Rönesans'tan 540 Milyon Avroluk dev yatırım

Rönesans'tan 540 Milyon Avroluk dev yatırım

Türkiye'de ilk kez tamamı yabancı 9 bankanın yer aldığı finansal kapanış anlaşmasının imza töreni, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Rönesans'tan 540 Milyon Avroluk dev yatırım
16px
24px
19.12.2014 13:04
ABONE OLgoogle
Rönesans Sağlık Yatırım, 1.550 yataklı Adana Entegre Sağlık Kampüsü için uluslararası yatırım fonu Meridiam Infrastructure ve 9 yabancı bankayla yürüttüğü çalışmaları tamamlayarak, 433 milyon avro tutarındaki finansal kapanış anlaşmasını imzaladı.

Kamu-özel iş birliği (PPP) modeli kapsamında Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Sağlık Yatırım, Adana'da 1.550 yataktan oluşacak ve toplamda 540 milyon avro tutarındaki yatırımla bitirilecek "Entegre Sağlık Kampüsü" için uluslararası yatırım fonu Meridiam ile yürüttüğü çalışmaları tamamladı.

Türkiye'de ilk kez tamamı yabancı 9 bankanın yer aldığı finansal kapanış anlaşmasının imza töreni, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, törende, kamu-özel iş birliği modeliyle yapılacak hastane projelerinin Türkiye'nin sağlık alanında yaptığı en büyük devrimlerden olduğunu ifade etti. Bu yatırımlarla Türkiye'nin layık olduğu standartların üstünde akıllı ve tam donanımlı şehir hastanelerine kavuşacağını belirten Ilıcak, "Bu süreçte Rönesans Holding olarak yurt dışında elde ettiğimiz deneyim ve geniş bilgi birikimini bu alana aktaran Rönesans Sağlık Yatırım şirketimizle bulunuyoruz. Bugün finansal kapanışını gerçekleştireceğimiz Adana Entegre Sağlık Kampüsü, kamu-özel ortaklığı kapsamında finansal kapanışı ilk kez gerçekleştirilecek projelerden biridir" dedi.

Ilıcak, toplam 1.550 yatak kapasiteli ve üç farklı hastaneyi kapsayacak kampüsün toplam yatırım maliyetinin 540 milyon avro olacağını hesapladıklarını söyledi. Bu yatırım için dünyanın en önemli yatırım fonlarından Meridiam ile iş birliği gerçekleştirdiklerini anlatan Ilıcak, "Adana Entegre Sağlık Kampüsü'nü, Meridiam iş birliğiyle tamamı yabancı 9 bankalık bir konsorsiyumla finanse ettik. Toplam yatırım bedeli olan 540 milyon avronun 433 milyon avrosunu bu 9 yabancı bankadan tedarik ettik. Kalanı ise yatırımcı ortaklar Rönesans ve Meridiam tarafından öz kaynak olarak temin edilecek" ifadelerini kullandı. 

Ilıcak, Türkiye ekonomisinde ilk kez bu denli büyük ölçekli bir yatırıma tamamı yabancı bankalardan oluşan bir konsorsiyumun katkı verdiğini vurguladı. Bu anlaşmanın aynı zamanda tamamı yabancı bankalar tarafından desteklenen ilk PPP anlaşması olduğuna dikkati çeken Ilıcak, 18 yıl vadeli bu kredi anlaşmasının yabancı bankaların Türkiye ekonomisine ve başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere kendilerine duydukları güvenin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Ilıcak, Rönesans Sağlık Yatırım'ın, Adana'nın yanı sıra Bursa ve Elazığ Entegre Sağlık Kampüsleri ile Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni de inşa ettiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Rönesans Sağlık olarak yüklenicisi olduğumuz Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van'da hayata geçirilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri, psikiyatri hastaneleri ve yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanelerinin proje finansmanlarını ve inşaatlarını ardı ardına gerçekleştireceğiz. Kamu-özel iş birliği modeliyle inşa edilen sağlık komplekslerinde bizim payımıza düşen toplam inşaat alanı yaklaşık 2 milyon metrekare. Hedefimiz toplamda 6 bin 818 yatak kapasitesine ulaşmak. Bu projelerin toplam yatırım tutarı da yaklaşık 2 milyar avroyu bulacaktır."

  "Finanse etmeyi planladığımız 4 sağlık tesisinden ilki

Meridiam Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Thierry Deau ise 4 yıl önce Türkiye'de sağlık yatırımı yapmayı düşündüklerinde bunun Fransa'da şüpheyle karşılandığını, ancak hissedarlarının bu fikri desteklemesiyle büyüyen Türkiye için yeni toplumsal altyapı unsurları inşa etmeyi kararlaştırdıklarını söyledi. Bu amaçla İstanbul'da ofis açtıklarını ve Türk mühendisleriyle çalıştıklarını anlatan Deau, şunları kaydetti: 

"Rönesans gibi bizim değerlerimizi, hedeflerimizi paylaşan ortaklar bulduk. Uzun vadeli altyapı yatırımcıları olarak doğru sağlık hizmetlerini sunarsak başarılı olunacağını biliyoruz. Adana Kampüsü'nde gereken bütün iş sağlığı ve güvenliği kriterlerini yerine getirirsek bu yapının sağlıklı ve sürdürülebilir olacağını düşünüyoruz. Bu da Adana halkının menfaatine olacaktır."

 Deau, 540 milyon avro tutarındaki yüksek kaliteli bölgesel sağlık hizmeti alanının Türkiye'de kamu sağlığı sektörünü dönüştürecek nitelikte olacağının altını çizdi. "Türk hükümeti, iddialı kamu-özel iş birliği projeleri yaparak Adana'ya, tüm ulusa ve uluslararası topluma Türk halkının yaşam kalitesini artırmaya kendilerini ne kadar adadıklarını gösteriyor" diyen Deau, bu projede iş birliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını aktardı.

Deau, Adana Entegre Sağlık Kampüsü'nün 2015 yılı itibarıyla yaklaşık 2 milyar avro tutarında, finanse etmeyi planladıkları 4 sağlık tesisinden ilki olacağını da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Meridiam CEO'su Thierry Deau ve 9 bankanın temsilcileri, Adana Entegre Sağlık Kampüsü Finansal Kapanış Anlaşması'nı imzaladı.

 Kampüs 3 farklı hastaneyi kapsıyor

Adana Entegre Sağlık Kampüsü, toplam 1.550 yatak kapasiteli 3 farklı hastaneyi kapsıyor. Bunlar, 1.300 yatak kapasiteli Ana Hastane, 150 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile 100 yatak kapasiteli Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi olacak.

Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve belli bir süreyle devlete kiralanması modelinin uygulandığı PPP sisteminde, kira süresi boyunca özel sektör kamunun arzu ettiği bazı hizmetleri de üretebiliyor. Tıbbi hizmet yine devlet tarafından verilirken, tüm doktor ve hemşire kadrosu da devlet tarafından sağlanıyor. Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanabilen bu ortaklık modelinde, Türkiye'deki projeler için ise süre 25 yıl olarak belirlendi. Bu projelerle Türkiye'nin, kendi altyapısı ve otomasyon sistemi bulunan, rehabilitasyon alanları, spor merkezleri ve toplantı salonlarıyla da genişletilen, standartların üzerinde akıllı hastanelere kavuşması planlanıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde