Putin: Yıkıcı güçler Türk devletine derinden sızmış

Putin: Yıkıcı güçler Türk devletine derinden sızmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel yıl sonu basın toplantısını Moskova'da bugün düzenledi.

Putin: Yıkıcı güçler Türk devletine derinden sızmış
16px
24px
23.12.2016 17:47
ABONE OLgoogle

Putin'in öldürülen Rus büyükelçi Karlov için düzenlenen cenaze törenine katılmasından dolayı basın toplantısı bugüne alınmıştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel yıl sonu basın toplantısını Moskova'da bugün düzenledi. Putin, 2015 yılında bir Rus jetinin Türk liderlerin bilgisi dışında düşürülmüş olabileceği tezine kuşkulu baktığını ancak Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesinin ardından fikrinin değişmeye başladığını söyledi.

Vladimir Putin, "Bana her şey mümkünmüş gibi geliyor ve yıkıcı güçlerin; kolluk kuvvetleri ile Türk ordusu da dahil devlet yapılanmasının içine sızması, yapısı gereği kesinlikle derin olmuş" dedi.

Putin, Karlov'un çevik kuvvet polisi Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülmesinin de "yıkıcı güçlerin sızmasının" bir yansıması olduğunu belirtti.

Basın toplantısının dün yapılması öngörülüyordu. Ancak toplantı, Putin'in Karlov için düzenlenen cenaze törenine katılmasından dolayı bugüne alınmıştı.

'Karlov suikastı Türkiye'yle ilişkilere zarar vermez'

Karlov suikastının Türkiye ile Rusya ilişkilerine zarar vermeyi amaçladığını belirten Rus lider, bunun mümkün olmadığını ve ikili ilişkilerin öneminin farkında olduklarını da sözlerine ekledi.

Andrey Karlov, Pazartesi günü katıldığı bir sergi açılışında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta içerisinde Diyarbakır'da görevli çevik kuvvet polisi 1992 doğumlu Altıntaş'ın Fethullah Gülen yapılanmasıyla bağlantılı olduğunu açıklamıştı

Suikastı Rusya ile Türkiye birlikte soruşturuyor.

'Türkiye, Rusya, İran ve Esad görüşmelerin Astana'da yapılmasını kabul etti'

Rus ve yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Putin, Suriye'deki son gelişmelere dair soruları da yanıtladı.

Putin, Doğu Halep'teki muhalif savaşçıların ve sivillerin tahliyesinin Rusya, Türkiye ve İran'ın yardımları ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iyi niyeti olmadan mümkün olmayacağını da sözlerine ekledi ve Suriye'de bundan sonraki aşamanın ülke çapında ateşkes ilan edilmesi olduğunu vurguladı.

Ajanslar ilk geçtikleri haberde, Rusya Devlet Başkanı ayrıca, kendi ülkesinin yanı sıra Türkiye, İran ve Esad'ın da Kazakistan'ın başkenti Astana'da bir araya gelmeyi kabul ettiğini açıkladığını da duyurdu.
Reuters haber ajansı daha sonra bir düzeltme yayımlayarak, Putin'in, Rusya, Türkiye, İran ve Esad'ın da görüşmelerin Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılmasını kabul ettiğini açıkladığını belirtti.

'Ekonomideki daralma yavaşladı'

Suriye'deki iç savaşın son bulmasına çözüm bulmayı amaçlayan görüşmelerin Ocak ortasında yapılması bekleniyor. Rusya'daki tüm devlet televizyonlarının canlı olarak verdiği yıl sonu basın konferanslarının, şu ana kadar en kısası 1 buçuk saat, en uzunu ise 2008 yılında 4 saat 40 dakika sürmüştü.

Bugünkü basın toplantısına 1400 gazetecinin akredite olduğu belirtildi.

Putin, 2015'te yüzde 3.7 oranında küçülen ülke ekonomisinin toparlanacağı, küçülme oranının 0.6 ile 0.7 aralığında kalmasının beklendiğini vurguladı.

Petrol fiyatlarındaki keskin düşüş ve Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ardından Batı ülkelerinin Moskova'ya karşı devreye soktuğu yaptırımların, ekonomik küçülmede payı olduğu ifade ediliyor. Rusya, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2016 bütçesini küçültme kararı da almıştı.

Putin'in konuşmalarının diğer satır başları şunlar:

Rusya ekonomisindeki daralma yavaşladı
GSYH yüzde 0.5 ila 0.6 arasında azaldı.
Ülke ekonomisindeki gelişmelere rağmen, Rusya Merkez Bankası'ndaki döviz rezervleri geçen yıla göre 368 milyar dolardan 385 milyar dolara yükseldi.
Sermaye kaçışı zayıfladı ve reel ücretler toparlanmaya başladı.
Şunu açıklığa kavuşturalım: Rusya'da erken seçim olması mümkün ama buna gerek yok.
Diyelim bilgisayar korsanları Demokratların e-postalarını hackledi. Trump'ın da söylediği gibi, bu hackerların kim olduğunu bilen var mı? Belki de koltuğuna yayılmış biriydi. Bu önemli mi?
Trump ve onun yönetimindeki ABD ile "yapıcı ilişkiler" kurmak istiyorum.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde