Rıza Sarraf’ın kayıp 52 günü

Rıza Sarraf’ın kayıp 52 günü

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından 17 Aralık operasyonu sabahı dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’a sunulan Rıza Sarraf’la ilgili 23 sayfalık bilgi notunda önemli bir ayrıntı göze çarpıyor.

Rıza Sarraf’ın kayıp 52 günü
16px
24px
29.09.2014 08:34
ABONE OLgoogle
17 Aralık sabahı Erdoğan’a sunulan bilgi notu Sarraf’ın 52 gün boyunca dinlenilmediğini ortaya koydu. Bu bilgi, Muammer Güler’in Sarraf’a “Hakkında soruşturma varsa önüne yatarım” dediği yönündeki iddiasını hatırlattı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından 17 Aralık operasyonu sabahı dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’a sunulan Rıza Sarraf’la ilgili 23 sayfalık bilgi notunda önemli bir ayrıntı göze çarpıyor.

Emniyet’in bilgi notunda, “Rıza Sarraf’ın Barış Güler’e 3,500,000,00 (3.5 milyon) dolar daha verdiği görüntülenmiş bu fiziki takip çalışması sırasında şahıslar takip edildikleri konusunda şüpheye düşmeleri üzerine soruşturmanın İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından araştırılacağı bilgisiyle iletişimin dinlenmesi tedbiri savcılık talimatıyla 27.10.2013 tarihinde sonlandırılmıştır” ifadesi dikkat çekiyor. Bu ayrıntı 27 Ekim’den 17 Aralık’a kadar 52 gün boyunca Emniyet’in “Sarraf ve adamlarının telefonlarını dinlemediğini” ortaya koyuyor.

Emniyet’in Erdoğan’a verdiği bu bilgi daha önce kamuoyuna yansıyan Sarraf ile dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler arasındaki telefon görüşmesini anımsattı. Söz konusu görüşmede Sarraf kendisiyle ilgili olarak MİT ve Maliye’de herhangi bir soruşturma olup olmadığını soruyor.

Bakan Güler de Sarraf’a “Vallahi böyle bir şey varsa senin önüne ben yatarım ya” yanıtını veriyordu. Bu görüşme 11 Ekim 2013 günü dinlemeye takılıyor. Bu görüşmeden yalnızca 16 gün sonra savcılık emriyle Sarraf ve adamlarının Emniyet tarafından telefon dinleme takibi sonlandırılıyor.

Kayıp 52 gün

 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının başladığı gün (17 Aralık 2013) İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve İstanbul Valiliği tarafından “Rıza Sarraf Liderliğindeki Suç Örgütü ve Eylemleri” başlığıyla Başbakan Erdoğan’a sunulan bilgi notunda Sarraf’ın “bakanlarla ilişkisine” değiniliyor. Bu bakanlardan birisi de dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler. 23 sayfalık raporun bir paragrafı ise dikkat çekiyor:

“... Muammer Güler’in bu konuda çabaları ve vatandaşlık konusunun sonuçlanması üzerine; Rıza Sarraf’ın Barış Güler’e 3.500.000.00 (3,5 milyon) dolar daha verdiği görüntülenmiş bu fiziki takip çalışması sırasında şahıslar takip edildikleri konusunda şüpheye düşmeleri üzerine soruşturmanın İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından araştırılacağı bilgisi üzerine iletişimin dinlenmesi tedbiri savcılık talimatıyla 27.10.2013 tarihinde sonlandırılmıştır.”

11-27 Ekim trafiği

Emniyet’in verdiği bu bilgi 27 Ekim 2013 tarihinden operasyonun yapıldığı 17 Aralık 2013 gününe kadar Sarraf ve adamlarının telefon trafiğinin dinlenmediğini ortaya koyuyor. Bu önemli ayrıntı daha önce kamuoyuna yansıyan bir görüşmeyi bir kez daha akıllara getirdi. Erdoğan’a bilgi notunu sunan İstanbul Mali Şube Müdürlüğü’nün yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili teknik ve fiziki takibi devam ederken dinlemeye takılan bir görüşmede Sarraf hakkında bir soruşturma yapılıp yapılmadığını öğrenmek istiyor.

Sarraf Güler’le görüşüyor

Sarraf, 8 Ekim 2013 günü Muammer Güler’in uzaktan akrabasını arıyor. Bu görüşmeden 3 gün sonra, 11 Ekim 2013 tarihinde Sarraf, bu kez telefonda Muammer Güler’le görüşüyor. Soruşturma dosyasında yer alan kayıtlara göre, 17 Aralık öncesi basında çıkan haberlerden rahatsız olan Sarraf, dönemin İçişleri Bakanı Güler’i arayarak konuyu soruyor.

Güler’in, Sarraf’a “Abicim sen rahat ol. Vallahi öyle bir şey varsa, senin önüne ben yatarım ya! İçişleri Bakanlığı’nda, Maliye’de ve MİT’te bir şeyin yok...” diye güvence verdiği dinlemeye takılıyor. Ve Emniyet’in bilgi notuna göre güvenceden yaklaşık 16
gün sonra 27 Ekim 2013 günü Sarraf ve adamlarının telefon trafiği savcılık emriyle dinleme dışı kalıyor.
Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde