Reza Zarrab’ın milyarder ortağı idamla yargılanıyor!

Reza Zarrab’ın milyarder ortağı idamla yargılanıyor!

22 aydır cezaevinde bulunan ünlü iş adamı Babek Zencani'nin yargılanmasına başlandı.

Reza Zarrab’ın milyarder ortağı idamla yargılanıyor!
16px
24px
04.10.2015 06:35
ABONE OLgoogle
22 aydır cezaevinde bulunan ünlü iş adamı Babek Zencani'nin yargılanmasına başlandı.

İran’da milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla cezaevinde tutulan Zencani’nin ilk duruşmasında savcılık temsilcisi Zencani hakkında hazırlanan iddianameyi okudu.

Babek Zencani, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun bir numaralı şüphelisi Reza Zarrab’ın ortağı olarak tanınıyordu.

237 sayfadan oluşan iddianamenin 70 sayfası okunurken diğer bölümlerin yarınki duruşmaya bırakıldı. İddianamede, Zencani’ye dolandırıcılık, sahtekarlık ve kara para aklama gibi çeşitli suçlamalar yöneltilerek “yeryüzünde fesat çıkardığı” söylendi. İran’da yeryüzünde fesat çıkarmanın cezası ise idam olarak düzenlenmiş durumda.

Zencani’yle işbirliği içinde olduğu söylenen isimlerinin baş harfleri M.Ş. ve H.F. diye belirtilen iki kişi daha ünlü işadamıyla birlikte yargılanıyor. İşadamı Babek Zencani, İran devletini 2.8 milyar dolar dolandırma suçlamasıyla Aralık 2013′te tutuklanmıştı.



CEZAEVİ ELBİSESİYLE GELDİ

Davaya bakan hakimin davanın açık görülmesine karar vermesiyle dün sabah saatlerinden itibaren çok sayıda gazeteci ve izleyici, Tahran’ın merkezindeki Kasr Kavşağı’nda yer alan Devrim Mahkemesi’ne akın etti. 

1979’daki İran İslam Devrimi’nin ardından kurulan ve devlete karşı işlenen suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı gibi davaların görüldüğü Devrim Mahkemesi’nde yargılanmasına başlanan Zencani, tutuklandıktan 630 gün sonra, duruşmaya 10 polis arabası eşliğinde, İran’da cezaevlerinde giydirilen tek tip çizgili elbiseyle getirildi.  

Nelerle suçlanıyor?

Duruşmada savcı vekili, Babek Zencani ve aynı davadan tutuklu diğer iki sanık hakkındaki binlerce ek belge ve 209 klasörden oluşan 237 sayfalık iddianameyi okumaya başladı. İddianamede, Babek Zencani hakkında şu suçlamalar var: 

“Yeryüzünde fesat çıkarma ve ülkenin ekonomik düzenini bozmaya çalışmak, İran Milli Petrol Şirketi’nde büyük çapta dolandırıcılık, Malezya’da bulunan İlk İslami Yatırım Bankası’nda (FIIB) dolandırıcılık ve banka havalesinde sahtecilik, Arap-Türk Bankası’ndan (Tacikistan’daki) Kont Bankası’na aktarılan banka havalesinde sahtecilik yapmak, FIIB’den İran Maskan Bankası’na aktarılan döviz havalesinde sahtecilik yapmak, Kont Bankası’ndan Kalkınma Finas Enstitüsü’ne aktarılan döviz havalesinde sahtecilik yapmak, FIIB’den İslam Bankası’na aktarılan paralarda sahtecilik, İran Merkez Bankası’nda banka havalesi, banka belgesi ve damgasında sahtecilik. 

Savcı vekili ayrıca Zencani’nin Irak, Türkiye, Tacikistan ve Malezya’da bankacılık ve para ticareti yaptığını söyledi. 

Zencani’nin yargılama sürecini, İran’daki önemli birçok yargı dosyasına bakan Hakim Ebul-Kasım Salavati yürütüyor. Salavati, daha önce verdiği onlarca idam kararı nedeniyle tartışma konusu bir isim.

Babek Zencani kimdir?

42 yaşındaki Tahran doğumlu işadamı Babek Zencani, eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde BM ve ABD tarafından İran’a uygulanan yaptırımları delerek İran’a döviz akışı sağlayan işadamı olarak biliniyordu. Nisan 2013’te ABD ve AB’nin yaptırım listesine giren Zencani’nin yurt dışındaki hesapları dondurulunca İran’a döviz akışı kesildi. Zencani İran hükümetine 2.8 milyar dolar borcunu ödeyemedi. Bu tarihten sonra Türkiye’den İran’a altın ticareti başladığı öne sürüldü. İran Meclisi’nde üç yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Zencani, 30 Aralık 2013’te İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla tutuklandı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde