Rekor kırıldı: Lüks otolar kapış kapış gitti

Rekor kırıldı: Lüks otolar kapış kapış gitti

31 Mayıs’a kadar devam edecek Autoshow fuarını basın ve VIP günü dahil 4 günde 225 binin üzerinde rekor sayıda otomobilsever gezerken, 10 binin üstünde aracın sıcak satışı yapıldı.

Rekor kırıldı: Lüks otolar kapış kapış gitti
16px
24px
25.05.2015 05:55
ABONE OLgoogle
Fiyatları 100 bin Euro’dan (286 bin TL) başlayıp 675 bin Euro’ya (1 milyar 930 milyon TL) çıkan Jaguar, Porsche, Aston Martin, Ferrari, Maserati, Lexus, BMW, Audi, Jeep ve Land Rover gibi lüks markaların modelleri ilk 4 günde adeta kapış kapış satıldı. Fuar, Bursa’daki eylemlerle morali bozulan otomotiv sektörüne önemli bir hareket getirdi.

2.5 yıllık aranın ardından bu yıl 15’incisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Autoshow fuarında, otomobiller adeta kapış kapış satılıyor. Bursa’daki eylemlerle sıkıntılı günler yaşayan otomotiv sektörüne tam bir moral olan fuarda hemen hemen her marka sıcak satış yapıp, talepleri toplarken, özellikle lüks araçlara olan yoğun ilgi dikkat çekiyor. Fuarın ilk 4 gününde 3 adet Aston Martin, 2 adet Lexus, 90 Audi, 89 BMW, 7 Jaguar, 6 Porsche, 14 Land Rover, 4 Jeep, 1 Ferrari ve 1 Maserati satılırken, diğer lüks markalar için de yoğun talep vardı. Pazar günü dahil edildiğinde fuarda gerçekleşen sıcak satışın 10 bin adedi aştığı belirtiliyor. Böylece bu yılın 4 ayında yüzde 57 büyüyerek tüm zamanların rekor satışına ulaşan otomotiv sektörü fuarla birlikte bu ivmeyi devam ettirdi.

ÖNEMLİ SIÇRAMA 

BMW, Land Rover, MINI ve Jaguar’ın Türkiye distribütörü olan Borusan Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız, fuarın sektör için büyük moral olduğunu belirterek, 3 günde 89 BMW satışı yapıldığını, aynı sürede 7 adet Jaguar ile 17 adet Land Rover sattıklarını söyledi. Fuarda sergilediklerini 25 adet BMW’nin 12’sini sattıklarını hatırlatan Biryıldız, “Ayrıca 8 adet MINI satıldı. Fuara ilgi satışlarda önemli sıçrama yaratacak” diye konuştu.

ANADOLU İLGİSİ

Audi, Lamborghini ve Bentley’in Türkiye Genel Müdürü Gino Bottaro ise Lamborghini ve Bentley’e yoğun ilginin olduğunu ancak kesinleşmiş bir satışın şu an için gerçekleşmediğini belirterek ancak Audi cephesinin çok hareketli olduğunu söyledi. Bottaro, “Audi’de fuarımızın konsepti Audi Sport ve Quattro idi. Standımızda quattro olmayan hiç bir modelimiz yoktu. Fuar süresince tüm quattro modellere özel kampanya yaptık. Geri dönüş çok başarılı oldu. 3 günde 60 quattro model satışı yaptık. Yeni Q7 modeline de ilgi fazlaydı. 30 ön sipariş aldık. Siparişlerin yarısı Anadolu’dan geldi. Anadolu’daki bir çok bayimiz fuarın ilk gününe birçok müşteri ile geldiler. İlk defa Q7’i görmek için ikili üçlü uçaklarla gelmişler” diye konuştu.

LEXUS SİFTAH YAPTI

Türkiye’ye ilk kez Autoshow fuarıyla adım atan Japon Lexus da hızlı bir başlangıç yaptı. Yılın son çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulacak Lexus’un RCF ve LS 600 modelleri için Autoshow’un ilk 3 gününde 2 adet sipariş geldi. ALJ Türkiye, Toyota Türkiye Satış ve Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yavaş yavaş Lexus markasını oturtacaklarını belirterek, “Fuarda ilgi gerçekten çok iyi. Sonbaharda operasyonel hale geleceğiz” dedi. Fuarda, 501 bin TL fiyata sahip Jeep Grand Cherokee SRT, 251 bin TL’lik arazi donanımlı Jeep Rubicon, 160 bin TL’lik Trailhawk donanımlı Renegade ile otomatik Renegade modeli dahil olmak üzere 4 araçta satıldı.

FERRARI VE PORSCHE

FerMas tarafından temsil edilen Ferrari markası, 470 bin Euro (1 milyar 344 milyon TL) fiyat etiketine sahip 1 adet California T modelini fuar kapsamında sattı. Yine FerMas tarafından temsil edilen Maserati ise 200 bin Euro (572 milyon TL) fiyatındaki adet Ghibli’yi fuarın ilk 4 günü içinde sattı. Aston Martin ise fuarda fiyatı 295 bin Euro (843 milyon TL) olan 2 adet Vantage ile 675 bin Euro (1 milyar 930 milyon TL) olan 1 adet Vanquish’in ön satışını gerçekleştirdi. Porsche ise fuarda sergilenen Macan S Diesel ve Panamera Diesel modelleri satarken, ayrıca 3 adet Macan 2.0 ve 1 adet de Cayenne Diesel siparişi aldı.
 
KADIN İLGİSİNDE BÜYÜK SIÇRAMA

İSTANBUL Autoshow fuarının düzenlendiği TÜYAP’ın İcra Kurulu Başkan Yardımcısı İlhan Ersözlü, 2012’deki fuarla karşılaştırıldığında ilk 4 günde ziyaretçi sayısında rekor kırıldığını belirterek, “Basın ve VIP günü dahil 4 günde 225 bin kişi fuarı ziyaret etti. 2.5 yıl önceki fuarda bu sayı 200 bine ulaşmamıştı. Özellikle haftasonu uzun kuyruklar oluştu. Kapılarda oldukça zorlandık” dedi. Ersözlü, bu yıl kadın katılımcıların sayısında da büyük bir artış olduğunu belirterek, “2012 yılında toplam ziyaretçilerin yüzde 13’ü kadınlardan oluşurken, bu yıl bu oran yüzde 23’e yükseldi. Yani otomobil alırken karar verici olan kadınlarda bu sene fuara akın ediyor” dedi. Ersözlü en büyük sıkıntılarının ise kalpazanlar olduğunu belirterek, “Sahte bilet basanlar bunları fuar önünde satıyor. Bunlarla mücadele ediyoruz” dedi.

KADIN VE ÇOCUKLARA HAFTA İÇİ ÜCRETSİZ
 
31 Mayıs’a kadar devam edecek Autoshow’da bilet fiyatı hafta içi 10 TL, hafta sonu 20 TL olarak belirlendi. Uluslararası İstanbul Autoshow 2015, kadınlar, çocuklar (0-12 yaş) ve öğrencilere hafta içinde ücretsiz. Hafta sonu kadınlar yüzde 50 indirimli, çocuklar yine ücretsiz ve öğrenciler 5 TL karşılığında fuarı ziyaret edebiliyor.

‘DOKTOR’ REÇETEYİ YAZDI

BU yıl 1 milyon adetlik satışa koşan otomotiv sektöründe hedefler yeniden belirleniyor. Hedeflerini yeniden belirleyen markalardan biri de Seat oldu. İstanbul Autoshow 2015 için Türkiye’ye gelen Seat Dünya Başkanı Dr. Jürgen Stackmann, distribütörleri olan Doğuş Otomotiv yöneticileriyle bir araya gelerek yeni hedefler belirlediklerini anlattı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de rekor satış seviyesine ulaştıklarını ifade eden Dr. Stackmann, toplamda 12 bin 700 adetlik araç sattıklarını hatırlarak, “2014’te satışlarımız ikiye katlandı. 2015’in ilk çeyreğinde gelen rakamlar satışlarımızın ikiye katlandığını gösteriyor. Toplam pazarda yüzde 50’lik büyüme olacağını öngörüyoruz. Türkiye ve İstanbul çok dinamik. Bu da bizim satışlarımıza olumlu katkı sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda da bu dinamizm artarak devam edeceğiniz düşünüyorum” dedi.

SUV TAKTİĞİ

Seat satışlarının yarısının Leon’a ait olduğunu ifade eden Dr. Stackmann, bu aracın hem bireysel hem de filo sektöründe çok farklı müşteri kitlesini çekebildiğini söyledi. Dr. Stackmann, “Önümüzdeki yıl SUV modellerini ekleyeceğiz. Birkaç yıl içerisinde Türkiye’de de bu segmentin pazardan önemli pay alacağını düşünüyoruz. Güçlü olduğumuz segmentleri daha güçlendirmek ve yeni modellerimizi Türkiye’de sunmak için planlarımızı tamamladık” dedi. Ayrıca Dr. Stackmann, Seat’ın Doğuş Otomotiv gücünden de yararlandığını söyleyerek bu başarıda Doğuş Otomotiv’in önemli role sahip olduğunu ifade etti.
Emre Özpeynirci/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde