Resmi rezerv varlıkları düştü, ‘Merkez’in vadeli swap işlemleri yükseldi

Resmi rezerv varlıkları düştü, ‘Merkez’in vadeli swap işlemleri yükseldi

Resmi rezerv varlıkları eylülde bir önceki aya göre yüzde 0.4 azalarak 101.1 milyar dolara düşerken Merkez Bankası’nın (MB) bir aya kadar vadeli swap işlemleri 12.5 milyar dolara yükseldi.

Resmi rezerv varlıkları düştü, ‘Merkez’in vadeli swap işlemleri yükseldi
16px
24px
25.10.2019 15:36
ABONE OLgoogle

Böylece swap işlemlerinin MB’nin 101.1 milyar dolarlık rezerv varlıklarına katkısı ağustostaki 13.6 milyar dolardan eylülde 17.27 milyar dolara yükseldi.

Ocakta bir aya kadar vadedeki yükümlülükler 30 milyon dolar, şubatta 150 milyon dolar, martta 9.6 milyar dolar, nisanda 11.9 milyar dolar, mayısta 14.9 milyar dolar seviyesindeydi.

MB’nin marttan sonra döviz rezervinin kısa vadeli borçlanma veya swap kullanımında olağandışı bir artışla yükseldiğine yönelik eleştiriler artmış ve rezerv endişeleri TL üzerinde baskı yaratan ana unsurlardan biri haline gelmişti.

MB Başkanı Murat Uysal 9 Ekim’de yaptığı bir sunumda, uluslararası rezervlerin kısa vadeli dış borç ödemelerini karşılayacak düzeyde olduğunu söylemişti

MB’nin bugün yayınladığı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi raporuna göre MB’nin yurtiçi ve yurtdışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 18.3 milyar dolar olurken, bu tutarın 13.5 milyar doları bir ay vadeli oldu.

Döviz rezervinde düşüş, altın rezervinde artış

MB verilerine göre eylülde döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 0.8 azalarak 73.77 milyar dolar olarak kaydedilirken, altın cinsinden rezerv varlıkları bir önceki aya göre yüzde 0.6 artarak 25.87 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Altın cinsinden rezerv varlıkları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 2.8 artarak 23.5 milyar dolar, ağustosta 25.71 milyar dolar olmuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde