Putin, Ankara'da bir taşla üç kuş vurdu

Putin, Ankara'da bir taşla üç kuş vurdu

Putin’in ziyaretinde imzalanan ve “zafer” olarak yansıtılan gaz anlaşmasına göre, Türkiye, Azeri gazından 88 dolar pahalı Rus gazından daha fazla alma sözü verdi.

Putin, Ankara'da bir taşla üç kuş vurdu
16px
24px
25.12.2014 08:02
ABONE OLgoogle
Rus Devlet Başkanı Putin’in, aralık ayı başında gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde, imzalanan doğalgaz anlaşmalarının ayrıntıları netleşti.

Buna göre, kamuoyuna, “büyük zafer” olarak açıklanan gaz anlaşmaları ile Türkiye gaz fiyatında 6 dolarlık indirim alırken, Rusya’ya Azeri gazına göre 88 dolar daha pahalı olan Rus gazından daha fazla alma sözü verdi.

Putin ise, anlaşmalardan en fazla kârlı çıkan taraf oldu. İkinci Mavi Akım Hattı Projesi ile, TAP, TANAP ve Nabucco gibi ABD ve AB tarafından desteklenen projelerinin gücü azaltıldı. Bu da, Rusya’nın Avrupa’yı gaz konusunda daha da sıkıştırma imkanı verdi. Putin ile imzalanan gaz anlaşmalarının perde arkası şöyle:

RUSYA İLE NE TÜR GAZ ANLAŞMASI YAPILDI?

Rus Devlet Başkanı Putin’in, aralık ayı başında yaptığı ziyarette, “İkinci Mavi Akım Hattı Projesi” ile Rusya’dan alınan gazın fiyatında 2015 yılı başından itibaren 6 dolar indirim yapılması imza altına alındı. İkinci mavi akım hattı ile, Karadeniz’in altından geçirilecek borularla Rus gazının önce Türkiye ardından da Avrupa’ya pazarlanması öngörülüyor.

AB’YE MAVİ AKIM İLE CEZA VERİLMEK İSTENDİ

Türkiye’nin, ABD ve AB’nin karşı çıktığı ikinci mavi akım hattı projesine, onay vermesi enerji sektöründe büyük yankıya yol açtı. Taraf’ın Enerji Bakanlığı bürokratlarından edindiği bilgiye göre, Türkiye Rusya’nın her dönemde gündeme getirdiği ikinci mavi akım hattı projesini, “AB ve ABD”ye ceza vermek için onayladı.

17 Aralık ve Gezi Parkı sürecinde hükümeti destek vermeyen ABD ve AB, ikinci mavi akım hattı projesi ile bir anlamda cezalandırılması amaçlandı. Rusya Lideri Putin de, ikinci mavi akım hattı ile, AB’yi güney akım projesi konusunda köşeye sıkıştırmış oldu.

TÜRKİYE NE KAZANDI?

Putin’in ziyaretinde yapılan anlaşma ile, Türkiye somut olarak doğalgaz fiyatında 6 dolarlık bir indirim imkanı elde etti. Hâlen Rusya’dan alınan doğalgaza 418 dolar, Azerbaycan’dan alınan gaza ise 330 dolar ödeniyor. Yani arada, 88 dolarlık bir fark bulunuyor. Rusya buna rağmen, gaz fiyatında 6 dolarlık bir indirim yaptı. Bu da farkın küsuratına bile karşılık gelmiyor.

Ayrıca, Türkiye şu anda yıllık 40 milyar metreküp gaz tüketiyor. Bunun 20 milyar metreküplük kısmı, Rusya’dan, 10 milyar metreküplük kısmı da İran’dan temin ediliyor. Geri kalan da, Azerbaycan, Nijerya ve Cezayir ile spot piyasadan karşılanıyor.

Türkiye’nin, Şahdeniz Hattı’ndan yıllık 6 milyar metreküplük gaz alma hakkı bulunuyor. İkinci Azeri hattı da iki üç yıl içinde tamamlanacak. Bu hattan da 6 milyar metreküplük gaz alınacak. Böylece, 12 milyar metreküplük ucuz gaz imkanı doğacak. Putin yaptığı anlaşma ile, Rus gazının daha az tüketilmesi riskini bertaraf etmiş oldu. Bunun yanında, ikinci mavi akım hattı, Türkiye’nin öncülüğünü yaptığı, Hazar bölgesi gazıyla ilgili projelere rakip çıkmasına neden oldu. TAP, TANAP ve kısmen askıya alınan Nabucco Projeleri, ikinci mavi akım hattı ile arz yönünde riske girdi. Enerji uzmanları bu durumun uzun vadede Türkiye’yi Rusya’ya olan bağımlılığını arttıracağını savunuyorlar.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde