Rixos'a milis baskını

Rixos'a milis baskını

Libya’daki Rixos Otel’de faturayı ödemeyen ve kaldığı odayı ‘mühimmat deposuna’ çeviren bir Libyalı oteli terk etmesi istenince önce Türk Genel Müdürü rehin aldı.

Rixos'a milis baskını
16px
24px
26.03.2012 07:37
ABONE OLgoogle

Libya’daki Rixos Otel’de faturayı ödemeyen ve kaldığı odayı ‘mühimmat deposuna’ çeviren bir Libyalı oteli terk etmesi istenince önce Türk Genel Müdürü rehin aldı. Ardından da silahlı adamları oteli bastı. O sırada otelde olan AA muhabirlerinin makinelerine de el kondu. 5.5 saatlik krizi Türk Büyükelçiliği’nin özel harekat polisleriyle yaptığı operasyon çözdü.

Trablus’un en büyük üç otelinden biri olan ve işletmeciliği Türkler tarafından yapılan Rixos Otel silahlı milisler tarafından basıldı. Milisler, Türklerin ve çok sayıda yabancının kaldığı otele ellerinde silahlarla girerek önce Otel Müdürü Şükrü Koçak’ı kaçırdı. Daha sonra ise olayı görüntüleyen Anadolu Ajansı muhabirlerleri Ferhat Demircan ile Volkan Kaşıklı’nın fotoğraf makinelerini zorla ellerinden aldı. Yaptıkları çekimleri sildi. Bu sırada Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, yaklaşık 15 kişiden oluşan özel harekat timleri ile olay yerine gitti. Önce gazeteciler kurtarıldı. Otelde çalışan Türk personelin lojmanlarına gitmesi sağlandı. Daha sonra ise kaçırılan Otel Müdürü Şükrü Koçak’ın serbest bırakılması sağlandı.

Her şehirde silahlı grup

Olayın başından sonuna kadar şahidi olan Anadolu Ajansı muhabiri Ferhat Demircan, yaşananları şöyle anlattı: “Libya’da şuanda devlet otoritesi yok. Ulusal Geçiş Konseyi’nin elinde güç bulunmuyor. Burada devrimi gerçekleştirenleri şehir şehir düşünmek gerekiyor. Her şehrin başında silahlı bir grup bulunuyor. Zintan şehrinin önemli isimlerinden Ali Daw Zintani de otelde kalıyormuş. Edindiğimiz bilgilere göre bu kişi otel odasına mühimmatları yerleştirmiş. Ayrıca uzun süredir de otel ücretini ödemiyormuş. Özellikle askeri mühimmatlar, otel güvenliği ve misafirler açısından sorun oluşturmuş. Kendisi uyarılmış ama dinlememiş. Bunun üzerine cuma sabahı otelden ayrılması istenmiş. Biz akşam saat 19 suları otele kameraman arkadaşımla gittik.”

Havaya ateş açtılar

“Genel Müdür Şükrü Koçak ile oturup çay içiyorduk ki olaylar yaşanmaya başladı.Çay içerken birden içeriye eli silahlı kişiler girdi. Havaya ateş açtılar. Bu sırada otelden atılan kişi elinde tüfekle masaya geldi ve cam masaya vurarak kırdı. Daha sonra ise otel müdürünü darp etmeye başladı. Sonra da zorla dışarı çıkarıp arabaya bindirdi ve kaçırdı. Yanında bulunan kişiler de bizim makinelerimizi görünce elimizden zorla almaya kalktılar. Hatta bu adamların arasında polis üniformalı kişiler de vardı. Ama otelde çalışanlar bize yardımcı oldu ve makinelerimizi sakladı. Ben de bu sırada Büyükelçi Ali Kemal Aydın’ı aradım. Saat herhalde 7:20 sularıydı. Bana ‘Şimdi biz oraya gelmeden yerel yöneticilerle sorunu çözelim. Yoksa daha büyük sorunlara dönüşebilir’ dedi. Elimizden makineleri alarak görüntüleri sildiler. Saat 8 olmuştu ki Büyükelçimiz otele yanında özel harekat ekipleriyle geldi. Anlaşılan yerel kaynaklar ile sorun çözülmemişti. 4 araç geldiler. Önce Büyükelçi’nin zırhlı aracı vardı. Arkada ise Başbakan Erdoğan’ın verdiği iki araç. En arkada da başka bir araç vardı. Yaklaşık 15 kişi vardı ve özel harekat timi tam teçhizat gelmişti. Hemen bizi güvenlik çemberine aldılar. Daha sonra otelde görev alan yaklaşık 65 Türk personelin lojmanlara güvenli şekilde ulaşması sağlandı.”

Müdürü yaralamışlar

“Sonra da bizi araçlara aldılar ancak bu sefer milis kuvvetlerle Ulusal Geçiş Konseyi’nin elemanları arasında bir sorun yaşandı. Havaya ateş açtılar. Elçilik görevlileri tarafından bu sorun da çözüldükten sonra bizi büyükelçiliğe götürdüler. Sonra yerel kaynaklar ile bağlantıya geçilerek otel müdürünün elçilik binasına gelmesi sağlandı. Olay akşam 19 suları başladı ve Otel Müdürü Şükrü Koçak ise gece yarası 00:30’da elçiliğe geldi. Darp yüzünden kulağında va ayağında yaralanma oluşmuş.”

Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde