Postada aslan payı özele

Postada aslan payı özele

‘Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı’ taslağı serbestleşme görünümü altında özel sektör tekeli oluşturulmasını öngörüyor. Taslak rantın dağıtılmasına dönük

Postada aslan payı özele
16px
24px
17.02.2010 09:25
ABONE OLgoogle

Hükümetin gündemindeki posta hizmetleri yasa taslağına göre, posta hizmetlerinde PTT’nin tekeli kaldırılacak ve yerine “evrensel posta hizmetleri yükümlüsü” adıyla bir özel sektör tekeli oluşturulacak, posta sektörü özel işletmecilere açılacak ve bu sektörü denetlemek üzere tamamen hükümetin güdümünde bir düzenleyici üst kurul kurulacak. Haber-Sen Sendikası Genel Başkanı Ali Yılbaşı, “PTT’nin 2008 kârı 380 milyon TL idi. Bu taslak bu rantın dağıtılmasına dönük bir düzenlemedir” dedi.

Ulaştırma Bakanlığı ile PTT’nin hazırladığı ve Bakanlar Kurulu’na sunulan “Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı” taslağı ile serbestleşme görünümü altında bir özel sektör tekeli oluşturulacak. Posta hizmetleri piyasasının düzenlenmesi, fiyatlama da dahil hükümet güdümündeki Posta Hizmetleri Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na bırakılacak. Kurul’un işleyişini düzenleyen 11. Madde’ye göre hem PTT’nin hem de diğer posta hizmetleri sağlayıcılarının birer temsilcisinin bulunduğu Kurul’da tüketicileri ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın önereceği iki kişiden biri temsil edecek.

Dolayısıyla bu temsilci de hükümetin güdümünde olacak. Kurul’un tüm üyeleri Ulaştırma Bakanı tarafından seçilecek, kurul başkan ve yardımcısı da bu bakan tarafından atanacak.

Taslağın “Tanımlar” başlıklı 2. Maddesi’nde “Evrensel posta hizmeti: Bir posta hizmetinin TC sınırları içerisinde tüm kullanıcılar için karşılanabilir ücretlerle kesintisiz olarak sağlanmasını, evrensel posta hizmet yükümlüsü: Evrensel posta hizmetlerini görev sözleşmesi veya yetki belgeleri uyarınca sağlamakla yükümlü kılınan hizmet sağlayıcısını, hizmet sağlayıcısı: Posta sektöründe yetkilendirilmiş anonim şirketi, yetki belgesi: Kurul tarafından belirlenecek bedel karşılığı verilecek belgeyi, ifade eder” hükümleri yer alıyor. “Posta Tekeli” başlıklı 5. Madde’de de “Aşağıdaki hizmetler evrensel posta yükümlüsünün tekelindedir” denildikten sonra bu özel sektör şirketinin tekelinde olan hizmetler sayılıyor.

Taslağın “Evrensel posta hizmeti gelirleri” başlıklı 20. Maddesi’nde ise sözde serbestleştirilen posta hizmetleri sektöründeki gelirlere yer veriliyor.

Kamudan özele kâr transferi

Söz konusu gelirler, “Yetki belgesine ilişkin tahsil edilen her türlü ücretin yüzde 25’i, hizmet sağlayıcılarının vermiş oldukları beyannamede belirtilen net satışın yüzde 1’i oranında tutar ile idari para cezalarının yüzde 20’si oranındaki tutar kalemlerinden” oluşuyor.

Aynı maddede “Evrensel posta hizmeti hedeflerinin gerçekleşmesini mali açıdan desteklemek ve net maliyet yükünü karşılamak üzere evrensel posta hesabı oluşturulur” denilerek, idari cezalar da dahil kamunun elde edeceği gelirlerin bir bölümünün hükümet eliyle oluşturulacak özel sektör tekeline aktarılması sağlanıyor.

Murat Kışlalı/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde