Reza Zarrab'dan Zafer Çağlayan’a ‘asma kat’ ricası

Reza Zarrab'dan Zafer Çağlayan’a ‘asma kat’ ricası

17 Aralık'ın bir numaralı şüphelisi Rıza Sarraf, Tuzla’daki mobilya fabrikasının iskân sorunu için eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın kapısını çalmış.

Reza Zarrab'dan Zafer Çağlayan’a ‘asma kat’ ricası
16px
24px
19.12.2014 05:48
ABONE OLgoogle
Üzeri örtülen 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması dinleme kayıtlarına göre soruşturmanın bir numaralı şüphelisi Rıza Sarraf, Tuzla’daki mobilya fabrikasının iskân sorunu için eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın kapısını çalmış.

Kayıtlarda Sarraf, Çağlayan’ın özel kalemi Onur Kaya aracılığıyla Çağlayan’ın kendisine bu konuda yardımcı olmasını istiyor. Sarraf, Kaya’dan Çağlayan’ın talimatıyla ek inşaata izin vermeyen site yönetimini arayabileceğini anlatıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Ekrem Aydıner’in takipsizlik verdiği 17 Aralık rüşvet ve  olsuzluk soruşturması ek klasörleri Sarraf ile Çağlayan’ın ilişkisini ortaya koydu.

Ek klasörde yer alan dinleme kayıtlarında Çağlayan’ın özel kaleminden Onur Kaya’yı arayan Sarraf, Tuzla Mermerciler Organize Sanayi Sitesi’nde kurduğu Royal Mobilya isimli fabrikasının mevcut asma katını çelik konstrüksiyonla uzatmak istediğini, ancak site yönetiminin bu duruma ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle izin vermediğini aktarıyor. Kaya’ya 20 milyon TL’lik yatırımla büyük bir fabrika kurduğunu, 4-5 milyon Avro’ya da yurtdışından otomatik boyama sistemi getirdiğini aktaran Sarraf, boyama sisteminin fabrikaya kurulumu için mevcut asma katın uzatılmasının gerekliliğini anlatıyor. Kaya ile konuşmasında Çağlayan’dan bu konuda kendisine yardımcı olmasını isteyen Sarraf, “Anlamıyorlar yani ben 20 milyon dolarlık yatırım yapıyorum. Yani onu 30 metre uzatsam n’olur, uzatmasam n’olur” diyor.

Ek klasörde yer alan ve Sarraf ile Çağlayan’ın özel kalemi Onur Kaya arasında 12 Aralık 2012’de geçtiği ileri sürülen tapedeki konuşmalar şöyle:

Onur Kaya (O.K): Alo

Rıza Sarraf (R.S): Onur Bey nasılsınız iyi misiniz?

O.K: Teşekkür ederim Reza sağolun siz nasılsınız, iyi misiniz?..

R.S: Sağolun teşekkür ederim...

R.S: Yaklaşık 300 metrekare biz otomatik boyama sistemi getirdik yurtdışından...

R.S: O sistemin oraya olması için orayı bir otuz metre asma katı çelik konstrüksiyonda sadece uzatmamız gerekiyor

O.K.: Hıı anladım

R.S.: Mermerciler Organize Sanayi Sitesi’ndeki yönetim işte diyorlar ki bu çalışma ruhsatına aykırıdır odur budur şudur... Ama öyle bir şey yok normalde yani asma kat iskâna bağlı bir şey değil yani evlerde de öyle asma kat iskân içinde...

O.K: Evet

R.S: Biz kapalı tamamen bütün bir kat yapmıyoruz mevcut asma katı biraz uzatmamız lazım ki o makine... kuralım ben bunu Bakan Bey’e konuşacaktım ki rica edecektim bu konuda yardımcı olabilir diye...

O.K.: Tamam ben notumu aldım işte kendisine yarın felan iletirim...

R.S: Yani belki Bakan Bey size söyler bir organize sanayiye bir telefon açarsanız organize sanayi sitesine

O.K: Tabii...bey

R.S: Bişey değil sadece ordaki... anlamıyorlar yani ben 20 milyon dolarlık yatırım yapıyorum yani onu 30 metre uzatsam ne olur uzatmasam ne olur ama bütün parkuru bozuyor...

O.K.: Tabii doğru anlıyorum tamam ben bir konuşayım sayın Bakan Bey’e arz edeyim ona göre hareket edelim...
Canan Coşkun/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde