Rahmi Koç’un ilk projesi, 50 yaşında

Rahmi Koç’un ilk projesi, 50 yaşında

50 yıl önce Karaköy’de kurulan şirket, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un ilk projesiymiş. Rahmi Bey o günleri şöyle anlatıyor:

Rahmi Koç’un ilk projesi, 50 yaşında
16px
24px
22.03.2015 09:14
ABONE OLgoogle
İzocam, yalıtım sektöründe Türkiye’nin ilk firması. Dünyada yalıtım ürünlerinde ilk patentin alınmasından 100 yıl sonra 1965 yılında Türkiye’de kurulmuş. Ve tahmin edebileceğiniz gibi otomobilden beyaz eşyaya yerli üretimde pek çok “ilk”te imzası olan Koç Topluluğu’nun duyduğu ihtiyaç sonucu faaliyete geçmiş.

50 yıl önce Karaköy’de kurulan şirket, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un ilk projesiymiş. Rahmi Bey o günleri şöyle anlatıyor:

”Biliyorsunuz buzdolabı sanayinde 2 temel unsur vardır; kompresör ve izolasyon malzemesi... Arçelik, izolasyon malzemesini Avusturya’dan ithal ederdi. İş ve ithalat zamanla büyüyünce Avusturyalılar Vehbi Bey’e birlikte bir camyünü fabrikası kurmayı teklif ettiler. Camyünü havaleli bir malzeme olduğu için depolanması ve nakliyesi oldukça zordur. Ben askerliğimi İstanbul’da yaptıktan sonra 1958’de Ankara’ya tayin edilmiştim. 7 yıl sonra İstanbul’a gelince kucağıma bunu koydular. Dediler ki ‘biz anlaşmaları yaptık, şirketi kurduk; şimdi işi kuvveden fiile çıkartmak sana düşüyor (...)”
Ve Rahmi Bey’le İzocam’ın ilk genel müdürü Ferdi Vardarman fabrikayı kurmak için kolları sıvıyorlar...

Çizgi filmli reklamlar

İzocam, gazeteci olarak takibe aldığım ilk şirketlerden biriydi; ilaveten tüketici olarak da televizyon reklamlarına bayılırdık. O dönemde TRT tek kanal. Çizgi film karakterleri aileler apartmanın kapıcısını sürekli çağırırlar. Üst kattakiler ‘yak şu kaloriferi kapıcı donuyoruuuuz’ derken, alt kattakiler ‘söndür şu kaloriferi kapıcı, yanıyoruuuuz’ diye şikâyetçiydiler. Bizim evlerimizde de durum aynen öyleydi...

Saint Gobain’le

Türkiye’de yalıtım sektörünün 50 yıllık kilometre taşlarını konuşmak üzere önceki gün İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut ve Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem’le biraraya geldik. Koç Holding inşaat sektöründen çıkarken, Garanti Koza, Demir Döküm ve Döktaş’ın yanı sıra İzocam’ı da satmıştı. İzocam 9 yıldır Fransız Saint Gobain çatısı altında faaliyet gösteriyor, ancak eski kadro yerli yerinde. Bulut 35, Öktem 30 yıldır İzocam’da çalışıyor.     

Onları dinlerken üzüntüyle hatırladık ki Türkiye, enerji fakiri bir ülke olduğu halde yalıtım konusunda çok savurgan davranıyor. Müteahhitler maliyetleri % 4 artıracağı için usulüne uygun yalıtım yapmıyor; tüketici konut satın alırken izolasyonu yeterli mi diye sormuyor; devlet tarafında ise denetim de yetersiz, cezalar da... Bitmedi; inşaatlarda KDV % 1’ken yalıtım malzemelerinde KDV % 18; anlayacağınız devletimiz ısı yalıtımını hakkıyla yapanı adeta cezalandırıyor.    

Neyse ki Toplu Konut İdaresi TOKİ’nin Anadolu’ya yayılması sektör için çok öğretici olmuş. Mesela TOKİ’nin hesaplarında Van’da çatılar 16 santim çıkıyorsa, yerel müteahhitler kopya usulüyle, TOKİ ne yapıyorsa doğrudur diyerek aynısını yapmışlar.
Sanayici ise enerji ciddi bir maliyet unsuru olduğu için yalıtımın usulüne göre olmasına çok dikkat ediyormuş. Hele tavuk çiftlikleri... Bulut, “hiçbir tavuk çiftliğini yalıtımsız göremezsiniz, çünkü verim süresini 40 günden 30 güne düşürüyor,” diyor.

Meral Tamer/Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde