Reuters: Ankara, Suriye'de Esed'li geçişi kabul etti

Reuters: Ankara, Suriye'de Esed'li geçişi kabul etti

Reuters haber ajansı, Ankara'nın Suriye'de Beşşar Esed'in devletin başında kalacağı 6 aylık bir geçiş sürecine ‘evet' dediğini duyurdu.

Reuters: Ankara, Suriye'de Esed'li geçişi kabul etti
16px
24px
21.10.2015 05:06
ABONE OLgoogle
Reuters haber ajansı, dün isimlerini vermediği iki “kıdemli hükümet yetkilisi”ne dayandırdığı haberinde Ankara'nın Suriye'de Beşşar Esed'in devletin başında kalacağı 6 aylık bir geçiş sürecine ‘evet' dediğini duyurdu.

Ajans, haberde “NATO üyesi Türkiye uzun süredir Esed'in en sert karşıtlarından biriydi ve Suriye'de kalıcı barışın onun ayrılışı olmaksızın sağlanamayacağında ısrar ediyordu.” ifadeleriyle AKP hükümetinin Suriye'deki politika değişikliğine dikkat çekti. Haberde atıfta bulunulan kaynaklardan birinin ağzından hükümetin onayladığı plana dair şu ayrıntılara yer verildi: “Esed'in ayrılışı için plan üzerinde çalışılıyor. Altı aylığına (başta) kalabilir ve biz de bunu kabul ediyoruz çünkü (daha sonra) ayrılışı için bir garanti olacak. Bu konuda ABD ve diğer müttefiklerimizle ilerleme kaydettik. 6 aylık periyodun ne zaman başlayacağı konusunda kesin bir fikir birliği yok ancak (oluşmasının) çok uzun zaman almayacağını düşünüyoruz.”

Habere göre bu kaynaklardan biri ABD'nin bu planı Rusya'ya da götüreceğini söyledi. Moskova, üç hafta önce Esed muhaliflerine karşı kapsamlı saldırılarına başlamış. Lübnan Hizbullah'ı ve İran destekli rejim güçleri de ülkenin en büyük şehri Halep'i muhaliflerden almak için büyük bir kara harekâtına girişmişlerdi.

Esed, 4 Ekim'de bir İran televizyonuna verdiği demeçte Suriye'nin siyasi geleceğinin, herhangi bir formattaki geçiş süreci de dahil olmak üzere, yabancı devletler tarafından belirlenemeyeceğini vurgulamıştı. Esed, “Bu, Suriye halkının kararıdır.” demiş, diğer ülkelerin yaptığı açıklamaların kendilerini “ilgilendirmediğini” söylemişti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde