Kritik düzenleme: Putin’e Akkuyu kıyağı!

Kritik düzenleme: Putin’e Akkuyu kıyağı!

Hükümet, Rusların Akkuyu’da yapacakları nükleer santral için ‘bölge ayrıcalığı’ kazandıracak kritik bir düzenleme yapıyor

Kritik düzenleme: Putin’e Akkuyu kıyağı!
16px
24px
01.05.2016 07:46
ABONE OLgoogle
Türkiye’ye ithalat ambargosu uygulayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sevindirecek, Rus nükleer santraline askeri bölge ayrıcalığı kazandıracak kritik bir düzenleme çıkarıyor.

Hükümet, Meclis Sanayi ve Enerji Komisyonu’nda görüşülen ve kayıp kaçak giderlerini mahkeme kararlarına rağmen elektrik abonelerine yükleyen yasa teklifine, kritik bir madde ekledi. Madde önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda büyük tartışma yaratacak.

Maddeye göre Rusların Akkuyu’da yapacağı nükleer santral, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sağlanan ayrıcalığı kullanıp ülkenin kıyı şeridini doldurabileceği gibi isterse denizi genişletip sınır çizgisini değiştirebilecek. Kıyıya yapı inşa etme yetkisi de verilen Ruslar’a, zeytinlik bölgelere uygulanan yapılaşma yasağından bile muaf tutuldu. İşte AKP’li vekillerin önergesiyle yasa teklifine eklenen ayrıcalıklı madde:  

İŞTE O MADDE

“MADDE 27/A: Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde veya ülke güvenliği ile doğrudan ilgili Türk Silahlı Kuvvetlerine tahsisli ve fiilen kullanımında olan araziler, harekât ve savunma amaçlı yerlerdeki tesisler (konut ve sosyal tesisler hariç) ile özel güvenlik bölgesi ilan edilen yerlerdeki tesisler, rafineri, petrokimya tesisleri ve eklentileri ile nükleer santral projeleri kapsamında yapılması öngörülen tesis ve faaliyetler hakkında 3621 sayılı Kıyı Kanununun kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümleri ile 3’ncü maddesi hükümleri ve nükleer santral projeleri kapsamında yapılması öngörülen tesis ve faaliyetler hakkında 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz.”

KIYI ARTIK RUSLAR’IN

Kıyı Kanunu’na göre, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olan kıyılara hiç bir yapı yapılamıyor duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller konulamıyor. Ayrıca kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamıyor kum, çakıl alınamıyor. Bu yasaklar bir tek askeri bölgelerle ülke güvenliği için TSK’nın yaptığı işlemlere uygulanamıyor. Yasa teklifi Meclis’ten geçerse, Rus nükleer şirketi, inşaatın bulunduğu Akdeniz kıyısını tel örgüyle çevirebilecek, denizi doldurup alanı genişletebilecek ya denizden kum ya da çakıl çekebilecek.  

ZEYTİNLİK YASAĞINI DA DELDİLER

Yeni maddeyle ayrıca zeytinlik alanlar için yatırımcılara uygulanan yasaklar da Rus nükleer şirketine işlemeyecek. Mevcut yasaya göre, zeytinlik sahalarına en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamıyor, işletilemiyor. Ayrıca zeytinlik sahaları daraltılamıyor, belediye alanlarındaki zeytinliklerde toplam yapılaşma zeytinlik alanın yüzde 10’unu geçemiyor. Yeni düzenlemeyle Akkuyu Nükleer Santrali’ne zeytinlik yasağı uygulanmayacak, elde edeceği ayrıcalıkla zeytinlik bölgeler yok edilebilecek.  

RUSYA İTİRAFI

Önergenin gerekçesinde, milletlerarası yükümlülüklerin zamanında ve tam olarak yerine getirilebilmesi için Ruslar’a ait Akkuyu Nükleer Santrali’ne özel düzenleme yapıldığı itiraf edildi. Düzenleme hakkında komisyona bilgi veren Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, düzenlemedeki asıl amaçlarının açıkça ve somut olarak Akkuyu’ya yapılacak nükleer santral projesi olduğunu ifade etti.

Yamaç ayrıca, “Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nde Zeytincilik Kanunu’yla ilgili sorunlar yaşıyoruz. Bu santral hükümetlerarası anlaşmaya istinaden gerçekleştiriliyor. Böyle bir değişiklik yapmak, artık, uluslararası yükümlülük hâline geldi. Akkuyu santrali, ülkemizin tek kalemde en büyük yatırım projesi. Böyle bir projenin gerçekleştirilmesi için ‘Zeytincilik Kanunu’na sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz’ hükmüne ihtiyacımız var” dedi.

Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde