Ruslar için geçici sınır kapısı açıldı

Ruslar için geçici sınır kapısı açıldı

Erdemir ihalesinde Oyak'a yenilen Rus NLMK, Erdemir'e komşu olmaya hazırlanıyor.

Ruslar için geçici sınır kapısı açıldı
16px
24px
16.11.2007 06:29
ABONE OLgoogle

Tolga Şardan'ın haberi

Zonguldak'ın Filyos Çayı bölgesinde yatırım amacıyla Türkiye'ye gelmek isteyen, dünyanın önemli çelik devleri arasında yer alan Rus NLMK'nın iki üst düzey yöneticisinin ülkeye girişini kolaylaştırmak için ilginç bir "bürokratik operasyon" gerçekleştirildi. İşadamlarının zaman darlığı nedeniyle, Çaycuma Havaalanı bölgeye gelen iki Rus işadamı için "geçici sınır kapısı" haline getirilerek yurda giriş işlemi yapıldı.

Daha önce Erdemir'in özelleştirilmesi ihalesine katılan ve 2 milyar 750 milyon dolarlık teklif vermesine karşın ikinci sırada kalan NLMK'nın yöneticileri, Zonguldak Valiliği ile görüşerek bölgede yatırım yapmak istediklerini dile getirdi.

Valiliğin şirket yetkilileriyle yaptığı görüşmeler üzerine NLMK'nın iki yöneticisi önceki gün Türkiye'ye gelmek üzere randevulaştı. Bölgede en az 5 bin kişiye yeni iş olanağı sağlayacak, birkaç milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefleyen firmanın yöneticileri, özel uçaklarıyla Zonguldak'a gelmek istediklerini bildirdi.
Bu istek üzerine Zonguldak Valiliği, işadamlarının uçakla kente en yakın Samsun veya Ankara'daki havalimanlarına inerek yaşanacak zaman kaybını önlemek amacıyla ilginç bir "operasyon" gerçekleştirdi.

İçişleri'nden jet onay

Valilik geçen salı akşamı İçişleri Bakanlığı'na başvurarak organizasyonun önemini belirtti ve şirket yöneticilerinin Samsun veya Ankara yerine, kullanıma açılan, ancak sınır kapısı statüsü olmayan Çaycuma Havalimanı'ndan ülkeye giriş yapmasının sağlanmasını istedi.

İçişleri Bakanlığı da talep üzerine 3 saat içinde özel bir onay hazırlayarak Çaycuma Havaalanı'nın "13 Kasım'dan itibaren bir ay süreyle geçici sınır kapısı" haline getirilmesini sağladı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yetkisinde olan bu onay verildikten sonra aynı akşam Zonguldak Valiliği'ne gönderildi. İşadamları, Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen ile birlikte önceki gün bölgeyi gezerek yatırım alanlarını tespit etti.

Bölgeyi inceledikten sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile bir araya gelmek için Zonguldak'tan Ankara'ya gelen işadamları, daha sonra Moskova'ya döndü.
Milliyet'e konuşan Zonguldak Valisi Erkmen, Filyos bölgesindeki yatırımın bölge için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Yatırımlarla bölge 2 yıl içinde Türkiye'nin en önemli sanayi bölgesi olacak" dedi. Erkmen, havaalanına geçici sınır kapısı statüsü kazandırılması yönündeki taleplerine uygun görüş veren İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'a, valilik olarak teşekkür ettiklerini kaydedildi.

NLMK, Erdemir'in 2.3 katı kadar çelik üretiyor

Rus Novolipetsk Çelik (NLMK) dünyanın en büyük çelik üreticileri arasında yer alıyor. Yassı mamul uzmanı olan NLMK, 2006'da 9.1 milyon ton çelik üretti ve 6 milyar dolar satış geliri elde etti. Ürettiği çok çeşitli çelik ürünlerini Avrupa, Amerika, Asya, Afrika ve Ortadoğu'da 56 ülkeye satan şirket, 2006'da Rusya'daki çeliğin yüzde 13'ünü tek başına üretti. Ana üretim merkezi Avrupa'ya yakın olan Lipetsk şehrinde yer alan NLMK, 2006 yılında çelik şirketleri Danimarkalı DanStell ve Rus VIZ-Stal'i bünyesine kattı.

Kendi limanı var

Rusya'nın 3. büyük demir cevheri üreticisi Stoilensky GOK'un yüzde 97'sine sahip olan NLMK, 2006'da kok kömür üreticisi JSC Altai-koks'un yüzde 94'ünü satın aldı. Şirket 2009 yılında faaliyete girecek büyük bir kömür madeni için de lisans çıkardı. Rusya'nın 5. büyük limanı olan Karadeniz'deki Tuapse'yi işleten şirket enerji ihtiyacının yüzde 43'ünü kendisi üretiyor. NLMK'nın hammaddeyi çelik üretim merkezine ve çeliği de dünyaya dağıtmakta kullandığı, kendine ait bir ulaştırma ağı da var.

Türkiye'nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir ise geçen yıl 3.9 milyon tonluk üretim yaptı. Erdemir grubu, geçen yılı 685 milyon YTL'lik net kârla kapattı.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde