Rus işadamı Lebedev'in bankasına maskeli baskın

Rus işadamı Lebedev'in bankasına maskeli baskın

Rus işadamı Lebedev'in bankasına maskeli baskın
16px
24px
02.11.2010 23:43
ABONE OLgoogle

20-30 kişilik maskeli bir grubun düzenlediği operasyonla ilgili basında çelişkili haberler yer alıyor. Baskın esnasında bankada Lebedev'in de bulunduğu, ancak ünlü Rus işadamının gözaltına alınması ya da sorgulamasının yapılmadığı ifade ediliyor.
Sabah saatlerinde maskeli güvenlik güçleri Moskova'nın güneybatı semtinde bulunan Ulusal Rezerv Bankası'na özel operasyon düzenledi. Rus Kommersant yayın grubuna ait Gazeta.ru haber portalına konuşan bir kaynak, 'Aramanın kimin yaptığı da anlaşılmıyor. Polis mi, istihbarat kurumu FSB mi belli değil' dedi. İddialara göre, güvenlik güçleri 'Rossiyski Kapital' isimli bankadan çıkartılan milyarlarca rublenin peşinde.

Farklı kaynaklar toplam hortumlanan paranın 5 milyar rubleyi bulduğunu iddia ediyor. 2008 kriz sürecinde 'Rossiyski Kapital'in yüzde 51'ini satın alan Ulusal Rezerv Bankası'nın bankada bulunan 5 milyar rubleyi kendi hesaplarına geçirmelerinin ardından Rossiyski Kapital'in iflasını açıkladıkları iddia ediliyor. İflası açıklanan banka Rusya Sigorta Sermaye Ajansı'nın denetimine geçmiş durumda.

Haberlere göre, güvenlik güçlerine eşlik eden üç sivil kıyafetteki yetkili bankanın sahibi Lebedev'le görüşmeyi talep etti. Novaya Gazeta, operasyonu yönetenlerden birinin subay Pavel Krılov olduğunu iddia ederek, yetkililerin polisle ilişkisi olmadığını iddia etti.

Rus Life.ru haber portalı ise operasyonu FSB'ye ait özel timin gerçekleştirdiğini savundu. Daha sonra olayla ilgili açıklama yapan Moskova Emniyet Müdürlüğü Basın Bürosu Başkanı Viktor Biryukov, operasyonun daha önce açılan soruşturma kapsamında yapılan bir baskın olduğunu belirtti.

Akşam saatlerine doğru operasyon sona ererken, banka merkezinde bulunan bazı belgelere el konulduğu kaydediliyor.

İşadamı ve Rusya parlamentosu alt kanadı Duma eski milletvekili Lebedev, bazı sanayi işletmeleri, iki radyo istasyonu, İngiltere'de yayın yapan The Independent ve The Evening Standard gazeteleri, Novaya Gazeta ve Red Wings isimli bir havacılık şirketine sahip.

Labedev'in yüzde 78 ortaklığı bulunan Ulusal Rezerv Bankası 1994 yılında kurulmuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde