Quest.net'in merkezinde tabela bile yok

Quest.net'in merkezinde tabela bile yok

Şirketin Hong Kong'daki merkezini müşteri kimliğiyle gezen Cihan muhabiri, ilginç durumlarla karşılaştı.

Quest.net'in merkezinde tabela bile yok
16px
24px
14.03.2010 10:15
ABONE OLgoogle

İnternet üzerinden zenginlik vaadiyle milyonlarca kişiden para toplayan Quest şirketi, birçok ülkede yasaklandı. Şirketin Hong Kong'daki merkezini müşteri kimliğiyle gezen Cihan Haber Ajansı muhabiri, ilginç durumlarla karşılaştı. Tabelasız, küçük bir ofisten yönetilen 'saadet zinciri', insanları etkilemek için birbirinden ilginç yöntemler uygulamış. 
 
 Türkiye'de birçok insanı tuzağına düşürerek çok büyük miktarda para toplayan Hong Kong menşeli Quest şirketinin, saadet zinciri olduğu ortaya çıktı. İnternet üzerinden zenginlik vaat eden Hong Konglu quest.net sitesi, ABD ve Hindistan gibi büyük ülkelerin yanı sıra özellikle Kamboçya, Sri Lanka, Bangladeş, Afganistan, İran, Malezya, Endonezya ve Nepal gibi fakir ülkeleri hedef seçmiş.

Bu gibi ülkelerde politikacı ve işadamlarına görkemli partiler veren ve bu sayede tanınmayı başaran firma, Sri Lanka'da bazı politikacılara Monaco'da bedava tatil imkanı sunarak fakir insanları etkilemiş. Hindistan'da ise yaygın bir inanış olan Hinduizm'deki 'fil başlı tanrı Pillayar'ı kolye başlıklarına basarak insanların dini duygularını istismar etmiş ve büyük satış rakamlarına ulaşmış. Hindistan'da halkın altın ve ziynet eşyasına düşkünlüğünden yararlanan firma, bununla da kalmayarak bu ülkedeki adını, dikkat çeksin diye şirket ismini Gold Quest diye değiştirmiş.

Şirket Türkiye'de ise Quest ismiyle faaliyet gösteriyor. Firma en geniş faaliyetlerini ise İran'da gerçekleştirmiş. Yaklaşık 600 bin kişi, zengin olma hayaliyle bu firmaya üye olmuş. Daha sonra hükümetin yasaklaması ile İran'daki faaliyetlerine son vermek durumunda kalmış. Şirket Nepal'de bir oluşum içine girerek yaklaşık 15 bin kişiden para toplamış. Sri Lanka'da ise özellikle de köy ve kasaba kesimlerinden 3 bin ile 5 bin genç aynı duruma düşmüş. Mağdurlar paralarını geri alamamış; ama firma, ülkede yasaklanmış. Firma, yurtdışında topladığı paraları garanti altına almak için hemen Hong Kong'a aktarıyor.

Şirketin anavatanı Hong Kong'da iki irtibat merkezi bulunuyor. Biri merkez, diğeri ise büro. Hong Kong adası, Wan Chai bölgesindeki ofisi oldukça küçük. Fenwick Caddesi Jübilee Center 12'nci kattaki ofise, birçok bar ve gece kulüpleri arasından geçerek varılıyor. Firma yasal olarak var olmasına rağmen aslında sadece sanal ortamda mevcut ve bu ofis kolu, çalışan birkaç görevlinin girip çıkması için düşünülmüş. Kapısında tabela bulunmayan ofisten içeri girildiğinde öncelikle ışıltılı bir vitrin göze çarpıyor. Vitrinlerin içerisinde Bernhard H.Mayer, Calvin Klein, Davidoff, Paco Rabanne ve F1 Race ürünleri gibi lüks ürünler dikkat çekiyor.

Ancak daha sonra ziyaretçilere verilen ürün kataloglarında ve internet sitesi ürün yelpazesinde ise bu ürünlerin çoğu mevcut değil. Amezcua marka 'pozitif enerji yayan' ürünleri anlatmaya başlayan satıcı, ürünün çok önemli olduğunu ve vücuda çok faydası bulunduğunu iddia ediyor. Oysa verilen ürün kataloglarında ise 'faydası olmuştur, olabilir, katkı sağlar' gibi yuvarlak ifadelere yer veriliyor. Vitrinde ayrıca içerisinde Hindu ve Uzakdoğu inançlarına ait sembollerin bulunduğu kolye ve rozetler dikkat çekiyor. Aralarında Diana, Papa ve Hz. İsa'yı temsil eden figürlerin ve 'İsa'yı takip edin', 'Benim ışığımı takip eden karanlıkta kalmaz' gibi yazıların bulunduğu süs eşyaları ve ayrıca Hıristiyan haçı şeklinde tasarlanan birçok kolyeler de mevcut.

Ofiste bilgi almak için uzun bir süre bekledikten sonra adının Mark olduğu söyleyen Hint asıllı bir görevli, yanımıza gelerek ne istediğimizi soruyor. Bilgi almak ve abone olmak istediğimizi söyleyince şüpheli bakışlarla bizi süzdükten sonra küçük bir broşür çıkarıyor. Broşür, Bio-Disk adı verilen ve içilen sudaki negatif enerjiyi yok edip temizleyen bir özelliğe sahip bir cihaz hakkında. Yetkili, suların nasıl kirlendiğini broşür yardımıyla anlatıyor ve cihazın nasıl temizlediği hakkında bilgi veriyor. Ürünün denenmesi talebine olumsuz cevap veren görevli, ancak abone olunması ya da abone olmadan satın alınması halinde kullanılabileceğini söylüyor.

Ürün için istenen ücret ise 4 bin 290 Hong Kong Doları (825 TL). Nu-Clear adında bir firma ise aynı su arıtma aletini kullanarak ve aynı zamanda fazladan başka ürünler de ekleyerek oluşturduğu bir su arıtma cihazını 240 liraya satıyor. Dikkat çeken bir diğer nokta da firmanın ofisinde bulunan damacanada söz konusu cihazın bulunmaması. Bunun sebebinin sorulması üzerine Mark, cihazı evde kullandığını ve çok memnun kaldığını ifade ediyor. Firmanın sattığı ürünleri, Çin'in büyük ticaret sitesi alibaba.com'da da çok ucuz fiyatlara bulmak mümkün.

Şirketin Mark isimli görevlisi, yapılan işte kâr marjının çok yüksek olduğunu, üye olanların haftada 250 ile 15 bin ABD Doları arası kâr edebileceğini söylüyor. Kendisinin dokuz yıldır bu işin içinde olduğunu ve çok iyi para kazandığını ifade ediyor. Ancak Hong Kong'da havaların biraz soğuk olmasından dolayı giymiş olduğu berenin yırtık olması dikkat çekiyor.

Kerem Çongar/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde