Rahip Brunson serbest kaldı, Halkbank’ta sert oynaklık

Rahip Brunson serbest kaldı, Halkbank’ta sert oynaklık

Rahip Brunson davası Türk para ve sermaye piyasalarını çok uzun süre meşgul ederken, dengelerin bozulmasına, kurda ani iniş çıkışlara, faiz ve borsa tarafında sert hareketlere neden oldu. Karar, Türk varlıkları üzerindeki önemli bir stresi sonlandırdı.

Rahip Brunson serbest kaldı, Halkbank’ta sert oynaklık
16px
24px
13.10.2018 06:13
ABONE OLgoogle

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin sembolü haline gelen Rahip Brunson davasında mahkemenin dün verdiği karar Türk varlıkları üzerindeki kara bulutları da dağıttı.

Türk varlıkları artık daha sağlıklı ve öngörülebilir analizlere bakılarak fiyatlanacak. ‘Bırakılacak mı bırakılmayacak mı’ üzerine yapılan papatya fallarının Türk varlıkları üzerinde yarattığı müthiş baskı da ortadan kalkacak.

Bu yüzden dünkü karar çok önemli bulunuyor. Rahip Brunson’ın serbest bırakılma ihtimalini yaklaşık 1 haftadır satın alan piyasalar da çıkan kararla rahatlamış oldu.

5.85’den döndü

6 TL’nin altını test eden dolarmahkemenin kararını 5.85 TL seviyelerinde karşılarken, beklentinin bitmesi ile bir miktar kâr realizasyonu ile akşam saatlerinde 5.93 liraya çıktı. Bu hareketi ile ‘Rahip davasından çıkacak olumlu karar doları 5.60 seviyelerine kadar geriletir’ beklentisini de boşa çıkardı. Pek çok yabancı kurum, serbest kalma kararının TL üzerinde böyle bir etki yaratabileceğini iddia ediyordu.

Ancak analistler özellikle Ekim ayı enflasyon rakamına ilişkin beklentilerin bundan sonraki süreçte önem kazanacağını belirterek, “5.60 seviyesine ilişkin tahminler gecikmeli de olsa gerçekleşebilir” değerlendirmesini yaptı. 

Halkbank’ta oynaklık

Karar, Türk CDS’lerinde de 19 puana yakın bir iyileşme yaratırken 10, 5 ve 2 yıllık tahvil faizinde de ciddi düşüşlere neden oldu. Borsa İstanbul da günü karara ilişkin bir ipucu yakalamakla geçirirken özellikle Halk Bankası hisselerinde yaşanan sert hareketler dikkat çekti. 

Halkbank hisseleri gün içinde yüzde 20’lik bir marjda çok sert dalgalandı. Bir ara mahkeme sürecinin olumsuz seyrettiğine dair oluşan algı Halkbank hisselerinin 6.50 TL’lik fiyata gerilemesine neden olurken, kararın açıklanmasının ardından 7.80 liralık fiyat da görüldü.

Halkbank hisseleri günü yüzde 1.73’lük primle kapattı. THYhisseleri karardan çok daha iyi faydalandı ve yüzde 6’lık bir performans gösterdi. Günün sonunda Borsa’nın genelinde yüzde 2’nin üzerinde bir prim oldu ve endeks 96 bin 657 puandan kapandı.

Pozitiflik sağlar

Rahip Brunson davasının sonuçlanmış olmasının piyasalar üzerindeki önemli bir stresi alacağı belirtiliyor. Gedik Portföy Yönetim Müdürü Erol Karayazıcı kararın piyasalar açısından pozitif olduğunu belirterek, “Karardan ABD ile olan gerilimin vites düşüreceğini anlıyoruz” dedi.

Analistler kararın ardından dolara gelen alımı da normal karşıladı. Beklentinin bittiğini belirten analistler, “Bazı yatırımcılar Brunson davasının olumlu sonuçlanacağını düşünerek 6.30 seviyelerinden bu yana satış yapıyordu.

Ancak sonuçta bunlar döviz yatırımcısı. En dipten tekrar pozisyonları kapamak için de fırsatkolluyorlardı. 5.85’in dip olduğunu görünce sattıklarını yerine koymaya çalıştılar ve haliyle yeniden 6 liraya doğru bir hamle yaşandı” dediler.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde