Roubini iflas uyarısı yaptı

Roubini iflas uyarısı yaptı

Kriz kâhini lakaplı ünlü ekonomist Nouriel Roubini, hangi ülke için iflas uyarısı yaptı

Roubini iflas uyarısı yaptı
16px
24px
30.11.2011 08:20
ABONE OLgoogle

İtalya’nın 3 yıl vadeli tahvilinin faizi yüzde 8’e yaklaştı. Ekonomist Roubini İtalya’nın düzensiz iflasla yüz yüze kalmak yerine artık borçlarını yeniden yapılandırması gerektiğini söyledi

Euro Bölgesi’ndeki krizin hedefteki ülkesi İtalya’nın borç yükü giderek artıyor. İtalyan Hazinesi dün rekor faizle 3 ila 10 yıl vadede üç ayrı tahvil ihracıyla 7.5 milyar euro borçlandı. İhalede oluşan borçlanma maliyetleri euro’nun dolaşıma geçmesinden bu yana en yüksek seviyeye yükselirken, üç yıl vadeli tahvilin ihalede oluşan getirisi yüzde 8’e yaklaştı.

Kriz kâhini lakaplı ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Financial Times gazetesine yazdığı makalede, İtalya’nın borçlanmasının sürdürülebilir olmaktan çıktığını ve borçların mutlaka yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.

İtalya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, Hazine’nin 2014 vadeli tahvil ihracında ortalama faiz oranı yüzde 7.89’a yükseldi. Hazinenin bir önceki benzer vadeli ihalesinde ortalama getiri oranı yüzde 4.93 düzeyindeydi. Ancak tahvil ihracının ardından, İtalya’nın yüksek maliyetle olsa bile borçlanabilmesine bağlı olarak euro dolar karşısında seansın en yüksek seviyesi olan 1.3429’u gördü.

‘Euro’dan çıkış ertelenebilir’

Nouriel Roubini makalesinde İtalya’nın düzensiz iflasla yüzyüze kalmak yerine düzenli bir yeniden yapılandırmayı tercih etmesi gerektiği fikrini dile getirdi. İtalyan kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 120’yi bulduğunu ve ülkede sıfır büyüme olduğunu hatırlatan Roubini, borçların üstesinden gelebilmek için faiz dışı fazlanın milli gelirin yüzde 5’i düzeyinde olması gerektiğini ancak bu oranın da sıfıra yakın seyrettiğini kaydetti.

İtalya Başbakanı Mario Monti’nin Silvio Berlusconi‘den daha iyi bir yönetim gösterdiğini ancak bunun yeterli olmayacağını dile getiren Roubini, tasarruf önlemleriyle ülkede önce durgunluk ardından daralma yaşanacağını belirterek, şu düşünceleri dile getirdi:

“Bir borç yapılandırması, çökmeye mahkûm ve iflasla sonuçlanacak bir plana tercih edilir. Borç yapılandırması bile büyüme ve durgunlukla ilgili sorunları, rekabet ve cari açık kaynaklı problemleri çözmeyecek. Bunları çözmek için İtalya ve diğer bazı Euro Bölgesi üyelerinin euro’dan çıkarak paralarını devalüe etmeleri gerekecek. Euro’dan çıkış ertelenebilir ama borç yapılandırmasına hemen gidilmeli, yoksa durum daha da kötü hale gelecek.”

Belçika’da da sert artış

Öte yandan, geçen hafta kredi notu düşürülen Belçika da dün 3 ve 6 aylık bono ihalesiyle 1 milyar euro borçlanırken, ülkenin borçlanma maliyetleri sert artış kaydetti. Belçika’nın Mart 2012 itfalı bono ihalesinde oluşan ortalama getiri 15 Kasım’daki ihalede oluşan yüzde 1.575 seviyesinden yüzde 2.185’e yükseldi. İhaleye ihracın 5.61 katı talep geldi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde