Rolls-Royce, Türkiye’nin ‘yerli savaş uçağı’ projesinden çekiliyor

Rolls-Royce, Türkiye’nin ‘yerli savaş uçağı’ projesinden çekiliyor

Motor üreticisi devi Rolls-Royce, Türk hükümeti ile fikri mülkiyet paylaşımındaki anlaşmazlık nedeniyle yerli savaş uçağı projesinden çekilme kararı aldı

Rolls-Royce, Türkiye’nin ‘yerli savaş uçağı’ projesinden çekiliyor
16px
24px
04.03.2019 13:57
ABONE OLgoogle

İngiltere merkezli motor üreticisi devi Rolls-Royce, Türkiye'de fikri mülkiyet paylaşımındaki anlaşmazlık gerekçesiyle Türkiye piyasasındaki çalışmalarını daraltma kararı aldı. 

Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu kararın Kale Grubu ile yapılan görüşmelerde fikri mülkiyet paylaşımı ve Katar-Türk ortaklı BMC adlı şirketin projeye katılımıyla ilgili yaşanan anlaşmazlıktan ötürü alındığı belirtildi.

Reuters'ta yer alan habere göre şirket, anlaşmaya varılmaması üzerine beşinci nesil savaş uçağı ihalesinden de çekildi. 

Daralma kararı, Kale Grubu ile 2017 yılında uçak motoru için kurulan ortaklığı da kapsadı. Ortaklık, TF-X veya Milli Muharip Uçak (MMU) adıyla da bilinen yeni nesil savaş uçağı programında kullanılmak üzere motor geliştirilmesini amaçlıyordu.

 FT'ye göre İngiliz hükümeti Rolls-Royce'un bu projeye katılımı için Türk hükümet yetkilileri nezdinde yoğun çaba sarf etmişti. 

BMC'NİN DAHİL EDİLMESİ PÜRÜZ ÇIKARDI

 Ayrıca Türkiye'nin söz konusu projeye Katar Türk ortaklığı olan BMC'yi dahil etmek istemesinin İngiliz firma ile Türkiye arasında pürüze yol açtığı belirtildi.

KALE GRUBU: POZİSYONUMUZDA DEĞİŞİKLİK YOK

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın sorularını yanıtlayan Kale Grubu TFX Program Lideri Selim Ergün, pozisyonlarında değişiklik olmadığını söyledi. Ergün "Rolls-Royce ile iletişim halindeyiz ve son teklifimizi de Rolls-Royce ile birlikte 2018'in son günlerinde Savunma Sanayii Başkanlığı'na verdik. Milli Savunma Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Hem bizim hem de ortağımızın pozisyonunda herhangi bir değişiklik yok" dedi.

Geçen yılki görüşmelerde fikri mülkiyetlerin paylaşılması ve projeye Katar-Türk ortaklı bir şirketin katılımıyla ilgili bir takım anlaşmazlıkların etkili olduğu iddialarına da yanıt veren Ergün, "Bizim Rolls-Royce ile aramızda böyle bir anlaşmazlık söz konusu değil" diye konuştu.

'YENİ PROJELERE BİRLİKTE GİREBİLİRİZ'

Kale Grubu TFX Program Lideri Selim Ergün, Rolls-Royce ile ortaklık kurdukları günden beri karşılıklı iyi bir uyum sergilediklerinin altını çizerek, iki şirketin gelecekte yeni projelere de birlikte üstlenebileceklerini kaydetti. Ergün, "Ortaklığımız boyunca iyi bir altyapı oluşturduk. İlerde başka alanlarda kurduğumuz ortaklık kullanılabilir, ama bunu söylemek için henüz çok erken" ifadesini kullandı.

Financial Times'ın haberinde, Rolls-Royce'un söz konusu projeye Katar-Türk ortaklı bir şirketin olası katılımından rahatsızlık duyduğu bilgisi de yer almıştı.

Edinilen bilgiye göre, şirketin iddia edilen sorununa üst düzey bürokraside çözüm aradığı öğrenildi. 

Kale Grubu, Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan 133 milyon dolarlık savunma anlaşmasının ardından 2017 yılında uçak motoru üretmek için Rolls-Royce ile ortaklık kurmuştu ve bu ortaklık kapsamında TF-X veya 'Milli Muharip Uçak (MMU)' adıyla bilinen yeni nesil savaş uçağı programında kullanılmak üzere motor geliştirilmesi hedefleniyordu.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, geçen sene yaptığı açıklamada Türkiye'nin savaş uçağı motoru üretiminde kapısının uluslararası firmalara açık olduğunu vurgulamıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde