Rahmi Koç'tan İstanbul trafiğine çözüm önerisi

Rahmi Koç'tan İstanbul trafiğine çözüm önerisi

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, “İstanbul’un trafik sorunu nasıl çözülür” sorusuna bakın nasıl cevap verdi

Rahmi Koç'tan İstanbul trafiğine çözüm önerisi
16px
24px
12.07.2012 07:55
ABONE OLgoogle

Şu sıralar İstanbul’da yaşayanların en büyük derdi trafik.Haliç ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki onarım, zaten her zaman yoğun olan trafiği adeta felç ediyor. Hatta Avrupa ve Anadolu yakasındaki geçişleri kilitliyor. İnsanlar, saatlerce yollarda kalıyor ve psikolojileri bozuluyor.

Başkan Topbaş’a da anlattım

Her mekânda da trafik konuşuluyor. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’la bir davette karşılaşınca, ona “İstanbul’un trafik sorunu nasıl çözülür” diye sorduk. Koç, bu soruna karşı ilginç bir öneriden söz etti ve çözümü nasıl gördüğünü şu cümlelerle anlattı: “New York, Tokyo, Paris ve Londra gibi büyük metropoller, yoğun trafiği, şehirlerin çevresine koydukları ring seferleriyle çözmeye çalışıyorlar. Aynı yöntem, İstanbul’da da uygulanabilir.”

Koç, ring seferinin nasıl oluşturulacağını, Avrupa ve Anadolu yakasını tümüyle çevreleyecek bir yol güzergâhında her semte yakın ortak istasyonların kurulmasıyla izah ediyor. O noktalarda otobüs veya büyük taksi-dolmuşlar çalışacak ve bu transfer merkezlerinden yolcular istedikleri bölgelere gidebilecekler.

Koç, bu yöntemi, ilk kez başkan seçilip koltuğuna oturunca Kadir Topbaş‘a da anlatmış. Hatta Topbaş da öneriye sıcak bakmış. “Bu ziyaret sırasında ring seferleri için büyük özel bir taksi prototipi de yapıp kendilerine göstermiştik. Ancak bir sonuç çıkmadı” diyen Koç, Boğaziçi üzerinde kurulacak yeni köprülerin de çözüme fazla yardımcı olmayacağını düşünüyor.

Koç’un önerisini de tartışmakta yarar var

Bedava bilet verirlerse Afrika’da safariye çıkarım

Sohbetimiz sırasında ekonomi ve siyasete girmeyen Koç, Avrupa’daki kriz içinse “AB’ye henüz girmememiz şu anda şans ama uzun vadede üye olmamız şart. En büyük şansımız ise Euro Bölgesinde olmamamız” dedi.

Koç bünyesindeki Setur şirketinin klasik tatil yerine farklı kentlere, farklı kültürlere, doğaya ve vahşi yaşam alanlara kişilere özel programlarla uzman fotoğraf sanatçısı Süha Derbent‘in danışmanlığında seyahat keyfi yaşatmayı amaçlayan yeni markası Sedventure‘nin lansmanında konuştuğumuz Koç’un gönlünde Afrika’ya safari turu da yatıyor.

Koç, Afrika kıtasının güneyine bugüne kadar hiç gitmemiş. “Mustafa Koç, oraların müdavimi, eğer Setur Genel Müdürü Üstün Özbey, bana bedava bilet gönderirse, hayatımda ilk kez Afrika’da safari turuna çıkarım” diyen Koç, Türkiye’nin hâlâ turizmden fazla para kazanmadığını da düşünüyor.

Bu alanda ülkemizi İspanya ile karşılaştıran Koç, onların 30 yıl önce golf turizmiyle başlayarak Arap ülkelerinden turist kapmak için camiler yaptığını, özel bankalar kurduğunu ve Turizm Bakanı’nın Başbakan’a bağlı en önemli bakanlık olduğunu anlattı.

Fotoğraf çekmeyi beceremem

Safaride fotoğraf çekip çekmeyeceğini sorduk Koç’a.

Onun, bu işi pek sevmediğini öğrendik. “Hayatımda sadece evlendiğimde fotoğraf makinesi hediye edildi “ diyen Koç, bir anısını şöyle anlattı:

“O makine polaroiddi. 1960’larda Ege’nin bir köyünde yürüyoruz. Arkeolojik malzemeler topluyordum. Bir kafa heykelide vardı. Önce fotoğrafını çektim. Kafayı satan adam çok şaşırdı. ‘Bu kelleye neistiyorsun’ diye sordum.

Sadece çektiğim fotoğrafı istediğini söyledi. Ondan bu yana hiç fotoğraf makinem olmadı. Ben herkesin fotoğrafında varım, makinesi olmayanlarda yokum. Fotoğraf makinesine değsem, hemen devre dışı kalır...”

Perihan Çakıroğlu/Bugün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde