Rahmi M. Koç: Parayı akıllıca dağıtmak, onu kazanmaktan daha zordur

Rahmi M. Koç: Parayı akıllıca dağıtmak, onu kazanmaktan daha zordur

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, New York merkezli Türk Hayırseverler Vakfı'nın 10'uncu yıl galasında konuştu

Rahmi M. Koç: Parayı akıllıca dağıtmak, onu kazanmaktan daha zordur
16px
24px
25.03.2017 10:24
ABONE OLgoogle

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, New York merkezli Türk Hayırseverler Vakfı’nın (Turkish Philanthropy Funds) 10’uncu yıl galasına onur konuşmacısı olarak katıldı. ABD’nin iş, sanat ve siyaset dünyasından önde gelen isimlerine hitap eden Rahmi M. Koç, Türk Hayırseverler Vakfı’nın 10 yıl gibi kısa bir sürede önemli başarılar elde ettiğini belirtirken, “Türk Hayırseverler Vakfı, bu zaman zarfında Türkiye çapında 100’den fazla projede kullanılmak üzere 16 milyon doların üzerinde finansman sağladı. Sağlam temeller üzerine inşa edilen bu kuruluşun başarıyla yürütüldüğünü ve geliştiğini görmekten memnuniyet duyuyor, size Türkiye’deki mevcudiyetinizi güçlendirmenizi tavsiye ediyorum” dedi.

Türkiye’deki sivil toplum çalışmalarına katkıda bulunmak ve ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla faaliyet gösteren ABD merkezli Türk Hayırseverler Vakfı’nın 10’uncu kuruluş yıl dönümü etkinliği New York’ta gerçekleşti. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç The Marmara Park Avenue’daki galaya onur konuşmacısı olarak katıldı.

ABD’nin iş, sanat ve siyaset dünyasından önde gelen isimlerine seslenen Rahmi M. Koç, kuruluşuna şahitlik ettiği bir vakfın böyle özel bir gecesine konuşmacı olarak katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtirken, “Aslında 10 yıl bir vakfın hayatında çok uzun bir zaman değil. Türk Hayırseverler Vakfı, bu kadar kısa zaman zarfında Türkiye çapında önemli sivil toplum kuruluşları ile iş birliği kurarak 100’den fazla projede kullanılmak üzere 16 milyon doların üstünde finansman sağlamayı başardı. Sağlam temeller üzerine inşa edilen bu kuruluşun başarıyla yürütüldüğünü ve geliştiğini görmekten memnuniyet duyuyorum” dedi.

"Parayı akıllıca dağıtmak, onu kazanmaktan daha zordur"

Konuşmasını vakıf ve hayırseverlik çalışmalarının tarihi ve gelişimine ilişkin değerlendirmelerini aktararak sürdüren Rahmi M. Koç, Osmanlı döneminde çok yaygın ve önemli olan vakıfçılığın günümüzde aynı gücü koruyamaması ve yerleşememesinde üç etkenin öne çıktığını anlatırken, “O kültür kayboldu. Bağışlanacak kadar varlık edinilemedi. Yasal çerçevede vergi avantajları bulunmuyordu” dedi. Sözlerini, “Vehbi Koç, ülkenizden aldığınızı bir gün geri vermeniz gerektiğine inanırdı” diyerek sürdüren Rahmi M. Koç, şöyle devam etti: 

“Vehbi Bey, 1946 yılında ABD’ye geldiğinde üniversitelerin, hastanelerin ve müzelerin vakıflar tarafından finanse edildiğini gördü. Ardından, yaklaşık 30 yıl boyunca, Türkiye’deki yardımseverlik faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve vakıf faaliyetlerinin teşvik edilmesi için büyük çaba harcadı. Konuyla ilgili yasal düzenlemelerin çıkarılması için çalıştı. Yasal çerçeve nihayet oluştuğunda da, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı’nı kurdu. Vakfın kuruluş parası ise, Vehbi Bey’in Koç Holding’deki hisselerinin yüzde 10’yla oluşturuldu. Vehbi Koç Vakfı, bugün kültür, eğitim ve sağlık alanlarındaki projelere destek vermeyi sürdürüyor. Andrew Carnegie’nin dediği gibi; ‘Parayı akıllıca dağıtmak, onu kazanmaktan daha zordur.’”

"Daha büyük bir etki yaratmak için güçlerimizi bir araya getirmemiz gerekiyor"

Küçük bağışların bir havuzda biriktirilerek ciddi bir fona dönüştürülebileceğini belirten Rahmi M. Koç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Türkçe’de ‘damlaya damlaya göl olur’ diye, tam anlamıyla bunu ifade eden bir atasözümüz var. Fakat maalesef Türkiye’de halen bu yaklaşıma ulaşamadık. Vakıf ne kadar küçük olursa olsun, sahibi adını kapıda görmek istiyor. Warren Buffet’ın, The Bill & Melinda Gates Vakfı’na 2,84 milyar dolar bağışlama taahhüdünde bulunması gibi güzel bir örneğimiz maalesef yok. Oysa daha büyük bir etki yaratmak için güçlerimizi bir araya getirmemiz gerekiyor. Sözlerimi tamamlarken, bu gece burada bulunmamı sağlayan herkese teşekkür ediyor, Vakfın başarılarının devamını diliyor ve size Türkiye’deki mevcudiyetinizi güçlendirmenizi tavsiye ediyorum.” 

Gecede konuşan Türk Hayırseverler Vakfı’nın kurucularından Haldun Taşman da şu ifadeleri kullandı: “Türk Hayırseverler Vakfı’nın 10’uncu yılını bağışçılarımızla birlikte kutlamaktan dolayı çok mutluyuz. 2007 yılında eşim Nihal ile birlikte Türkiye’ye bağışta bulunmak isteyen hayırseverleri bir araya getirecek bir platform kurmaya karar verdik. Bu yolculuğa çıkarken, bize katılan dostlarımız sayesinde kısa zaman içerisinde binlerce insana ulaştık. Kuruluşumuzdan itibaren maddi, manevi, tarif edemeyeceğimiz kadar destek gördük. Bu dostluklar bize büyük bir hediye ve neşe kaynağı. Amacımız her bağışçının istediği hayır kurumuna, istediği projeye, istediği şekilde bağış yapabileceği bir platform kurmaktı ve başarılı olduğumuza inanıyoruz. Birlikte büyüyeceğimiz daha nice senelere…"

Gecede, vakfın kuruluşuna destek olan Türkiye Hayırseverler Vakfı Kurucu Üyeleri’ne de ödülleri takdim edilirken, Türkiye Hayırseverler Vakfı Başkanı Mustafa Kemal Abadan “Vakfımız son 10 yılda, Türkiye’de beraber çalıştığı 55 sivil toplum kuruluşu vasıtasıyla 16 milyon dolar yardımda bulundu. Bu bağışlarla, Türkiye’de sivil toplum adına 100’ün üzerinde projeye destek verirken binlerce insanın hayatına olumlu bir şekilde dokunmaktan da gurur duyduk. Bizi ilk günlerimizden beri destekleyen, vizyonumuza inanan Sayın Rahmi Koç gibi tüm kurucu üyelerimize bu vesileyle çok teşekkür eder, tüm bağışçılarımızla, önümüzdeki 10 yıl içinde daha etkili bir girişim içinde bulunacağımızın sözünün vermenin mutluluğunu paylaşırım” şeklinde konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde