Pos bıyık doları yükseltti: 5.47'yi geçti..

Pos bıyık doları yükseltti: 5.47'yi geçti..

Reuters'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı Bolton'a yönelik sözleri üzerine dolar/TL 5.47'in üzerine çıktı.

Pos bıyık doları yükseltti: 5.47'yi geçti..
16px
24px
08.01.2019 11:53
ABONE OLgoogle

Dolar/TL Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grup toplantısında ABD’ye yönelik olarak yaptığı konuşmanın ABD ile ilişkilerin tekrar bozulabileceği endişesi yaratmasıyla yönünü yukarı çevirerek 5.47 seviyesini aştı.

Dolar kuru yüzde 1.70 yükselişle 5.4770'den işlem gördü. Aynı saatte euro/TL yüzde 1.40 artışla 6.2690'da yer aldı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ‘pos bıyık’ John Bolton’un Türkiye ziyareti nedeniyle TL dünden bu yana baskı altındaydı. Dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan, bu sabah saat 0851’de 5.3850/5.3950, Erdoğan’ın konuşması öncesinde ise 5.42 seviyesinde olan dolar/TL, 5.4770 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 1349’da 5.4675/5.4719 seviyesinde bulunuyor.

Erdoğan, partisinin TBMM’deki grup toplantısında yaptığı konuşmada, “ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un İsrail’den verdiği mesajı kabul etmemiz, bunu yutmamız mümkün değil… Bolton bu konuyla ilgili ciddi bir yanlış yapmıştır… Bu noktada bizim asla taviz vermemiz mümkün değil” dedi. 

Erdoğan “Suriye’ye bir askeri harekat için hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık… Çok yakında bu örgütleri etkisiz hale getirmek için harekete geçeceğiz” dedi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan Bolton’un muhatabının Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın olduğunu belirterek, kendisinin Bolton ile görüşmemesini bir tepki olarak değerlendirmemek gerektiğini söyledi.

İSRAİL’DEKİ AÇIKLAMALARI NEGATİF KARŞILANMIŞTI

Bir bankacı, “Bolton’un İsrail’de yaptığı açıklamalar zaten piyasada negatif algılanmıştı. Erdoğan’ın bugünkü açıklamalarının ardından ise ABD ile fikir ayrılığı olabileceği algısı kurda yukarı hareketi tetikledi. Diğer taraftan gelişmekte olan ülke para piyasalarında da olumsuz bir hava var, Cuma günü Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası bir ralli olmuştu, sanki o geri veriliyor” dedi.   Türkiye'yi kızdıran ifadeler kullanan Bolton böyle karşılandı

Bolton başkanlığındaki heyet bu sabah Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki Türk heyeti ile Suriye’den çekilme sürecine ilişkin görüşmelerde bulundu.  

Başka bir bankacı ise “Genel olarak sınıra ilişkin yapılan açıklamalar TL üzerinde korku satışı yaratıyor. Gelişmekte olan piyasalardaki bozulma da denk geldi. ABD ile ilişkilerin bozulma riski daha sert fiyatlama yaratır” dedi.

ABD’nin Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Garrett Marquis, Bolton’un Kalın ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı. Marquis ayrıca Bolton ve Kalın’ın diyalog için daha fazla meseleyi belirlediğini ve ABD’nin askeri istişarelerin bugün devam etmesini beklediğini ifade etti.

Bolton, Pazar günü İsrail’de yaptığı bir açıklamada ABD’nin Suriye’den çekilmesi için yeni bir şart ortaya sürerek Türkiye’den ABD’nin Suriye’deki Kürt müttefiklerini korumayı kabul etmesini istemişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde