Reza Zarrab aniden rahatsızlandı! O davaya gelmedi

Reza Zarrab aniden rahatsızlandı! O davaya gelmedi

Reza Zarrab, kendi şikayetiyle açılan davaya katılmadı. Savunma yapan sanıklardan biri, Zarrab’ın kendisi adına bir çok şirket kurdurduğunu iddia etti.

Reza Zarrab aniden rahatsızlandı! O davaya gelmedi
16px
24px
09.10.2015 16:21
ABONE OLgoogle
Reza Zarrab, kendi şikayetiyle açılan davaya katılmadı. Savunma yapan sanıklardan biri, Zarrab’ın kendisi adına bir çok şirket kurdurduğunu iddia etti.

Sanık eski emniyet müdürü Orhan İnce’nin avukatı Özcan Karakoç, davada delil olarak 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının tapelerinin gösterildiğini belirterek, “Yolsuzluğu soruşturan savcı, bu delillerin hukuka aykırı olduğunu belirtti ve takipsizlik verdi. Aynı tapeler bu dosyada ise delil olarak gösteriliyor ve mahkeme tarafından da kabul görüyor. Bu konunun netleştirilmesini istiyoruz” dedi. Reza Zarrab, duruşmaya rahatsızlandığı gerekçesiyle katılmadı. Avukatı Şeyda Yıldırım, Zarrab’ın dün akşam aniden rahatsızlandığını söyledi.

Zarrab’ın şantajla kendisinden para istendiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunması üzerine eski Emniyet Müdürü Orhan İnce ve gazeteci Kamil Maman’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı. İstanbul 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 6 sanıktan 3’ü katıldı. Reza Zarrab ise şikayetçisi olduğu davaya gelmedi. Avukatı Şeyda Yıldırım, müvekkilinin rahatsız olduğu gerekçesiyle gelemediğini kaydetti.

''DÜN AKŞAM ANİDEN RAHATSIZLANDI''
 
Bunun üzerine sanıklardan Şeref Dereci, “Bu durumlarda mahkemeye rapor vesaire sunulması gerekmiyor mu?” diye sordu. avukat Yıldırım, Zarrab’ın dün akşam aniden rahatsızlandığını, bu nedenle raporları bulunmadığını savundu.       
 
Savunmasını yapan sanık Dereci, diğer sanıklar Orhan İnce, Adem Gelgeç ve Mustafa Ös ile sanık olmayan Coşkun Ş.’nin, Reza Zarrab’dan kumpasla para almaya çalıştıklarını ileri sürdü. Coşkun Ş.’nin kendisine Zarrab’ın Gelgeç üzerine şirketler kurup para kaçırdığını söylediğini belirten Dereci, “Elinde belgeler olduğunu ve bunu kullanarak Zarrab’dan para koparmaya çalıştıklarını söyledi” dedi. 
 
Coşkun Ş.’deki belgeleri aldığını ve vergi dairesindeki bir arkadaşına incelettiğinde bu arkadaşının vergi kaçırıldığını söylediğini öne süren Dereci, bunu öğrenince durumu sanık Mehmet Bozik’e anlattığını söyledi. Mali müşavir olan Bozik’in kendi adına dilekçe hazırladığını kaydeden Dereci, bu dilekçeyi Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a, Maliye Bakanı’na ve Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) gönderdiğini ifade etti.
Buralardan ihbarının ulaştığına dair cevap geldiğini söyleyen Dereci, daha sonra sanıklar Adem Gelgeç, Orhan İnce, Mustafa Ös ile Mehmet Bozik’in ofisinde buluştuklarını kaydetti. Gelgeç’i şirketlerin kendi adına gözüktüğünü, bu nedenle sıkıntı yaşayacağı konusunda uyardığını söyledi.  

Gelgeç, banka hareketleri olan 405 sayfalık belgeleri Bomonti Vergi Dairesi’ne teslim ettiğini anlattı. Sürecin böyle başladığını savunan Gelgeç, ihbarcı olduğunu öğrenince Orhan İnce ve Mustafa Ös’un kendisini ölümle tehdit ettiğini ileri sürdü.

Gelgeç, “Onları devre dışı bırakıp para alacağımı düşündükleri için benden vekalet almak istediler, vermedim” dedi.
 
Eylül 2013’te Bugün Gazetesi muhabiri Kamil Maman’ın kendisini aradığını ve Zarrab’ın para kaçırdığıyla ilgili görüşmek istediğini belirten Dereci, ısrar üzerine görüştüğünü, olayı anlattığını ve belgeler verdiğini kaydetti. Dereci, can güvenliği için haberde adının geçmesini istemediğini söyledi.
 
Bir süre geçtiğini ve haberin çıkmadığını anlatan Dereci, İnce ve Ös’ün bu bilgileri Yenişafak gazetesinde haber yaptırmayı teklif ettiklerini söyledi. Dereci, devlete yaptığı ihbarlara rağmen bir şey yapılmaması ve haberin de çıkmaması üzerine olayın kapatılacağını düşünerek bu teklife olumlu baktığını anlattı. Yenişafak gazetesinin sahibi Kazım Albayrak ile görüştüklerini ve ‘Türk Leaks’ başlığıyla haberin çıktığını ifade etti. 
 
Sonrasında Kamil Maman’ı aradığını ve neden haberin çıkmadığını sorduğunu kaydeden Dereci, Maman’ın da kendisinin haberi hazırladığını ancak bakanların baskı yaptığını söylediğini ileri sürdü.       
 
Soru üzerine Dereci, sanık Kamil Maman’ı daha öncesinden tanımadığını kaydetti. Şantaj iddialarını yalanlayan Dereci, beraatini istedi.  
 
Sanık Mehmet Bozik, Zarrab ve diğer sanıkları tanımadığını, Dereci ve Os’u tanıdığını söyledi. Mali müşavir olduğunu ifade eden Bozik, Dereci’nin kendisine dilekçe yazdırdığını ifade etti. Orhan İnce’nin de Dereci ile birlikte ofisine geldiğini ve idare mahkemesine nasıl dava açılacağını sorduklarını kaydetti. İşiyle ilgili eylemlerde bulunduğunu belirten Bozik, diğer olayları ise bilmediğini savundu. 
 
Sanık Kamil Maman ise görüntülü ve sesli kayıt ile savunma yapmak istediğini belirtti. Bu nedenle savunması alınmadı.

GELGEÇ: ZARRAB BANA 'GİT İSTEDİĞİN GİBİ YAŞA' DEDİ
  
Hakim, sanık Adem Gelgeç’in talimatla alınan savunmasının geldiğini belirtti. Gelgeç, savunmasında Zarrab’ın kendi adına şirketler kurduğunu söyledi. Bu şirketlere 3 milyon lira vergi borcu çıktığını ve yapılandırmasını istediklerini kaydeden Gelgeç, Zarrab’ın kendisine ‘git istediğin gibi yaşa’ dediğini ve maaş ödediğini ifade etti. Gelgeç, şantaj iddiasına yalanladı. 
 
Sanık Orhan İnce’nin avukatı Özcan Karakoç, Reza Zarrab’ın davaya katılma talebinin kendisi mahkemede dinlendikten sonra değerlendirilmesini istedi. Karakoç, iddianamede delil olarak gösterilen tapelerin 17 Aralık yolsuzluk dosyasından alındığını kaydetti. Yolsuzluğu soruşturan savcının, bu tapelerin hukuka aykırı olduğunu belirterek takipsizlik verdiğini hatırlatan Karakoç, ancak aynı tapelerin bu dosyaya delil olarak gösterildiğini ve mahkemenin de bunu kabul ettiğini belirtti. Karakoç bu durumun dikkate alınmasını talep etti. 
 
Kamil Maman’ın avukatı Kadir Kökten, Zarrab’ın benzer davalarına da katılmadığını, davanın uzamaması için avukatları aracılığıyla getirilmesi yerine zorla getirilmesine karar verilmesini istedi. Sanık Dereci de Zarrab'ın zorla getirilmesini istedi ve Dereci'nin "Mahkeme bunu getiremiyorsa çok ayıp" demesi gülüşmelere neden oldu.
 
Mahkeme, sanıklar Orhan İnce ve Reza Zarrab’ın avukatları aracılığıyla duruşmaya getirilmelerine karar verdi. Duruşmaya gelmeyen sanık Mustafa Ös hakkında zorla getirilmesine karar verildi. Zarrab’ın davaya katılma talebinin ifadesi alındıktan sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde