Rus Gazprom'dan yüzde 110 zam

Rus Gazprom'dan yüzde 110 zam

Rus gaz devi Gazprom, Azerbaycan'a verdiği gazın miktarını gelecek yıldan itibaren 4.5 milyar metre küpten 1.5 milyar metre küpe indirmeyi kararlaştırdı.

Rus Gazprom'dan yüzde 110 zam
16px
24px
23.11.2006 15:02
ABONE OLgoogle
Şirket, gazın bin metre küp fiyatını da 110 dolardan 230 dolara çıkarma kararı aldı.

Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, Azerbaycan'a gönderilen doğal gazın miktarının gelecek yıldan itibaren yüzde 66.7 oranında azaltarak 4.5 milyar metre küpten 1.5 milyar metreküpe düşürmeyi planladığını açıkladı.

Kupriyanov, Şahdeniz'den gaz almaya almayı ve kendi iç üretimini artırmayı planlayan Azerbaycan'dan gelen istek üzerine gazın miktarının düşürülmesi kararı alındığını kaydetti.

Azerbaycan'ın kendi doğal gazını ihraç etmeye hazırlandığını ifade eden Kupriyanov, “Gazprom rekabete karşı değil ancak bunun (rekabetin) bizim kaynaklarımızın kullanılarak desteklenmesi çıkarımıza uygun değil. Rus gazının fiyatlarının yükselmesi ve Azerbaycan'ın kendi doğal gazını üretmesini göz önünde bulundurursak, yıllık 1.5 milyar metre küp gaz Azerbaycan'ın ihtiyaçlarını tamamen karşılayabilir” diye konuştu.

Rus Kommersant gazetesi de Gazprom'un Azerbaycan'a yönelik bu adımının Bakü'nün Gürcistan'a doğal gaz satmaya hazırlanmasının neden olduğunu yazdı.

FİYATLARDAKİ ARTIŞ

Bu arada, Azerbaycan'a bu yıl sonuna kadar bin metre küpü 110 dolardan satılacak olan gazın fiyatının da gelecek yıldan itibaren 230 dolara çıkartılacağı belirtilirken, hem Rus hem Azeri yetkililer fiyat konusunda görüşmelerin devam ettiğini açıkladılar.

“IFK Solid” adlı şirketin analistlerinden Denis Borisov, Rus Vedomosti gazetesine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Gazprom'un Azerbaycan'a karşı tavır değişikliğinin nedeninin, Azerbaycan'ın Şah Deniz yatağı gazını Türkiye'ye satma girişiminin olduğunu ileri sürdü.

Rusça yayımlanan inernet haber portalı “Newsinfo.ru”da da yer alan haberde, Rusya Birleşik Enerji Sistemlerinin (UES) Azerbaycan?nın enerji şirketi ”Azenergo”ya gelecek yıldan itibaren Azerbaycan'a satılan elektrik enerjisi miktarının düşürüleceği, satış fiyatının da yükseltileceği uyarısında bulunduğu belirtildi.

Haberde, Azerbaycan'a gönderilen 300 megavat elektrik enerjisinin 60 megavata kadar indirilmesinin planlandığı kaydedilirken, “UES Başkanı Anatoliy Çubays da daha önce yaptığı açıklamada, yurt içinde kış aylarında yaşanan elektrik enerjisi sıkıntısını aşmak için şirketin ihraç ettiği enerjinin miktarının düşürüleceğini kaydetmişti” ifadelerine yer verildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde