Rixos’a yargı ‘dur’ dedi

Rixos’a yargı ‘dur’ dedi

Antik Phaselis kentinin yanıbaşında kurulmak istenen ve içinde 1. derece sit alanı da bulunan 180 dönümlük Rixos Oteli için, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Rixos’a yargı ‘dur’ dedi
16px
24px
13.04.2015 07:40
ABONE OLgoogle
Antalya’nın Beydağları Milli Parkı sınırları içinde Phaselis antik kentine yakın bir noktada yapılması planlanan otel projesi için yapılan tahsise ilişkin mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan 2 bin 700 yıllık Phaselis Antik Kenti’nde Rixos Oteller zincirinin sahibi işadamı Fettah Tamince tarafından yapılmak istenen 5 yıldızlı otel projesi için tahsis edilen 180 dönümlük arazinin tahsis işlemi mahkemece durduruldu. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından proje için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının da yürütmesini durduran mahkeme, milli park sınırında bulunan alanda yapılacak herhangi bir inşaat faaliyetinin telafisi güç zararlar doğurabileceğini göz önüne alarak otel için yapılan tahsisle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
 
ÇOK SAYIDA ANTİK KALINTIYA ULAŞILDI
 
Aralarında Antalya Barosu, Mimarlar, Şehir Plancıları, Çevre Mühendisleri, Peyzaj Mimarları ve Ziraat Mühendisleri odaları Antalya şubelerinin bulunduğu davacılar, konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, projenin kamu vicdanını yaraladığını belirterek, Akdeniz Üniversitesi’nin bölgede yaptığı teknik çalışmalar sonucu, tahsis edilen alanda çok sayıda antik kalıntıya ulaşıldığının ve alanın milli park olarak korunmasının otel projelerinden çok daha önemli olduğunun altını çizdi.
 
BİR DAHA MİLLİ PARK’TA TAHSİS YAPMAYIN’
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na, Phaselis’te olduğu gibi ormanlık ve milli park alanlarını tahsis etmemeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatan davacılar, açıklamalarına şöyle devam etti: “Tarih mirasımız Phaselis’le ilgili bu kararın, diğer tahsis alanlarına ilişkin uyarıcı görev yapmasını temenni ediyoruz. Phaselis antik kenti ve etkileşim alanı içinde adı ne olursa olsun, hangi şirkete veya kuruma ait olursa olsun, hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmemelidir”
 
NE OLMUŞTU?
 
Beydağları Sahil Milli Parkı sınırlarında yer alan Phaselis antik kentinde bulunan 180 dönümlük arazi, 2005 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise 20 dönümü 1. derece arkeolojik sit alanı içerisinde bulunan 180 dönümlük araziyi Rixos otellerinin sahibi işadamı Fettah Tamince’ye tahsis etti. Önce tahsis edilen, daha sonra ise ilgili imar planına işlenen projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi.  Vatandaşlar bölgede otel yapımına büyük tepki göstermiş ve kararın iptali için gösteriler yapmıştı.
 
Miray Tamer/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde