Rahmi Koç'un pişmanlığı: Daha cesur olsaydık..

Rahmi Koç'un pişmanlığı: Daha cesur olsaydık..

Cenevre Fuarı’nda Egea’nın kardeşlerinin tanıtımına katılan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, pişmanlığını anlattı

Rahmi Koç'un pişmanlığı: Daha cesur olsaydık..
16px
24px
02.03.2016 06:21
ABONE OLgoogle
Cenevre Fuarı’nda Egea’nın kardeşlerinin tanıtımına katılan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, bir pişmanlığını paylaşarak, “Ford, Land Rover ve Jaguar’ı satılığa çıkardığında ilk bize teklif etti. Borcu var diye Jaguar’ı istemedik. Cesur olsak ikisi de bizim olacaktı” dedi

Bursa’da üretilen otomobillerin dünya lansmanı için Cenevre’ye gelen ve burada FCA Dünya başkanı Sergio Marchionne ile buluşan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, kapasitesinin sınırlarına gelen Tofaş’ın, ‘Türkiye’ye hapsolup kalmayacağını” belirterek şöyle devam etti:

“Söz konusu projeler sadece Türkiye projeleri olarak kalmayacak. Biliyorsunuz Ford ve Fiat gibi iki büyük ortağımız var. Onlarla beraber yurtdışına açılacağız. Ama bunun zamanı var.” Araçları henüz geliştirilme aşamasında Torino’da gördüğünü ve tasarımlarına bizzat katkıda bulunduğu anlatan Rahmi Koç, bu konuda, “İki sene önce bu araçları Torino’da görmüş ve beğenmediğim yerleri söylemiştim. Hepsini düzelttiler. Hava girişi, C Sütununu ve bazı camlarının duruşunu değiştirmelerini istemiştim. Biraz da otomobilin daha fazla ilgi çekmesini sağlayacak ayrıntılara dikkat çekmiş ve biraz süslemiştim, fuara hepsi yapılmış olarak gelmiş” dedi.

Cenevre Otomobil Fuarı’nın Türkiye açısından en önemli olayı, Bursa’da üretimine başlanan ve 4 ay gibi kısa bir süre içinde Avrupa’da da 20 bin adetlik satış rakamına ulaşan Egea’nın, yine Bursa’da üretilen kardeşleri hatback ve station wagon versiyonlarının sunulmasıydı. Otomobillerin dünya lansmanı için Cenevre’ye giden ve burada FCA Dünya Başkanı Sergio Marchionne ile buluşan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, gazetecilerle bir pişmanlığını da paylaştı.

“Koç Grubu otomotiv alanında dünyanın sayılı gruplarından biri olarak dikkat çekiyor. Bu büyüklüğe ulaştıktan sonra, tıpkı Tata Grubu’nun Land Rover ve Jaguar’ı satın aldığı gibi, siz de uluslararası bir markaya talip olur musunuz?” sorusuna Rahmi Koç, şöyle yanıt verdi:

‘JAGUAR’IN 3.5 MİLYAR $ BORCU VARDI, İSTEMEDİK’

“Vaktiyle Ford Land Rover ve Jaguar’ı satılığa çıkardığında ilk bize teklif etti. Biz ‘Sadece Land Rover’ı alırız’ dedik, çünkü Jaguar o zaman çok borçluydu, ama Ford kabul etmedi. ‘İkisi aynı fabrikada üretiliyor, o yüzden ikisini birlikte almalısınız’ dediler. Jaguar’ın o dönem 3.5 milyar dolar borcu vardı, istemedik. Ama Tata Grubu satın aldı. Tata şanslıydı, çünkü alır almaz dünyada lüks araçlara olan ilgi ve talep artmaya başladı. Dolayısıyla bu 3.5 milyar dolarlık borcu ödeyip hemen para kazanmaya başladılar. Çok güzel de modeller yapıyorlar, onları da tebrik ediyorum. Onlar bizden daha cesur çıktı.”

‘MORAL BOZACAK BIR ŞEY YOK’

Rahmi Koç, “Türk ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “Moralimizi bozacak bir gelişme yok” yanıtı verdi.

MUSTAFA KOÇ 'DEVAM EDİN' DEDİ

Fiyat’ın Bursa’da üretilen yeni otomobillerinin dünya lansmanına katılan Koç Grubu Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, “Bu projenin en başında sadece sedan vardı, HB ve SW yoktu. O dönemde de oldukça tereddüt etmiştik, çünkü tek başına sedanın yatırımı karşılaması güç oluyordu. Rahmetli Mustafa Koç, her zamanki kararlı duruşu ve vizyonuyla hepimizin önünü açtı. Hiç unutmuyorum, bana ‘Cenk devam edin, arkadan hatchback ve station wagon da gelecek’ demişti. Büyük risk aldık ve dediği oldu, önümüzü açtı ve bizi cesaretlendirdi” diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde