Kış Olimpiyatları için kurulacak tesisler de Rus firmalara verildi. Yurtdışında iş yapan Türk inşaat şirketlerine danışmanlık hizmeti veren ve İstanbul'da uluslararası yapı fuarı düzenleyen Yapı Endüstri Merkezi Müdürü Barış Onay, Rus müteahhitlerin yetiştiremeyeceği ortaya çıkan Soçi'deki işler için Türk müteahhitlerin devrede olduğunu söyledi. Barış Onay, "Rusya'da ulusalcılık akımının etkisiyle işleri Rus müteahhitler aldı, Türkler taşeron olarak kaldı. Ama şimdi Rus müteahhitler işleri yetiştiremiyor. Tesisleri yetiştirme adına Türk şirketlerin Soçi'de alabileceği işler var. Duyumlarımız var, görüşmeler yapılıyor." dedi.

2011 yılı Nisan ayında İstanbul'da düzenleyecekleri uluslararası yapı fuarı için Rusya'yı 'konuk ülke' ilan ettiklerini belirten Barış Onay, Avrupa ve Asya kıtalarında inşaat potansiyeli en yüksek ülkenin Rusya olduğunu ifade etti. Amaçlarının Türk inşaat şirketlerinin yurtdışında daha fazla iş alması olduğunu ifade eden Onay, Rusya'yı birinci öncelikli ülke seçmelerinin sebebini şöyle açıkladı: "Türk müteahhidi Rusya'da yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Bunu, sönmeden harlanması gereken ateş olarak görüyoruz. Bu nedenle gözümüzü ilk olarak Rusya'ya çevirdik. Türk inşaatçıları neredeyse biz oradayız. 2011'de Rusya pazarına odaklandık. Rusya, Türkiye ve Polonya, yakın bölgemizde en fazla inşaat potansiyeline sahip üç ülke. Biz de güçlü olduğumuz yerden başlamak istedik."

Türklerin 5 adet inşaat malzemesi üretim fabrikası bulunduğu Rusya'dan yatırım tedarikçileri İstanbul'daki yapı fuarında ağırlanacak ve Türk inşaat malzemesi üreticilerinin fabrikalarında iş bağlantısı yapılacak. Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde 81 bin metrekare alanda düzenlenecek fuara 1.200 yerli ve yabancı şirketin katılması, 110 binin üzerinde kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarda Rusya'da iş yapmak isteyen Türk şirketleri için ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. Turkeybuild fuarı öncesinde Moskova, Dubai ve Münih'te dünyanın en büyük 3 yapı fuarı ile ortaklık anlaşmaları imzaladıklarına da dikkat çeken Onay, "Rusya'da şu an görüştüğümüz milyar dolarlık yatırım gruplar var. Bunları ve Dubai ile Münih'ten sonra Türkiye'ye getirmek istiyoruz. Yurtdışındaki fuarlarda yüz gösteriliyor, ama Türkiye'de fabrikalara götürülüp iş bağlantıları yapılıyor." diye konuştu.

Rusya'yı konuk ülke olarak seçtikten sonra bu ülkenin 2018 Dünya Futbol Şampiyonası'na da ev sahibi olacağının ortaya çıktığını hatırlatan Barış Onay, "Şansımıza Rusya, 2018 Dünya Kupası'nı yapacak. Bu sene Moskova'ya bol bol gidip geleceğiz. Firma olarak orada 3 fuara katılıyoruz." dedi. 2018 yılı için yapılacak stat ve diğer tesislerde FIFA'nın, dolayısıyla Avrupa kriterlerinin geçerli olacağını belirten Barış Onay, bu sebeple Türkiye'de Avrupa standartlarında çalışan inşaat firmalarının yapılacak işlerde daha avantajlı olacağını söyledi.

İbrahim Balta/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde