Quest.net yedi ülkede yasak, Türkiye'de serbest!

Quest.net yedi ülkede yasak, Türkiye'de serbest!

Saadet zinciri gibi çalışan quest.net isimli yapılanmanın birçok ülkede yasaklandığı ortaya çıktı.

Quest.net yedi ülkede yasak, Türkiye'de serbest!
16px
24px
13.03.2010 11:22
ABONE OLgoogle

Sanayi Bakanlığı'nın inceleme başlatmasına rağmen yapılanmanın para kazanma vaadiyle para toplamaya devam ettiği öğrenildi. 
 
İnternet üzerinden zenginlik vaat eden Hong Konglu quest.net sitesinin Amerika başta olmak üzere İran, Arnavutluk, Sri Lanka, Malezya, Endonezya ve Afganistan'da yasaklandığı ortaya çıktı. Sisteme dahil ettiği kişilerden topladığı milyonlarca doları ülke dışına çıkaran şirketin, Hong Kong'da da yakın takibe alındığı öğrenildi. Quest.net tarzı tabela şirketlerin bu ülkede hızla yayıldığını ifade eden kaynaklar, firmanın ucuz ve kalitesiz birçok ürünü fahiş fiyatlarla tüketiciye sunduğunu dile getirdi. Hong Kong'da Whan Chai bölgesinde açtığı bir ofis vasıtasıyla işlemlerini yürüten şirket, yurtdışı bağlantılarını da internet üzerinden kuruyor.

Gençlere zenginlik vaat ederek binlerce kişiden topladığı milyonlarca doları Hong Kong'a aktaran quest.net sitesiyle ilgili araştırmalar devam ediyor. Goldquest olarak bilinen şirket, faaliyetlerinin Hong Konglu adli makamlarca yasaklanmasının ardından isim değişikliğine yöneldi. Daha sonra da gelişmekte olan ülkeler ile 3. dünya ülkelerini kendine hedef pazar seçti.

Türkiye'de özellikle İstanbul'da Şirinevler, Esenler, Zeytinburnu ve Güngören ilçelerinde açtıkları ofis evlerle faaliyetlerini sürdüren şirketin, Hindistan, Sri Lanka, Endonezya ve Malezya'da da aynı tür yapılanmayla binlerce kişiye 'hayal sattığı' ortaya çıktı. Hong Kong menşeli şirketin Amerika, Sri Lanka, Endonezya ve Malezya'da faaliyetlerinin yasaklanması (banned) sonrasında ise Türkiye, Arnavutluk ve İran'a yöneldiği belirtildi. Ancak şirketin üyelerinden 'ticari işlem' adı altında topladığı milyonlarca doları yurtdışına çıkarması ülkeleri önemli kararlar almaya itti. Amerika'nın sistemdeki para aktarımının yasal olmadığına yönelik incelemesinin ardından Endonezya, Malezya, Arnavutluk, İran, Afganistan ve Sri Lanka da şirketin tüm faaliyetlerine son vererek ülkelerinde işlem yapmasını yasakladı. Şirketin özellikle Nepal'de yaklaşık 10 bin kişiyi benzer yöntemlerle sisteme dahil ederek, binlerce dolarına sahip oldukları da iddia ediliyor.

Ancak birçok ülkede quest.net'in tüm faaliyetleri kontrol altına alınırken, Türkiye'deki çalışmaları devam ediyor. Özellikle mali şube polisinin yakın takibe aldığı firma hakkında geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da bir inceleme başlatmıştı. Maliye Bakanlığı'nın da quest.net hakkında çalışmalar yaptığı bilgisine ulaşıldı. Denetlemeler sonucunda quest.net'in yasadışı yollarla yurtdışına para aktarımının tespit edilmesi halinde şirketin Türkiye'deki faaliyetlerine de son verilecek.

Dansözlü moral programı düzenlemişler

Birçok ülkede yasaklanan yapılanmayı, Zaman 21 Şubat'ta gündeme getirmişti. Aynı oluşumun iki yıl önce Türkiye'de birçok toplantı yaparak grup liderlerini bir araya getirdiği tespit edildi. quest.net'çiler Türkiye'deki üyelerine 21 Kasım 2008'de Ankara'daki beş yıldızlı bir otelde parti vermiş. Türkiye genelinde başarılı olan liderlerini ağırlayan şirket, dansözlü eğlence programı düzenlemiş. 10. kuruluş yılı için düzenlenen partilerin benzerleri, Kenya, Tacikistan, Hong Kong, Endonezya ve Malezya'da da yapılmış.

Bayram Kaya/Kerem Çongar/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde