Portatif yüzme havuzu modası

Portatif yüzme havuzu modası

Maliyeti betonarme havuzlara göre yüzde 50 daha düşük. Depreme dayanıklı ve kesinlikle su sızdırmıyorlar.

Portatif yüzme havuzu modası
16px
24px
08.04.2010 12:57
ABONE OLgoogle

Ersan Çıplak'ın haberi/Para Dergisi

Maliyeti betonarme havuzlara göre yüzde 50 daha düşük. Depreme dayanıklı ve kesinlikle su sızdırmıyorlar. Kalıp, demir, beton ve kaplama gibi işlemlere gerek yok. Ortalama 1 haftada her şeyiyle tamamlanıp teslim edilebiliyorlar...

PORTATİF havuzlara ilgi her geçen gün artıyor. Çünkü betonarme havuzlara göre birçok açıdan daha avantajlı oldukları belirtiliyor. Örneğin, 50 metrekarelik betonarme bir havuzun maliyeti 50 bin TL civarında. Oysa aynı ölçülerdeki portatif bir havuzu 25 bin TL’ye kurmak mümkün. Ayrıca kalıp, demir, beton ve kaplama gibi zahmetli işlemlere de gerek yok. Kurulum için sadece çelik panel ve plastik iç kaplama yeterli.

Portatif havuzlarda çelik panel kullanıldığı için depreme karşı daha dirençli olduğu belirtiliyor. Sıva ve seramik gibi malzemelerin kullanılmaması ise kurulumu daha kolay ve pratik kılıyor.
Portatif havuzlar ortama 1 haftada teslim ediliyor. Hatta 1-2 günde kurulabilen modelleri bile var. Kullanım ömürleri ise 50 yıla kadar çıkabiliyor. Doğrudan zemin üstüne konulan modelleri de var. Bunları kullanıcının kendisi bile kurabiliyor.

İşte bu özellikleri sayesinde portatif havuzlar, betonarme havuzları tahtından indirdi. Öyle ki ABD ve Avrupa’da yüzme havuzu pazarının neredeyse yüzde 90’ı portatif havuzların eline geçmiş durumda. Türkiye’de de pazar payı sürekli artıyor. Yılda 10 bin civarında yeni yüzme havuzunun yapıldığı ülkemizde, portatif havuzun pazar payı yüzde 30’lara ulaştı.
Türkiye’de portatif havuzlara ilginin artması, bu alanda faaliyet gösteren şirketleri de harekete geçirdi. Örneğin Fransız Zodiac, Türkiye’de büyüme kararı aldı. Geçen yıl Türkiye pazarına giren Alman markası MTH ise yeni satış noktaları oluşturarak ülke geneline yayılmaya çalışıyor.
Bu arada yerli üreticiler de boş durmuyor elbette. Örneğin İstanbul merkezli Erkasan, portatif havuz üretimine de başladı...

ZODIAC
Fiyatı 2 bin 700 euro’dan başlıyor

Dünyaca ünlü Fransız markası Zodiac, Yapı Havuz Sistemleri tarafından Türkiye pazarına sunuluyor. Yapı Havuz Sistemleri Genel Müdürü Cüneyt Okande, “3 farklı model ve sınırsız ebatta portatif havuz seçeneğimiz var” diyor. Bu modellerden bazıları doğrudan zemin üzerine yerleştiriliyor. Zemin üstü havuzlarının montajı çok kolay. Hatta kullanıcı kendisi bile kurabiliyor.
Zemin üzeri havuzların montajı için zeminin düz terazide olması yeterli. Yani çim, ahşap veya beton olması fark etmiyor. Zemin üstü havuzlarda montaj süresi sadece bir gün. Bu ürünlerde müşterinin kendi kendine montaj yapabileceği bir montaj planı var.
Gömme havuzlarsa çelik konstrüksiyon kullanılarak toprak içine yerleştiriliyor. Bunun için öncelikle hafriyat ve zemin hazırlığı yapılması gerekiyor. Zemin hazırlandıktan sonra havuz 4 günde teslim ediliyor. Zodiac havuzlarının 10 yıl garantili olduğunu belirten Okande, “Kullanım ömrü 40 yıla kadar çıkabiliyor” diyor.
Zodiac havuzlarının satış fiyatı model ve ölçülere göre değişiyor. Örneğin, zemin üstü ölçüleri 3x2 metre olan bir havuzun fiyatı 2 bin 700 euro + KDV.

MTH
İsteğe göre üretim

Alman markası MTH, Sermed Havuz tarafından 2009’dan bu yana Türkiye pazarına sunuluyor. Sermed Havuz Genel Müdürü Serhat Barutçu, “MTH her boyutta ve istenilen şekilde havuz üretebiliyor. Düşük maliyetli standart ürünlerimiz de var. Bunların bazıları yuvarlak, bazıları ise oval şekillerde. Yuvarlak havuzların çapı 4-10 metre arasında değişiyor. Ovallerin ölçüsü ise 4.90x3 ve 12x6 metre arasında” diyor.
Havuzların montajı, modeline göre 2 gün ile 1 hafta arasında sürebiliyor. MTH havuzları 20 yıl kullanım ömrüne sahip. Havuzlar üretim ve işçilik hatalarına karşı 10 yıl boyunca garanti kapsamında. Portatif havuzlarda, Alman teknolojisiyle üretilmiş yüksek dayanımlı hafif çelik ve antibakteriyel tek parça liner kullanılıyor. MTH havuzlarının satış fiyatı ise model ve ölçüsüne göre değişiyor. Örneğin ölçüleri 4.9x3 metre olan bir havuzun fiyatı 5 bin 760 euro + KDV. 12x6 metre olanı ise 13 bin 500 euro + KDV.

WATERAI
70 farklı modeli var

Waterair, bugüne kadar dünya çapında 55 binden fazla yüzme havuzu pazarlamış bir Fransız markası. Türkiye’de ise 2008’den bu yana Korumaks şirketinin distribütörlüğünde faaliyet gösteriyor.
Depreme dayanıklı Waterair portatif yüzme havuzları; bahçe, ev ve teraslara kurulabiliyor. Şirket, müşterilere 70 model ve 200 bin farklı varyasyon sunabiliyor. ISO 9001 belgesi ile TÜV, CETIM ve Veritas kalite ve güvenlik sertifikalarına sahip Waterair yüzme havuzlarında kalıp, demir, beton ve kaplama işlerine gerek duyulmuyor. Tamamen galvanize çelik panellerle inşa edilen havuzlar paslanmaya ve çürümeye karşı 20 yıl garantili.

Waterair paneli, 45 cm kalınlığında beton duvara eşdeğer güçte. İç kaplama ise dayanıklı plastik malzemeyle yapılıyor. 2.5x5.5 metre Waterair portatif havuzların satış fiyatı ise 6 bin 700 euro + KDV.

BIOTOP
Klorsuz havuz keyfi
Cem Botanik tarafından Avusturya’dan ithal edilen Biotop yüzme havuzlarının temizliğinde, geleneksel havuzların aksine herhangi bir kimyasal kullanılmıyor. Su, tamamen biyolojik ve fiziksel filtrasyonla temizleniyor. Cem Botanik Genel Müdürü Cem Şirin, “Aslında doğada var olan bir sistemi kullanarak hijyen sağlıyoruz. Havuzun temizliği bakteri ve filtrelerle doğal bir şekilde yapılıyor. Biotop yüzme havuzunda yenilikçi biyo filtre ve özel olarak geliştirilen phostec ultra filtresi kullanılıyor. Ayrıca iki sirkülasyona sahip. Birincisi güçlü bir dalgıç pompa ile kavisli skimmer üzerinden günde birkaç saat çalışıyor. İkincisi ise çok küçük bir dalgıç pompayla sürekli çalışıyor.Bu sistemler sayesinde havuz tamamen biyolojik olarak temizleniyor. Klor ya da benzeri toksit kimyasallara ihtiyaç kalmıyor” diyor.

Biotop havuzları istenilen ölçü ve biçimde hazırlanabiliyor. Ortalama 1 haftada kuruluyor. Bu havuzun diğer bir özelliği de bakım masraflarından kurtarması. Biotop yüzme havuzlarında sadece 3-4 yılda bir phostec filtre materyalinin değiştirilmesi yeterli. Ayrıca havuz duvarlarında tortu kalmadığı için havuz robotu kullanılmanıza da gerek kalmıyor.
Biotop havuzlarının fiyatı metrekare başına 300-400 euro arasında değişiyor.

KİBELE
Kullanım ömrü 50 yıl

Alman markası Krulland prefabrik yüzme havuzları, Kibele tarafından Türkiye pazarına sunuluyor. Krulland havuzlarının dikdörtgen, oval, “8” (sekiz rakamı şeklinde) ve yuvarlak olmak üzere 4 farklı modeli var. Dikdörtgen havuzlar 50x25 metre olimpik ölçülere kadar yapılabiliyor. Oval havuzlarda çap sınırı 25x12.5, “8” havuzlarda 15x6, yuvarlak havuzlarda ise 25 metreye kadar çıkabiliyor. Havuz derinlikleri ise maksimum 2 metre.

Kibele Satış Müdürü Fatih Çağlar Yavuz, “Havuzlarımız geniş çapta hafriyat gerektirmeden kısa sürede kurulabiliyor. Bu havuzlarda su yalıtımı için ‘liner’ kullanılıyor. Farklı renk seçeneklerine sahip olan ve kendisinin 4 katı kadar esneme kabiliyetine sahip olan bu malzeme sayesinde, klasik havuzlarda en sık rastlanan su kaçağı problemi önleniyor” diyor.

Krulland prefabrik yüzme havuzları görünüm olarak betonarme havuzlarla aynı. Ortalama bir havuzun montaj süresi 2-3 gün arasında değişiyor. Ancak montaj başlamadan önce altyapı hazırlıklarının bitmiş olması gerekiyor. Altyapı hazırlık süresi ise havuzun modeline göre değişiyor. Ortalama 10 gün gibi bir sürede havuzun montajı bitirilip yüzmeye hazır hale getirilebiliyor. Tüm havuz aksesuarlarına uyumlu olan Krulland prefabrik yüzme havuzlarının kullanım ömrü 50 yıl. Fiyatları ise 3 bin euro’dan başlıyor.

ERKASAN
18 yıldır havuz üretiyor

Erkasan, 1968 yılında kurulmuş. İstanbul Tuzla’daki 6 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasında ağırlıklı olarak elyaf takviyeli polyester üretiyor. 1992’den itibaren havuz sistemleri üretimine de başlamış. Üstten taşmalı ya da skimerli havuz ekipmanları üreten Erkasan, istenilen büyüklükte havuz kurabiliyor. Üstten taşmalı havuzların etrafında su kanalı bulunuyor. Havuzun içinde taşan su bu kanallardan denge deposuna aktarılıyor. Buradan da temizlenmek üzere filtrasyon sistemine ve daha sonra tekrar havuza gönderiliyor. Skimerli tip havuzların etrafında su kanalı yok. Su seviyesi, havuz üst seviyesinden 10-15 cm daha düşük. Su, skimer adı verilen su alıcılarıyla filtrasyona aktarılıyor ve temizlendikten sonra tekrar havuza veriliyor.

Erkasan tarafından üretilen yüzme havuzları 5 yıl sızdırmazlık garantisi altında satışa sunuluyor. Ayrıca sismik yer hareketlerine karşı da dayanıklı olduğu belirtiliyor. Şirket, standart havuzları sipariş aldıktan 7 gün sonra, kullanıma hazır bir şekilde teslim ediyor. Erkasan’ın 3.75x7.20 metre ölçülerindeki havuzunun satış fiyatı 7 bin 690 euro + KDV.

Kurulumu pratik, maliyeti düşük...

Portatif havuzlar kolay ve çabuk bir şekilde kurulabiliyor. İnşaatı ve kurulumu betonarme havuzlar gibi aylarca sürmüyor. Ortama 1 haftada teslim ediliyor. Hatta 1-2 gün içinde kurulabilen modelleri bile var.
Portatif havuzlarda sıva ve seramik kullanılmıyor. Sadece çelik panel ve uzun ömürlü PVC liner kaplama malzemesi kullanılarak imal ediliyorlar. Bu özellikleri sayesinde kesinlikle su sızdırmıyorlar. Ayrıca kullanılan liner gözeneksiz olduğu için üzerinde bakteri üremesi azalıyor.
Birçok firma, müşterilerine en az 10 yıl garanti veriyor. Bu tip havuzların kullanım ömrü 40-50 yıla kadar çıkabiliyor.

Çelik panel kullanıldığı için depreme karşı daha dirençli oluyor. Portatif havuzlar tüm bu üstün özelliklerinin yanı sıra daha ekonomik olmalarıyla da ilgi görüyor. Betonarme havuzlara göre yüzde 30 daha hesaplı. Ayrıca kimyasal kullanımında da yüzde 50 tasarruf sağlıyorlar.

Nasıl kuruluyor?
Portatif ve prefabrik olduğu için inşaat ruhsatı gerektirmiyor. Diyelim ki bahçenize portatif bir havuz kurduracaksınız. Öncelikle konunun uzmanları uygun yeri belirliyor. Ardından o alandaki toprak kazılıyor. Hafriyat yapılan alana istenilen şekil oluşturulduktan sonra fleks ve düz paneller yerleştiriliyor. Ardından da çelik konstrüksiyon kuruluyor. Zemin durumuna göre gerekirse beton da dökülebiliyor. İç kaplama yapıldıktan sonra da havuz kullanıma hazır hale geliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde