Rusların Yarımca’daki dev tesisini kim satın aldı?

Rusların Yarımca’daki dev tesisini kim satın aldı?

Rus enerji şirketi Oteko Grup, 2012’de BP’den satın aldığı Pet Gaz’ın en önemli terminalini satma kararı aldı

Rusların Yarımca’daki dev tesisini kim satın aldı?
16px
24px
24.04.2017 08:41
ABONE OLgoogle

Oteko, Pet Gaz’ın sahibi olduğu Yarımca’daki LPG Dolum ve Depolama Tesisi’ni Yeniyurt Petrol Terminal AŞ adlı firmaya  satıyor. Satış için resmi kurumlara başvuran taraflar önümüzdeki günlerde süreci tamamlamayı planlıyor.

Oteko Group’un Başkanı Fernando Machinena, Pet Gaz'ı satın alarak ilk kez perakende satış işine girdiklerini açıklamıştı. Pet Gaz’ın Körfez ve Dörtyol’da bulunan iki adet LPG terminali ile Dörtyol'da ve İzmir Işıkkent'te iki tüp dolum tesisi bulunuyor. Şirkete ait Yarımca tesisi, Türkiye’nin ilk yeraltı depolama tankı olma özelliğine sahip.

Sermayesi 100 milyon TL

Yarımca tesisini satın alan firma ise yabancı menşeli. Monako merkezli Galaxy Energy Group Ltd’nin ana hissedar olduğu Yeniyurt Petrol adlı şirket, 2008 yılında kuruldu. Firmanın Hatay’da bir tesisi var. 100 milyon TL sermayeli Yeniyurt’un ticaret sicil kayıtlarında yüzde 90’lık hissesi Ledna Management adlı firmaya ait görünüyor. Ancak şirketin yönetiminde Monakolu Galaxy’nin yöneticileri var.

Suriye’ye Rus petrolünde adı geçti

Yeniyurt’un Yönetim Kurulu Üyesi Andrea Pizzorni, Galaxy Energy’nin CFO’su. Bir başka üye Mahmoud El May, Galaxy’nin üst yöneticisi. Galaxy’nin Türkiye’deki bir başka şirketi İstanbul merkezli Motoil’in de CEO’su. Galaxy’nin adı son olarak batının ambargo uyguladığı Suriye’ye giden Rus petrolünün taşınmasında yer almıştı.

Kerim Ülker/Dünya
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde