Reza’nın Boğaz’daki kaçak yalısı mahkemeye taşınıyor

Reza’nın Boğaz’daki kaçak yalısı mahkemeye taşınıyor

CHP, tarihi eser Mehmet Arif Bey Yalıları’na kaçak kat çıkan ve usulsüz restorasyon yapan Reza Zarrab ve Ebru Gündeş’i savcılığa şikayet etti.

Reza’nın Boğaz’daki kaçak yalısı mahkemeye taşınıyor
16px
24px
02.06.2015 07:37
ABONE OLgoogle
CHP, tarihi eser Mehmet Arif Bey Yalıları’na kaçak kat çıkan ve usulsüz restorasyon yapan Reza Zarrab ve Ebru Gündeş’i savcılığa şikayet etti. Dava açılması halinde çift, 5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak

17 Ara­lık yol­suz­luk ope­ras­yo­nun ki­lit is­mi Re­za Zar­ra­b’­ın eşi Eb­ru Gün­de­ş’­e he­di­ye et­ti­ği iki ya­lı­da ya­pı­lan skan­dal res­to­ras­yon yar­gı­ya ta­şın­dı. Sözcü, Zar­rab-Gün­deş çif­ti­nin, Os­man­lı dö­ne­min­de in­şa edi­len ve 1970 yı­lın­da ikin­ci de­re­ce ta­ri­hi eser ola­rak tes­cil edi­len Meh­met Arif Bey Ya­lı­la­rı­’na ka­çak kat çı­kıp, tü­nel­le bir­bi­ri­ne bağ­la­dı­ğı­nı, dış cep­he­yi de baş­tan aşa­ğı­ya ye­ni­le­ye­rek ta­ri­hi ese­re za­rar ver­di­ği­ni du­yur­muş­tu.

Ha­be­r üze­ri­ne, İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­li­si­’nin CHP‘­li üye­le­ri Hü­se­yin Sağ ve Hak­kı Sağ­lam dün sa­bah Re­za Zar­rab, Eb­ru Gün­deş, Bo­ğa­zi­çi İmar Mü­dür­lü­ğü yet­ki­li­le­ri ve di­ğer ka­mu gö­rev­li­le­ri hak­kın­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lun­du. Söz ko­nu­su ki­şi­le­rin, imar kir­li­li­ği­ne yol aç­ma ve gö­re­vi kö­tü­ye kul­lan­ma suç­la­rın­dan yar­gı­lan­ma­sı­nı is­te­yen Sağ ve Sağ­lam, “Kül­tür var­lı­ğı ni­te­li­ğin­de­ki ya­pı­la­rın tah­rip edil­me­si­ne ka­mu gö­rev­li­le­ri ka­yıt­sız kal­mış­tır. Şa­hıs­lar­dan şi­kâ­yet­çi­yi­z” de­di.

ÖR­GÜT­LÜ SUÇ KAP­SA­MIN­DA

İs­tan­bul Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı­’na ya­pı­lan baş­vu­ru­da, Kül­tür ve Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Ka­nu­nu’na mu­ha­le­fet edil­di­ği, Türk Ce­za Ka­nu­nu­’nun 257. mad­de­sin­de yer alan gö­re­vi kö­tü­ye kul­lan­ma ve ay­nı ka­nu­nun 184. mad­de­sin­de bu­lu­nan “i­mar kir­li­li­ği­ne ne­den ol­ma­” su­çu­nun iş­len­di­ği­ne dik­kat çe­kil­di. Ko­nuy­la il­gi­li ki­şi­ler hak­kın­da ka­mu da­va­sı açıl­ma­sı ve ce­za­lan­dı­rıl­ma­la­rı ta­lep edil­di. Baş­sav­cı­lık söz ko­nu­su şi­ka­ye­tin so­ruş­tu­rul­ma­sı için dos­ya­yı ör­güt­lü eko­no­mik suç­lar so­ruş­tur­ma bü­ro­su­na gön­der­di. Da­va açıl­ma­sı ha­lin­de ka­mu gö­rev­li­le­ri üç ay­dan iki yı­la ka­dar ha­pis ce­za­sı is­te­miy­le, imar kir­li­li­ği­ne yol açan­lar beş yı­la ka­dar ha­pis ce­za­sı is­te­miy­le yar­gı­la­na­cak.

770 METREKARE BÜYÜKLÜĞÜNDE

Zar­rab, top­lam üç ya­lı­dan olu­şan Meh­met Arif Bey Ya­lı­la­rı­’n­dan iki­si­ni, 2011 yı­lın­da eşi Gün­de­ş’­e do­ğum he­di­ye­si ola­rak al­mış­tı. Top­lam 770 met­re­ka­re bü­yük­lü­ğün­de­ki ya­lı­la­rın ara­sı­na dı­şa­rı­dan da gö­rü­nen asan­sör ya­pı­lır­ken, yan du­var­la­rı kı­rı­la­rak tüp ge­çit­le bir­bi­ri­ne bağ­lan­dı. Ka­çak kat çı­kı­lan ya­lı­lar­dan bi­ri­nin ze­min ka­tı­nın dış cep­he­si­nin yı­kı­la­rak ta­ma­men cam­la kap­lan­dı­ğı gö­rül­dü.

Ya­lı­lar­da­ki ah­şap kor­ku­luk­la­rın sö­kü­le­rek ye­ri­ne cam ta­kıl­dı­ğı, Bo­ğa­z’­a açı­lan bah­çe­le­rin ise ta­ma­men yı­kı­la­rak bir­leş­ti­ril­di­ği tes­pit edil­di. Bu ala­na de­niz araç­la­rı­nın ra­hat ya­na­şa­bil­me­si için oto­ma­tik açı­lıp ka­pa­nan, ba­sa­mak ha­li­ne ge­len elek­trik­li is­ke­le sis­te­mi ku­rul­du­ğu be­lir­len­di. SÖZ­CÜ­’nün ön­ce­ki gün du­yur­du­ğu ya­sa dı­şı bu res­to­ras­yon iş­le­miy­le il­gi­li ola­rak Bo­ğa­zi­çi İmar Mü­dür­lü­ğü­’nün bağ­lı ol­du­ğu İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ka­dir Top­ba­ş’­tan şu ana ka­dar bir ses çık­ma­dı. Ay­nı Top­baş, Bo­ğa­z’­da­ki 60 san­tim­lik du­va­rı 60 za­bı­tay­la yık­tır­mış­tı.

SAVCILIK NEYİ BEKLİYOR?

SÖZCÜ, her tür­lü in­şa­at ve ta­di­la­tın ka­nun­la ya­sak­lan­dı­ğı İs­tan­bul Bo­ğa­zı­’n­da, ik­ti­da­ra ya­kın işa­dam­la­rı için özel uy­gu­la­ma ya­pıl­dı­ğı­nı 31 Ma­yıs Pa­zar gün­kü man­şe­tiy­le is­pat­la­dı. Re­za Zar­-ra­b’­ın sa­tın al­dı­ğı ta­ri­hi ya­lı­da yap­tı­ğı de­ği­şik­lik­le­ri, es­ki ve ye­ni ha­li­ni gös­te­ren fo­toğ­raf­la­rıy­la or­ta­ya koy­du. Zar­ra­b’­ın ya­lı­da yap­tı­ğı de­ği­şik­lik­ler, Türk Ce­za Ya­sa­sı­’na gö­re, savcıların “ken­di­li­ğin­den ko­vuş­tur­duğu suçlar” kap­sa­mı­na gi­ri­yor.

SAVCILARIN bu tür suç­lar­da, “her­han­gi bir şe­kil­de ha­ber­dar ol­ma­la­rı du­ru­mun­da kim­se şi­ka­yet­çi ol­ma­sa bi­le ken­di­li­ğin­den ha­re­ke­te geç­me­si ve so­ruş­tur­ma aça­rak suç tes­pit edip suç­lu­la­rı yar­gı önü­ne çı­kar­ma­sı­” ge­re­ki­yor. An­cak SÖZ­CÜ­’nün Bo­ğa­zi­çi Ko­ru­ma Ya­sa­sı­’na ay­kı­rı du­ru­mu açıkca or­ta­ya ko­ymasına rağ­men her­han­gi bir iş­lem ya­pıl­ma­ma­sı kar­şı­sın­da hu­ku­ka inan­cı olan in­san­lar, “Sav­cı­lar hâ­lâ ne­yi bek­li­yo­r” di­ye so­ru­yor.
İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde