Radar savaşı başladı

Radar savaşı başladı

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Kaliningrad’da erken uyarı füze radar üssünü hizmete açtı

Radar savaşı başladı
16px
24px
30.11.2011 06:53
ABONE OLgoogle

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ülkesinin ABD’nin füze savunma planına yanıtı olarak yorumladığı erken uyarı füze radar üssünü resmen hizmete açtı. Kaliningrad’daki üssün Batı’ya karşı olmadığını belirten Medvedev, tesisin işbirliği yapılması halinde NATO ile ortak savunma için kullanılabileceğini kaydetti.

Faaliyete sokulan füze kalkanının 1 Aralık’ta “göreve hazır olacağı” belirtilerek radarın Kuzey Atlantik’ten fırlatılacak füzeleri izlemenin yanı sıra Avrupa’da kurulacak füze kalkanını izleme kapasitesine sahip olduğu vurgulandı.

Açılış töreninde “Umuyorum ki partnerlerimiz bu gelişmenin ülkemize karşı konuşlandırılan füze savunma sistemleri türü tehditlere karşı cevabımızın ilk işareti olduğunu anlayacaklar” diyen Rusya Devlet Başkanı, geçen hafta halka seslendiği bir televizyon konuşmasında da ABD’nin füze savunma merkezlerinin hedefi olmaları ve ABD ile NATO’nun Rusya’nın kaygılarını gidermemeleri durumunda başta Kaliningrad olmak üzere ülkenin diğer bölümlerine füzeler sevk edebileceklerini de belirtmişti.

‘Rusya’ya garanti yok’

“Sistemin Rusya’yı hedeflemediği yolundaki sözlü güvenceyi yeterli bulmuyoruz” diyen Medvedev, bu tür sözlü ifadelerin Rusya’nın çıkarlarını korumada bir garanti olmadığının da altını çizdi.

Rusya, ABD’nin Rusya’ya değil, İran’a karşı kurulduğunu söylediği Avrupa’daki füze savunma sistemini kendisine yönelik bir gözdağı olarak değerlendiriyor. Bir yıl önce Moskova, NATO’nun füze sistemleri konusundaki önerisini kabul etmiş ancak sistemin nasıl çalışacağı konusunda yapılan görüşmeler çıkmaza girmişti.

Füze sistemi ortaklığında bir ilerleme olmazken Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Washington’dan füzelerin Rusya’yı hedef almadığını garantilemesini istemişti. Washington’ın füze savunma planı, eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın “Yıldız Savaşları” projesinden bu yana ABD-Rusya illişkilerindeki en gergin konuyu oluşturuyor.

Medvedev: Umuyoruz ki partnerlerimiz, bu adımın füze savunma sistemleri türü tehditlere karşı cevabımızın ilk işareti olduğunu anlayacaktır.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde