Risk yok, kazanç çok, ayda 50 Bin TL kazanan var

Risk yok, kazanç çok, ayda 50 Bin TL kazanan var

Alışveriş merkezlerinin içinde kurulan kiosklar adeta para basıyor...

Risk yok, kazanç çok, ayda 50 Bin TL kazanan var
16px
24px
30.12.2011 13:34
ABONE OLgoogle

Özbey Men/Para Dergisi

AVM’lerdeki stant ve kiosklar ciro açısından mağazaları aratmıyor. Aylık kirası bin 500 ile 3 bin euro arasında değişen bu küçük mekanların cirosu 50 bin TL’yi bulabiliyor. AVM yöneticileri, kiosk işletecek girişimciler arıyor...

ALIŞVERİŞ merkezlerinin (AVM) boş alanları girişimcilerin yeni gözdesi oldu. Mısırcısından çikolatacısına, aksesuarcısından kozmetikçisine her AVM’de stant (üstü açık) veya kiosk (üstü kapalı) diye tabir edilen onlarca işyeri var. AVM’lerin yeni kira kapısı haline gelen bu işyerlerinin sayısı her geçen gün artıyor. 3-5 metrekarelik bu alanların aylık kirası AVM’nin bulunduğu bölgeye ve AVM içindeki konumuna göre bin 500 ile 3 bin euro arasında değişiyor. Buna karşılık aylık cirosu 50 bin TL’yi bulan kiosklar var.

Türkiye’deki tüm AVM’ler kiosk sayısını artırmak için düğmeye basmış durumda. Biz de bu doğrultuda Para dergisi olarak önümüzdeki dönemde hangi AVM’nin kaç kiosk açtıracağını, bu işyerleri için hangi kriterleri aradıklarını araştırdık.

TOPLAM CİRONUN YÜZDE 3’Ü...

1999 yılında hizmete giren Carousel, açıldığında 5 kiosk’u vardı. Tamamı eğlence katında yer alan bu kiosklar, hediyelik eşya, takı ve kitap satıcılarından oluşuyordu. AVM’de şu anda ise 12 kiosk var. Carousel Genel Müdürü Özkan Şenyüz, kiosklarda ciddi talep artışı yaşandığını, özellikle mısır, şeker, meyve suları, dondurma, sandviç, waffle gibi ürünlere rağbetin yüksek olduğunu belirtiyor. Şenyüz’e göre bunun temel nedeni mağaza açmanın maliyetli olması.

AVM’lerde dükkan kirası, ortak alan giderleri gibi maliyetlerin altına girmek istemeyen girişimciler kiosk açarak büyümeyi tercih ediyor.

Özkan Şenyüz, son dönemde kiosklarla büyüyüp marka olan firmaların sayısında artış olduğunu söylüyor. Ancak Carousel, talepteki bu artışa rağmen boş alan sınırlı olduğu için kioskların sayısını daha fazla artırmayı düşünmüyor. Şenyüz, bunun yerine mevcut kiosk alanlarını kendi sektöründe marka olmuş firmalara vermeyi tercih ettiklerini belirtiyor.

Carousel’de her bir kiosk için 5 ile 15 metrekare yer ayrılıyor. Bu alanların aylık kirası ise 2 bin 500 ile 4 bin 500 dolar arasında değişiyor. Carousel’de toplam satışlar içinde kioskların payı yıllık yüzde 3’e yaklaşmış durumda.

BEYAZ YAKALILARIN İLGİSİ

Via/Port’taki kiosk sayısı, AVM açıldığından bu yana 3 kat artarak 18’e ulaşmış. 2012 yılında bir bu kadar daha açılması planlanıyor. Via/Port Genel Koordinatörü Tayfun Döşkaya, özellikle kriz söylentileriyle birlikte beyaz yakalı çalışanların bu işe ilgisinin arttığını belirtiyor. Çünkü bu işin az maliyetle iyi gelir getirdiğini ifade ediyor:

“Bugün aynı rakamlara mağaza açamazsınız. Ancak hasılata baktığınızda bir mağaza cirosunun yarısına yakınını elde eden stantlar var. Bize gelen taleplerin çoğunu gıda ürünleri satmak isteyenler oluşturuyor. Çiğköfte, mısır, patates ve çikolata başı çeken ürünler. Ayrıca kozmetik ve elektronik ürünleri satışı da rağbet görüyor.”

Via/Port’ta kiosk işletmecilerine 6 ile 12 metrekare arasında yer veriliyor. Bu alanlar metrekare birim fiyatı üzerinden değil, stant başına kiralanıyor. Ortak giderler için bu stantlardan da belli bir katılım ücreti talep ediliyor. Tayfun Döşkaya’nın verdiği bilgiye göre, Via/Port’un yıllık cirosu içinde kioskların payı yüzde 7’ye ulaşmış durumda.

2005 yılında faaliyete geçen Kanyon AVM’de şu anda 4’ü gıda alanında olmak üzere 10 kiosk var. Ancak bu bölümler şu anda geçici bir süre için kapalı. Çünkü AVM içinde daha uygun bir alana taşınıyorlar. AVM yönetimi önümüzdeki yıl kioskların sayısını bir miktar daha artırmayı planlıyor. Kanyon’da bu işyerlerine ortalama 6 metrekare yer tahsis ediliyor.

SAYI HER YIL ARTIYOR

Geçen yıl hizmete giren Torium’daki kiosk sayısı 15’ten 20’ye çıkarıldı. Bu AVM’de 10 girişimciye daha yer var. AVM yönetimi, kiosk için ayrılan bu bölümlerin tümünü önümüzdeki yıl kiraya vermeyi planlıyor. 6 ile 12 metrekare arasında değişen bu alanlar, başta gıda olmak üzere kozmetik ve aksesuar firmalarına verilecek. Torium’daki stant ve kiosk sahipleri de ortak giderlere katılmıyor.

2008 yılında faaliyete geçen Airport açıldığında 6 kiosk bulunuyordu. Bu bölümlerin sayısı şu anda 10. Önümüzdeki yıl en az 2 tane daha açılması planlanıyor. Airport’ta stantlar bulundukları yere göre aylık bin ile 2 bin dolar arasında bir rakama kiralanıyor. Bu iş yerlerinden ortak giderler için ayrıca bir para talep edilmiyor.

İlk açıldığında 8 kioskun hizmet verdiği Pendorya’da zaman içinde 3 tane daha açıldı. Pendorya AVM Müdürü Şehnaz Altuğ, bu sayıyı şimdilik 15’e çıkarmayı planladıklarını, ziyaretçilerin taleplerinin karşılanmasında yetersiz kalınması durumunda sayıyı daha da artırabileceklerini belirtiyor. Altuğ, kioskların önemiyle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

“AVM’lerin yıllık cirosu içerisinde kioskların payı her alışveriş merkezinin yönetim ve kiralanabilir ortak alan metrekareleri ile ilgili olarak değişiklik gösteriyor. Ancak kiosklara ilginin gün geçtikçe arttığını gelen taleplere bakarak söylemek mümkün. Aslında her sektör için talep geliyor. Mağazayla hizmet veremediğimiz müşteri taleplerini göz önüne alarak kiosk kiralamaları yapıyoruz. Pendorya’da kioskların büyüklüğü 5-15 metrekare arasında değişiyor. Metrekare birim fiyatları ise konumları, büyüklükleri ve sektörüne göre farklılık gösteriyor.”

ORTAK GİDERLERDEN MUAFLAR

2009 yılında kapılarını açan 212 İstanbul Power Outlet’te o dönemde 4 kiosk bulunuyordu. Şu anda ise 16 kiosk faaliyet gösteriyor. Taleplere bakılırsa bu sayı daha da artacak.
212 İstanbul Power Outlet Genel Müdür Yardımcısı Zehra Tümkaya, uzun süreli kiralanacak kiosk alanlarını verirken sektör, ürün gamı ve AVM’nin marka karmasını dikkate alacaklarını söylüyor. Tümkaya, kiosk açmanın maliyetinin mağaza yatırımına göre çok daha düşük olması ve kira sözleşmesinin daha kısa süreyi kapsaması sebebiyle tercih edildiğini belirtiyor. Bu AVM’de de bir kioskun büyüklüğü faaliyet alanına ve AVM’de yer alacağı bölgeye göre değişiyor.
Kapılarını ziyaretçilerine 3 ay önce açan ArenaPark’ta 5 kiosk var. Ancak bunlar talebi karşılayamıyor. AVM yönetimi bu doğrultuda bazı alanları kiosk yatırımcılarına kiralamaya hazırlanıyor. Kiralanacak bu alanların büyüklüğü, faaliyet gösterilecek iş koluna göre 3 ile 20 metrekare arasında değişecek.
ArenaPark Genel Müdürü Muhsin Erkoç, taleplerin gıda, kozmetik, takı ve hediyelik eşya iş kollarında yoğunlaştığını söylüyor:
“Son yıllarda kiosk için girişimcilik üst seviyelere çıktı. Özellikle kullanışlı modeller sayesinde perakendenin birçok kolu rahatlıkla kiosklarda uygulanabiliyor. Bu da kiosk işletmeciliğini cazip hale getirdi. Ticarete başlamak isteyenlerin ilk deneyimi olarak ön plana çıkan kiosklar çok büyük sermaye gerektirmemesi sebebiyle de tercih ediliyor.”
Birçok AVM’de olduğu gibi ArenaPark’ta da kiosk kiraları metrekare bazında değil, AVM’deki konumuna göre total olarak belirleniyor. Bu AVM’de kiosk işletmecilerinden ortak gider katılımı alınmıyor. Elektrik ve su giderlerini ise kendileri karşılıyor.

MAĞAZAYA ALTERNATİF

KayseriPark ilk açıldığında sadece 2 kiosk vardı. Şu anda 15 kiosk hizmet veriyor. Bunların büyüklüğü 10 ile 15 metrekare arasında değişiyor. Bu bölümler ortak giderlere katılım bedeli de eklenerek sabit bir rakam üzerinden kiraya veriliyor. Bu AVM’de de kioskların yıllık ciro içindeki payı giderek artıyor. KayseriPark Genel Müdürü Salih Tolan, bu artışı AVM’de boş mağaza kalmamasına bağlıyor. Tolan, çok fazla talep olmasına rağmen bu bölümlere ancak birkaç tane daha ekleyebileceklerini, çünkü daha fazla boş alanın bulunmadığını ifade ediyor. Kiraya verilecek kiosklar için bilinir marka olma şartı aradıklarını söyleyen Tolan ayrıca, AVM’deki mağazalarda bulunmayan ürünlerin satışını yapacak firmaları tercih edeceklerini vurguluyor.
Turkmall, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde 5 AVM birden açmayı planlıyor. Bunlardan 3’ü yurtiçinde, 2’si ise Gürcistan ve Çin’de hizmete girecek. Yurtiçi projeleri Bulvar Samsun, Novada Outlet Söke (Aydın) ve Novada Ataşehir’den (İstanbul) oluşuyor. Gürcistan’daki AVM Tbilisi Mall, Çin’deki ise Starmall Plaza Shenyang ismini taşıyor.

20 KİOSK AÇILACAK

Bulvar Samsun’un meydanında yer alacak şekilde 6 kiosk açılacak. Novada Outlet Söke’de de aynı sayıda kiosk oluşturulması planlanıyor. Bunlar daha çok gıda ve aksesuar işletmecilerine kiralanacak. Novada Ataşehir’de ise yaklaşık 8 adet kioskun olması öngörülüyor.
Turkmall Başkan Yardımcısı Hilmi Özçakır, bu projede marka karmasının ağırlıklı olarak kadın ve çocuklara yönelik planlandığını söylüyor. Bu nedenle kiosklarda da bu yönde çekim gücü oluşturacak markalara yer verilecek. Ayrıca servis hizmeti verecek firmaların da değerlendirileceğini belirtelim. Turkmall’un yurtdışındaki AVM’lerinde kiosk açmak isteyenler için de birçok seçenek var. Özçakır’ın bu konudaki değerlendirmesi ise şöyle:
“Tiflis’teki Tbilisi Mall projemizde toplamda 15’e yakın kiosk yer alacak. Bu projemiz için daha çok uluslararası alanda aksesuar, gıda ve servis hizmeti verecek markalardan talepler geliyor. Tbilisi Mall için Swatch, Tissot, Candy, Coffe Shop ve Fix Silver gibi markalarla anlaşma yapıldı. Çin’deki Starmall Plaza Shenyang projemiz, Uzakdoğu ile Batı’yı sentezleyerek ziyaretçilere farklı bir eğlence ve alışveriş deneyimi yaşatmayı hedeflediğimiz bir alışveriş merkezi olacak. Projenin büyüklüğü ve Çin şartları göz önüne alındığında Plaza Shenyang’da kozmetik, aksesuar, hazır gıda ve çeşitli servisler olmak üzere farklı alanlarda hizmet verecek yaklaşık 40 adet kiosk planlıyoruz.”
Turkmall’un AVM’lerinde yer alacak kioskların büyüklüğü 4 ile 16 metrekare arasında değişecek. Bu alanların aylık kirası metrekare bazında 750 ile 2 bin 500 euro arasında değişiyor. Kiosk işletmecileri ortak gider katılım payı ödemeyecekler ancak kendi alanlarında sarf ettikleri elektrik ve su giderlerini kendileri karşılayacak.

ANADOLU’DA DA TALEP YOĞUN

Prime Mall İskenderun, yaklaşık 1.5 yıl önce hizmete açıldı. İlçenin ilk AVM’si olmasından dolayı mağaza zincirlerinin yanı sıra stant açmak isteyen yatırımcılardan da büyük ilgi gördü. Şu anda sabun ve güzellik ürünlerinden takı ve aksesuara kadar çeşitli iş kollarında hizmet veren 10 kiosk var.
Prime Mall İskenderun Müdürü Arzu Özerdem, kioskların bir AVM’nin olmazsa olmaz bölümleri haline geldiğini belirtiyor. Ancak çok fazla talep olmasına rağmen bu bölümlere ayırabilecekleri alanın sınırlı olduğunu söylüyor. Yine de farklı iş kollarında olmak üzere bir iki standın daha açılacağını belirtelim.
Prime Mall İskenderun’da stant kiraları için belirlenmiş sabit bir metrekare kirası var. Kira tutarı standın büyüklüğüne göre değişiyor. AVM yönetimi, stant açmak isteyenlere 4 ile 6 metrekare arasında yer veriyor.
Aynı yatırımcının Antakya’da kurduğu ve 2 ay önce ziyaretçi kabul etmeye başlayan Prime Mall Antakya AVM’de 6 kiosk açılmış durumda. Girişimcilerden bu iş için yoğun talep alan AVM yönetimi ilk etapta 2 kiosk daha açtıracak. Prime Mall Antakya AVM Müdürü Onur Sapmaz, tur acentesi, uçak bileti satışı gibi farklı iş kollarından talep gelmesi durumunda stant sayısını daha da artırabileceklerini ifade ediyor.
İlk açıldığı dönemlerde 8 kioskun bulunduğu Korupark’ta bu sayı şu anda 13. Her gün onlarca başvuru talebi aldıklarını söyleyen Korupark AVM Genel Müdürü Feyza Acar Sönmezer, boş alanların tümünü kiosklara ayırmayı düşünmediklerini, bu yüzden önümüzdeki yıl 2 stant açmayı planladıklarını belirtiyor. Sönmezer, kiosk açmak için yapılan başvuruların gıda, organik ürünler, kozmetik, hediyelik eşya gibi farklı iş kollarından olduğunu söylüyor. Korupark’ta kiosklar için 6 ile 12 metrekare arasında yer ayrılıyor. Bu bölümlerin kira bedeli bulunduğu bölüme göre farklılık gösteriyor. Stant sahiplerinden ortak giderler için ayrıca bir para alınmıyor.
Zafer Plaza’da ise daha önce 5 olan kiosk sayısı şu anda 10’a ulaşmış durumda. Bu AVM’de kiralanabilir alanın kalmaması nedeniyle yeni bir kioskun açılması şu anda düşünülmüyor.

YERLER ÖNCEDEN BELLİ

Açıldığı dönemde bu tür bölümlere yer vermeyen Deepo Outlet’te şu anda 15 kiosk hizmet veriyor. Öyle ki AVM’nin yıllık kira cirosunun yüzde 4’ünü bu bölümler sağlıyor. AVM yönetimi önümüzdeki yıl boş alanların bir bölümünü daha girişimcilere kiraya verecek. Deepo Outlet’te stant kiraları metrekare bazında 60 euro’dan başlayıp kioskun lokasyonuna göre 220 euro’ya kadar çıkıyor. Deepo Outlet’te kiosk işletmecilerinden ortak giderler için ayrıca bedel talep edilmiyor.
Kiosk sayısı artan AVM’lerden biri de Gaziantep’teki SankoPark... Açıldığında 10 kioskun bulunduğu AVM’de bu sayı şu anda 24. SankoPark Genel Müdürü Emre Şen, 2012 yılında en az 6 tane daha açılacağını belirtiyor. Şen, SankoPark’ta daha proje aşamasındayken kioskların konumlandırılacağı yerlerin tek tek belirlendiğini, dolayısıyla yer konusunda bir sıkıntı olmadığını belirtiyor. SankoPark’taki stantların kirası bin 500 euro’dan başlayıp 3 bin euro’ya kadar çıkıyor. Bu AVM’deki kiosk işletmecilerinin aylık cirosu ise 20 ile 50 bin TL arasında değişiyor. Şen’in verdiği bilgiye göre 148 mağazanın bulunduğu AVM’nin toplam cirosunun yüzde 4’ünü kiosklar karşılıyor.

Kiosk nasıl açılır?

AVM yatırımcılarının çoğu daha proje aşamasındayken kioskların kurulacağı alanları belirliyor. Bu alanlarda stant kuracak girişimciler hangi iş kolunda faaliyet göstereceklerini belirten talep formlarıyla AVM yönetimine başvuruyor. Talepler incelenerek uygun görülen yatırımcıya AVM içinde alan gösteriliyor. Alan konusunda mutabık kalınması durumunda iki taraf arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Mağaza yatırımcılarıyla en az 2 yıllık, kiosklar için 3 ile 6 aylık, en fazla ise 1 yıllık sözleşme imzalanıyor. Çünkü kiosklar genellikle dönemsel olarak hizmet veriyor. Örneğin dondurmacılar yaz, sıcak çikolatacılar ise kış aylarında çalışıyor. Kira sözleşmesini imzalayan firma çalışma ruhsatı almak için AVM’nin bulunduğu ilçe belediyesine başvuruyor ve bu süreç tamamlanıyor. Stant için gerekli dekorasyon ve diğer harcamalar girişimci tarafından karşılanıyor.
Stantların devredilmesi de mümkün. Devir bedeli AVM’nin ve kioskun yerine göre 25 ile 30 bin TL arasında değişiyor. Bir kioskun aylık cirosu ise 30 hatta 50 bin TL’yi bulabiliyor. Personel ve diğer giderler çıktığında bir kiosk yatırımcısının aylık kazancı 5 bin TL’yi buluyor. Kozmetik ve aksesuar kioskları kadın giyim katında; kitap, telefon gibi ürünler ise çocuk ve eğlence katında konumlandırılıyor.
KUTU

Avi ALKAŞ / Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı
“Yeni perakendecilerin çıkmasını sağlayabilir”

Bazı özellikli ürün gruplarının mağaza yerine bu tür daha dar alanlarda, daha fazla teşhir gerektiren konumlarda satılması gereksinimi böyle bir uygulamayı başlattı. Kiosk veya stant uygulaması ABD’de çok yaygın. Türkiye’de de giderek yaygınlaşıyor. Mağazaların görünümünü ve ziyaretçi sirkülasyonunu engellemeyecek şekilde konumlandırılmaları gerekiyor. Bu işyerlerinin geçici olması lazım. Dönemsel olarak, hatta çok daha kısa sürelerle değişkenlik sağlanmalı. AVM’ler için giderleri azaltan, ek gelir yaratan unsurlar olarak ön plana çıkmaya başladılar. Aynı zamanda ziyaretçilerin daha fazla alışveriş yapmalarını da sağlıyorlar. Temel bir amaç da buradan devşirdiğiniz kiralarla kalıcı kiracılar üretmek olmalı. Örneğin, mum satılan bir stant daha sonra kalıcı bir dükkana dönüşebilir. Bir aksesuarcı zincir mağaza haline gelebilir. Perakendenin zenginleşmesi adına çok önemsediğimiz bir araç. Renk, trafik oluşturmak amacıyla da çok yararlı bir uygulama. Stant veya kioskların yerleri AVM daha proje aşamasındayken belirlenmeli. Böylece hiçbir rahatsızlık yaratmadan AVM içinde konumlanmış olurlar.

Murat İZCİ / KDM Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı
“Kurumsal firmaları ve bayilerini tercih ediyoruz”

Alışveriş merkezlerinde kiosk ve stantlara eksik kalan mağaza karmasını tamamlamak amacıyla yer verilir. Son dönemlerde tüketicilerin kiosklara artan ilgisi AVM’lerde bu bölümlerin sayısına da yansımaya başladı. Talepler başta mısır olmak üzere dökme çikolata, çiğköfte, kuruyemiş, gümüş takı, hediyelik eşya, doğal ürünler, güzellik ürünleri, saat, parfüm ve dondurma standında yoğunlaşıyor.
AVM’lerde stantların konumlandırıldığı yerler satış yapma olasılığı mağazalara göre çok daha yüksek alanlar. Tercihimizi kurumsal firmalardan veya bunların bayilerinden yana kullanıyoruz. Eğer gıda ürünü satılacaksa sağlık bakanlığından onaylı sertifikalı ürünler olması gerekiyor. 2 ile 15 metrekare arasında değişen bu bölümler genelde metrekare bazında değil total bir rakam üzerinden kiraya verilir. Aylık kiraları ise bin ile 7 bin TL arasında değişir.

Nur DEMİROK
“Ürün tanıtımları için çok önemli”

Bu tür stant ve kioskların kullanılabileceği iki önemli alan var. Biri trendi olan unsurların teşhiri, diğeri de gıda ürünlerinin satışı. Bu bölümler aynı zamanda gelenekselleşmiş görüntüyü değiştirme özelliği taşıyor. Bu bölümler sayesinde AVM içinde trafik akışını düzenleyebiliyorsunuz. Herhangi bir alana sponsor olmuş bir firmanın bu konuyla ilgili aktivitelerini yapabiliyorsunuz.
Tat panelleri de düzenlenebiliyor. Ancak bu konu Türkiye’de yanlış uygulanıyor. Örneğin, bir balık ürününün tanıtımı yapılacaksa mönü halinde sunulmalı. Kürdana iliştirilerek olmaz. Bu tür tanıtımlar tüketicilerden ilgi gördüğü için ses getiriyor. Yeni çıkan ürünlerin tüketiciler tarafından nasıl karşılanacağını ölçmek amacıyla yine bu bölümlerde denemeler yapılabilir. Bu uygulama batıda çok yaygın. Örneğin, çocuk mamaları piyasaya çıkmadan önce bu tür yerlerde annelere test ettiriliyor. Türkiye’de yeni bir trend daha başladı. Altının yükselmesinin etkisiyle takıya ciddi ilgi var. Güvenlik sağlanabilirse altın, gümüş gibi ürünlerin satışı da yapılabilir. Gıda konusunda ise trendi olan bitkisel ürünlerin satışı gibi farklı ürünler satılabilir.

Örnek stant girişimleri

TARCHY
Can Öziş ve Nurtaç Öziş isimli iki genç girişimci, ilk kez Dubai’de yiyerek beğendikleri tarçınlı tatlıyı Türkiye’de kendi Ar-Ge çalışmalarıyla Tarchy markası haline getirdiler. Tarchy’nin İstanbul’da Palladium, Optimum, Cevahir; İzmir’de ise Mavişehir Egepark’ta 5 şubesi var. 17 Aralık’ta Kocaeli Dolphin Center’da bir şubesi daha açılacak. Bunların tamamı franchising sistemiyle açılmış. Nurtaç Öziş, 2012’de Türkiye genelinde 30 stand daha açacaklarını söylüyor. Bir standın yatırım tutarı 40 bin TL.

İSTANBUL PİLAV
Göksel Demirkaya tarafından kurulan İstanbul Pilav; sade, tavuklu, nohutlu, kuru fasulyeli ve kavurmalı başta olmak üzere 9 çeşit pilavı porsiyon ya da kiloluk olarak satıyor. Halen Pendik ve Ankara’da şubeleri bulunuyor. Franchising sistemiyle yeni şubeler açılacak. Bunun için öncelikle İstanbul ve Ankara’dan gelecek talepler değerlendirilecek. Toplam yatırım tutarı 25 bin dolar civarında. Göksel Demirkaya, yatırım maliyetinin 4 ayda geri dönüşünün sağlanabileceğini söylüyor.

HOTSTOP
Büfe ve kafe şeklinde iki farklı konsepte sahip. Mobil kafe Hotstop, kupa formunda bir konsepte sahip. Hotstop mobil kafeler görünümü, fonksiyonelliği, özgün masa-sandalyeleriyle dikkat çekiyor. Hotstop’un yatırım tutarı 37 bin 500 ile 45 bin euro arasında değişiyor. Şirket, iki şube birden açmak isteyen yatırımcılara indirim yapıyor. 2011 sonuna kadar 30 mobil şube ve 9 kafe açılması planlanıyor.

MR. KUMPİR
17 ülkede 35 şubesiyle faaliyet gösteriyor. Bir Mr. Kumpir şubesi açmak için gerekli yatırım maliyeti 100 bin ile 120 bin TL arasında değişiyor. Mr. Kumpir’in menüsünde kumpirin yanı sıra hamburger ve sandviç de bulunuyor.

PINKY FROZEN YOGURT
Dondurulmuş (frozen) yoğurt tüketimi başta ABD ve Avrupa olmak üzere tüm dünyada hızla yayılıyor. Bu konseptin Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden biri de Pinky Frozen Yogurt. Burak Dağaşan tarafından kurulan şirket, ilk şubesini Haziran 2011’de İstanbul City’s Nişantaşı’nda açtı. Franchising sistemiyle şube sayısı artırılacak. Kullanılacak frozen yoğurt makinesi ve gerekli diğer ekipmanlar dahil toplam yatırım tutarı 30 bin ile 60 bin TL arasında değişiyor.

AVM Şehir Telefonu

Airport İstanbul 0212 465 85 75
Akbatı İstanbul 0212 397 70 70
Akkoza İstanbul 0212 444 99 33
Akmerkez İstanbul 0212 282 01 70
Astoria İstanbul 0212 215 22 22
Armoni Park Outlet İstanbul 0212 425 91 00
Atirus İstanbul 0212 883 69 14
A Plus Ataköy İstanbul 0212 661 75 15
Beylicium İstanbul 0212 872 39 72
Capacity İstanbul 0212 444 92 72
Capitol İstanbul 0216 571 49 00
Carousel İstanbul 0212 570 84 34
City’s Nişantaşı İstanbul 0212 373 33 33
Cevahir İstanbul 0212 368 69 00
Deposite İstanbul 0212 671 67 30
Demirören İstiklal İstanbul 0212 293 99 37
Doğuş Power Center İstanbul 0212 346 44 44
Historia İstanbul 0212 532 02 02
Flyinn İstanbul 0212 573 75 75
Forum İstanbul İstanbul 0212 443 13 50
Forum Marmara İstanbul 0212 414 94 94
İstinyePark İstanbul 0212 345 55 55
Galleria İstanbul 0212 559 95 60
Kadir Has İstanbul 0212 442 81 16
Kale Outlet Center İstanbul 0212 502 11 55
Kanyon İstanbul 0212 317 53 00
Kozzy İstanbul 0216 658 00 00
Lilyum İstanbul 0216 435 82 84
Marka City İstanbul 0212 872 11 77
Mayadrom İstanbul 0212 352 31 22
Meydan Ümraniye  İstanbul 0216 526 01 01
Metroport İstanbul 0212 484 01 00
Metrocity İstanbul 0212 344 06 60
Neomarin İstanbul 0216 670 12 00
Optimum Outlet İstanbul 0216 664 14 14
Olimpa İstanbul 0212 488 78 78
Olivium İstanbul 0212 547 74 53
Ora İstanbul 0212 640 25 20
Palladium İstanbul 0216 663 15 00
Paradise İstanbul 0212 855 19 44
Pelican Mall İstanbul 0212 509 98 00
Pendorya İstanbul 0216 670 20 80
Perla Vista İstanbul 0212 871 38 05
Profilo İstanbul 0212 216 44 00
Sapphire Çarşı İstanbul 0212 268 80 80
Star City Outlet İstanbul 0212 603 40 40
Tepe Nautilus İstanbul 0216 339 39 29
Torium İstanbul 0212 699 90 50
Town Center İstanbul 0212 466 07 70
World Atlantis İstanbul 0216 685 10 00
212 Power Outlet İstanbul 0212 444 42 12
Via/Port İstanbul 0216 585 60 60
Zorlu Center İstanbul 0212 350 08 18
A City Outlet Ankara 0312 397 02 00
Akcenter Ankara 0312 219 19 24
Ankamall Ankara 0312 541 12 12
Ankara Galleria Ankara 0312 235 04 61
Antares Ankara 0312 321 06 00
Arcadium Ankara 0312 241 15 00
Armada Ankara 0312 219 13 19
Atakule Ankara 0312 440 77 01
Forum Ankara Outlet Ankara 0312 567 10 00
Millenium Outlet Park Ankara 0312 252 64 49
Gordion Ankara 0312 23370 00
365 Ankara 0312 444 13 65
Optimum Outlet Ankara 0312 280 60 10
Kent Park Ankara 0312 444 74 77
Bilkent Center Ankara 0312 266 05 16
Cepa Ankara 0312 219 64 01
FTZ Ankara 0312 358 26 26
Karum Ankara 0312 468 49 84
Minasera Ankara 0312 240 70 70
Panora Ankara 0312 490 42 50
Nata Vega Ankara 0312 390 55 55
Mesa Plaza Ankara 0312 241 59 93
Ege Park Mavişehir İzmir 0232 324 44 34
Ege Park Balçova İzmir 0232 279 32 85
Agora İzmir 0232 277 25 25
Forum Bornova İzmir 0232 396 00 38
Palmiye İzmir 0232 279 18 18
Park Bornova İzmir 0232 373 75 76
Konak Pier İzmir 0232 489 10 04
Selway Outlet Park İzmir 0232 278 90 99
Özdilek İzmir 0232 278 12 00
As Merkez Outlet Bursa 0224 261 51 51
Kent Meydanı Bursa 0224 255 43 63
Meridyen Bursa 0224 223 78 10
Korupark Bursa 0224 242 35 35
Zafer Plaza Bursa 0224 225 39 00
Anatolium Bursa 0224 261 12 22
Özdilek Bursa 0224 219 60 00
Alanyum Antalya 0242 515 11 34
Deepo Outlet Antalya 0242 340 54 70
Lyra Park Antalya 0242 511 18 55
Laura Antalya 0242 323 66 29
Akkapark Antalya 0242 352 23 82
Antalium Antalya 0242 352 29 19
Özdilek Park Antalya 0242 334 33 99
Shemall Antalya 0242 323 47 47
Dolphin Center Kocaeli 0262 322 13 13
Outlet Center Kocaeli 0262 335 31 70
Ncity Kocaeli 0262 323 76 06
Forum Çamlık Denizli 0258 215 14 97
Teras Park Outlet Denizli 0258 374 04 04
Sümerpark Denizli 0258 252 12 12
Forum Mersin Mersin 0324 239 10 70
Forum Kayseri Kayseri 0212 349 10 00
Kayseri Park Kayseri 0352 223 30 30
Molida Balıkesir 0266 396 20 60
Yaylada Balıkesir 0266 234 00 00
Espark Eskişehir 0222 333 03 30
Neoplus Outlet Eskişehir 0222 310 50 00
Kanatlı Eskişehir 0222 231 22 00
Tilia City Eskişehir 0222 244 00 14
Optimum Adana Adana 0322 333 33 00
Adana Galleria Adana 0322 453 05 26
M1 Tepe Adana 0322 271 00 01
Özdilek Afyonkarahisar 0272 252 54 00
Zeyland Afyonkarahisar 0272 246 33 63
Forum Aydın Aydın 0256 232 03 00
Forum Trabzon Trabzon 0462 377 02 00
SankoPark Gaziantep 0342 336 60 66
Prime Mall Antakya 0326 290 11 11
Prime Mall İskenderun 0326 619 20 10
Margi Outlet Edirne 0284 212 93 21
Tekira Tekirdağ 0282 260 11 22
City 328 Osmaniye 0212 269 01 50
Arnelia AVM Kahramanmaraş 0344 215 28 98
Erzurum AVM Erzurum 0442 232 70 00
Malatya Park Malatya 0422 212 55 66
Forum Kapadokya Nevşehir 0384 228 01 00
Yeşilyurt Samsun 0362 439 25 25
Orion Çorlu 0282 673 33 14
Demirpark Zonguldak 0372 257 45 00

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde