Ruslar, 12.5 senti düşük buldu

Ruslar, 12.5 senti düşük buldu

Ruslar, Akkuyu için belirlenen elektrik alım fiyatını az buldu

Ruslar, 12.5 senti düşük buldu
16px
24px
16.12.2010 06:44
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin ilk nükleer santralı olacak Mersin Akkuyu nükleer santral projesini, Rus Atomstroyexport inşa edecek. Her biri 200 megavattan oluşan dört üniteli santralın 20 milyar dolara mal olacağı, proje için Rus hükümetinin de bütçe ayırdığı açıklandı.

Dün kalabalık bir heyetle İstanbul’a gelen Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, “Akkuyu Nükleer Santralı Tanıtım Projesi Semineri”ne katıldı. Seminerin ardından Enerji Bakanı Taner Yıldız ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Seçin, Akkuyu Nükleer Santralı’nın kendileri açısından pilot bir proje olduğunu belirtti. Seçin, “Türkiye Cumhuriyeti mevzuatlarına göre faaliyet gösterecek proje şirketi kuruyoruz. 13 Aralık’ta proje şirketi tescil edildi” diye konuştu. Söz konusu şirket, 60 yıl boyunca santralin güvenliği, personel eğitimi ve kullanımından sorumlu olacak. 

Söz konusu santralın finansmanıyla ilgili bütün garantiyi Rusya tarafının sağladığını belirten Seçin, “Bu da yaklaşık 10 milyar dolar civarında. Herhangi bir tarafın özellikle proje başlangıcında bu miktarı kabul edebileceğini zannetmiyorum. Biz ayrıca Türk tarafı ile nükleer santralda üretilen elektriğin satış tarifesinin yeteri kadar yüksek olacağı konusunda da anlaşmaya vardık. Yani yeteri kadar yüksek ama bizim Rus tarafının istediği kadar yüksek değil. Bu tarife de benzer santrallarda üretilen tarifelerle kıyaslanabilecek seviyede” dedi.

Akkuyu için belirlenen elektrik alım garantisi kilovat/saat (kWh) başına 12.35 dolar sent seviyesinde.

Enerji Bakanı Yıldız ise Rusya’yla enerjide işbirliğinin devamının geleceğini vurguladı. Yıldız, “Rusya ve Türkiye’nin enerji projelerinin devam edeceğini söylemeliyim” dedi. Seçin ile Taner Yıldız’ın temaslarında, nükleer santral dışında Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesi ve gaz teslimatı konuları da ele alındı.

Projeden sorumlu Rosatom’un genel müdür yardımcısı Aleksander Lokshin, Türk hükümetinin, nükleer santraldan üretilecek elektrik alım fiyatını 12.5 sent olarak söylediğini belirterek, “Bu fiyat bize göre düşük. Bu fiyattan satılacak elektrik sadece 8 yıl sonra satılacak elektrik olacak. O, 8 yıl bitiminden sonraki 15 yıl için belirlenmiş bir fiyattır. Biz 23 yıllık bir süreden bahsediyoruz” dedi. Lokshin, Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santralın 4 üniteden olacağını bildirdi. Lokshin, santralın finansmanı konusunda şimdiden çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde