RTÜK Başkanı 60 bin TL maaş alıyor diyen Faruk Bildirici'nin RTÜK üyeliği düşürüldü

RTÜK Başkanı 60 bin TL maaş alıyor diyen Faruk Bildirici'nin RTÜK üyeliği düşürüldü

Faruk Bildirici, kişisel Twitter hesabında 'başkanın üç yerde birden görev almasına karşı çıktı için' Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyeliği'nin düşürüldüğünü açıkladı.

RTÜK Başkanı 60 bin TL maaş alıyor diyen Faruk Bildirici'nin RTÜK üyeliği düşürüldü
16px
24px
31.10.2019 13:15
ABONE OLgoogle

CHP kontenjanından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliğine seçilen Faruk Bildirici, kişisel Twitter hesabında 'RTÜK'te muhalefete ve demokrasiye darbe' anonsuyla bir duyuru yaptı.

"Başkanın hukuksuz olarak üç yerde birden görev almasına karşı çıktığım, yanlışları eleştirdiğim ve kamuoyuna duyurduğum için RTÜK üyeliğimin düşürülmesi teklif edildi" diyen Bildirici, bunun kurulun 25 yıllık tarihinde bir ilk olduğunu belirtti. CHP’li Öztunç: RTÜK başkanı kendine ‘Küçük Reis’ diyor; yasa dışı 60 bin lira maaş alıyor

?"Üst Kurul toplantısında şu anda Başkan Şahin’in üyeliğimin düşürülmesi önerisinin gündeme alınması görüşülüyor. Yasa gereği ben salondan çıkarıldığım için beni CHP kontenjanından seçilen İlhan Taşçı savunuyor" bilgisini veren Bildirici, şöyle devam etti:

"Üyeliğimin düşürülmesi mücadelemi etkilemez ancak anti demokratik bir yol açılmış olur. Beş oyu bulan taraf susturmak istediği muhalif üyeyi kuruldan atabilir. RTÜK’te muhalefete izin vermeyen, siyasi iktidarın uzantısı ve tek sesli bir dönem başlar."

?Bildirici, bu paylaşımlarının ardından üyeliğinin düşürüldüğünü duyurdu ve teklifin 2 oya karşı 6 oyla kabul edildiğini söyledi.

Karara tepki gösteren Bildirici yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

"İlk günden söylemiştim. RTÜK’te olup bitenleri bilmek bu ülkede yaşayan herkesin hakkı. RTÜK’ün şeffaf olması gerekli. Bu düşünceden hareketle RTÜK üyesi olarak yaklaşık 3.5 aydır kurulun şeffaflaşması ve siyasi iktidarın arka bahçesi olmaktan kurtulması için mücadele ettim. Müzakerelerle ilgili gizlilik kuralına özen gösterdim ama kararlarla ilgili düşüncelerimi, karşı oylarımı, itiraz gerekçelerimi topluma açıklamaktan geri durmadım.

'Ne özerkliği var ne de bağımsızlığı'

Üst kurul yönetimi bundan rahatsız oldu. Zira RTÜK, başkanlık sistemiyle yönetiliyor; Başkan, Üst Kurul’a danışmaya bile gerek duymadan birçok konuyu keyfine göre belirliyor. RTÜK’ün ne özerkliği var artık ne de bağımsızlığı. RTÜK’te muhalif üyelerden istenen, eleştirilerini dışarı aktarmamaları, her şeyi içeride tutmaları. Ben böyle bir muhalif olmayınca da RTÜK içinde hareketim, ilgililerden en basit bir konuda bile bilgi almam ilk günden itibaren sınırlandı. Buna rağmen yılmadan çabalarımı sürdürdüm.

Dönüm noktası, Ebubekir Şahin’in RTÜK’ün yanısıra Basın İlan Kurumu ve Türksat’ın da yönetiminde olduğunu tespit etmemdi. Önce aldırmadılar, sonra da gündeme almayı reddederek bu hukuksuzluğun üzerini kapatmaya çalıştılar. Ben Şahin’in çekilmiş sayılması gerektiğini, müstafi duruma düştüğünü ve yönettiği toplantılardaki kararların kanunsuz olduğunu savundum, kararlara muhalefet şerhleri düştüm. Onunla da kalmayıp İdare Mahkemesi’nde dava açtım.

'Umarım bu demokrasi darbesi yargıdan döner'

Şahin, hukuk mücadeleme dayanamadı ve benden kurtulmak için maalesef kuruldaki sayısal çoğunluğa dayanarak üyeliğimi düşürme yolunu seçti. Kendi hukuksuzluğunun üzerini örtmek için yine hukukdışı bir yöntem uyguladı. Hiçbir somut gerekçe, hiçbir somut suçlama olmadan üyeliğimin düşürülmesi beni mücadelemden alıkoyamaz.

"Ama üyeliğimin düşürülmesiyle, 25 yıllık RTÜK tarihinde bir ilk ve demokrasi açısından tehlikeli bir yol açıldı. Eleştirilerime tahammül edemeyenler benden sonra da beğenmedikleri, susturmak istedikleri üyeyi istedikleri zaman kuruldan atabilir. Artık beş-altı kişilik çoğunluğu elde eden taraf, diğerlerini kurulda barındırmayabilir. Meclis’in seçtiği üyeyi RTÜK’teki beş-altı kişi el kaldırıp kuruldan atamamalı. Bu karara karşı da yine hukuk yoluna gideceğim. Umarım bu demokrasi darbesi yargıdan döner." 

?RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, üç yerde birden görev aldığı ve bunlardan aldığı maaşın toplamının 60 bin TL olduğu iddiasıyla ilgili olarak bir açıklama yapmıştı. Şahin, "Etik ilkeleri savunacaksınız, dürüstlükten bahsedeceksiniz ama koca bir yalanın ipine sarılarak daha büyük bir yalanı paylaşacaksınız. Yazık. Kendime hiç küçük reis dedirtmedim, bu kimin kompleksidir bilmem. Kendileri bilir, maaşım bu yalanın yanından bile geçmez ama çok şükür derim" ifadesini kullanmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde