Remzi Gür'ün Çin'de marka mücadelesi

Remzi Gür'ün Çin'de marka mücadelesi

Remzi Gür’ün Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Gürmen Group, Çin pazarında ilginç bir engelle karşılaştı..

Remzi Gür'ün Çin'de marka mücadelesi
16px
24px
21.02.2014 15:17
ABONE OLgoogle
KİP, Türkiye’nin en köklü erkek giyim markalarından biri… Markayı İGS’nin sahiplerinden Adanır Ailesi’nin damadı Mustafa Yemeniciler, 1978’de kurmuştu. Markayı Remzi Gür’ün Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Gürmen Group 1998 yılında aldı. Markayı 2000’lerin ortalarından sonra büyütmeye karar veren Gürmen hem yurtiçinde hem yurtdışında KİP mağazaları da açtı.
Çin’de de büyümek isteyen KİP, marka taklidinin çok olduğu bu ülkede markasını tescil ettirmek istedi. Bu noktada danışmanlık almak için Destek Patent’in kapısını 2011 yılı sonunda çaldı.
Destek Patent Çin makamlarına gerekli başvuruyu yapınca beklenilmeyen bir durumla karşılaştı. Çin makamları, KİP sözcüğü Çincede ‘yavru hayvanın derisi’ anlamına geldiği için başvuruyu reddetti. Ancak hem Destek Patent hem de KİP yöneticileri yılmadı, bu duruma itiraz etti. Öğrendiğimize göre iki yıl süren çabalar sonunda mutlu sona ulaşıldı. Kısa bir süre sonra KİP, Çin’de marka tescili yaptırabilmiş.
Konu ile ilgili konuştuğumuz Destek Patent Yurtdışı Markalar Bölüm Yöneticisi Eser Sipahioğlu, “KİP markası Ürdün, Azerbaycan, Kazakistan, Mısır, İran, Fas, Suriye, Vietnam’da tescil aldı. Zorlu bir süreç olsa da Çin’de de marka tescili aldığımız için mutluyuz” diyor. Sipahioğlu, Çin’de taklitle ilgili sıkıntılar çok olduğu için firmalara fason üretim yaptırmadan önce mutlaka marka tescili almalarını öneriyor.
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde