Reuters: Büyüme yavaşlayacak.. Kara günler yakın

Reuters: Büyüme yavaşlayacak.. Kara günler yakın

Reuters’in 500 ekonomist arasında yaptığı ankete göre 2019 yılından itibaren dünya ekonomisinde bulutlu günler başlıyor. Büyüme yavaşlayacak.

Reuters: Büyüme yavaşlayacak.. Kara günler yakın
16px
24px
23.10.2018 04:30
ABONE OLgoogle

Ticaret Savaşları, ABD-Çin gerginliği ve Amerkia Merkez Bankası ile Avrupa Merkez Bankası’nın Dünya parasal genişlemeden (Quantitative Easing- QE) çıkışı nedeniyle sıkılaşan finansal koşullar büyümeyi frenleyecek.

Reuters’in 500 ekonomist arasında yaptığı ankete göre 2019 yılından itibaren dünya ekonomisinde bulut günler başlıyor.

Paraanaliz’de yer alan haberde, Reuters’in 2018 başında yaptığı ankette ekonomistlerin büyük çoğunluğu 2018- 2019 dönemi için iyimser görüşler ifade etmişti. Yeni ankette hakkında soru sorulan 44 ekonomiden 18’i için 2019 büyüme tahminleri aşağı revize edildi. Sadece 3 ekonominin 2019’da daha iyi performans göstermesi beklenirken, 23 tanesi de 2018’a benzer sonuçlar sergileyecek. 

Ticaret Savaşları yılbaşından bu yana Reuters anketlerinde kaygı konusu olarak ortaya çıkıyor, ama yıl sonuna geldiğinde ekonomistler ankete tabii ekonomilerin yüzde 70’in  konjüktürel zirve yaptığını tahmin etti.

Resesyon riski

HSBC global baş ekonomisti Janet Henry’e göre, ABD ekonomisi çok hızlı büyürken, dünyanın geri kalanı ya yavaşlıyor, ya da durağanlaştı. Bu uçurum Gelişmekte Olan Ülkeler için tatsız bir durum oluşturuyor. Henry, “Fed’in sürekli faiz artışları, diğer ülkelerin siyaset opsiyonlarını kısıtlıyor. Ticaret gerginliklerinin tırmanması yanında, zamansız parasal sıkılaştırma da bir çok ülkeyi frenliyor” diye konuştu.

Gelişmekte olan ülkelerde bitmeyen satış dalgasının gelişmiş piyasalara yayılması dünya için sıradaki resesyonu tetikleyebilir. Ankete katılan ekonomistler ayrıca su yüzüne çıkan ABD-Çin gerginliği ve ABD 10-30 yıllık tahvil getirilerinin yükselmesinden de endişe duyuyor. 

Türkiye’ye uyarı

Capital Economics grubu başekonomisti Neil Shearing “Ticaret Savaşları’nın kazananı olmaz. Her ülke payını alacak. Bu da global büyüme potansiyelini de kısıtlayacak” dedi. Ekonomistler dünya ekonomisinin bu  yıl yüzde 3.8 büyüdükten sonra 2019’da büyümenin yüzde 3.6’ya düşeceğini öngördü. Türkiyegibi gelişmekte olan ülkelere fon girişinin yavaşlaması da bekleniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde