Popüler 50 markadan franchise fırsatları

Popüler 50 markadan franchise fırsatları

Türkiye’de franchise veren şirket sayısı bin 471’e, pazarın hacmi ise 43 milyar dolara ulaştı. İşte en popüler şirketlerin franchise yatırım şartları…

Popüler 50 markadan franchise fırsatları
16px
24px
24.04.2015 11:48
ABONE OLgoogle
Ersan Çıplak'ın haberi

Türkiye’de franchise veren şirket sayısı bin 471’e, pazarın hacmi ise 43 milyar dolara ulaştı. Yerli ve yabancı yeni markaların girişiyle hızla büyüyen sektörün 2015 sonunda 50 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. İşte en popüler şirketlerin franchise yatırım şartları…

ULUSAL Franchise Derneği (UFRAD) verilerine göre, halen Türkiye’de 2 bine yakın zincir mağaza ve bunlara ait 50 bin civarında şube franchising sistemini kullanıyor. Franchise veren marka sayısı ise bin 471. Sektör temsilcilerinin yaptığı hesaba göre, Türkiye franchise pazarının hacmi ise 2014’te 43 milyar dolara ulaştı. Yılsonunda bu rakamın 50 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Para Dergisi olarak franchising sisteminin gelişiminden yola çıkarak büyüme potansiyeli yüksek ve girişimcilere cazip bir iş imkanı yaratacak alanları araştırdık. İşte ayrıntılar…

RETÜRK 
Franchise bedeli 15 bin TL 


Retürk Gayrimenkul Danışmanlık, 1994 yılında İstanbul'da kuruldu. Şirket 2006’dan bu yana franchising sistemiyle Türkiye genelinde temsilcilikler veriyor. Şirket yetkilileri, gerek teknolojik altyapısıyla gerekse dinamik kadrosuyla güçlü bir franchising sistemi kurduklarını söylüyor.
Retürk franchising sisteminin sağladığı avantajlardan bazıları şu şekilde sıralanıyor: Kurumsal kimlik, broker ve ofis asistanlarının eğitimi, temel satış eğitimi, yerinde eğitim, oryantasyon desteği, ofisin faaliyete geçmesiyle beş iş günü oryantasyon desteği, özel proje danışmanlığı, teknoloji desteği, stratejik ortaklıklar, network desteği, bölge koruması…
Retürk’ün isim hakkı bedeli 15-20 bin TL+KDV arasında değişiyor. Sürekli franchise bedeli ise aylık 600 TL+KDV olarak belirlenmiş. 
Web: returk.com.tr

ÇITIR USTA 
22 çeşit pide, 16 çeşit kebap 


Çıtır Usta, kendi alanında örnek alınabilecek türden girişimcilik performansıyla dikkat çekiyor. Örneğin, pideyi lokanta köşelerinden çıkarıp adeta iadeyi itibar kazandırdı. Firma müşterilerine 22 çeşit pidenin yanı sıra 16 çeşit kebap, döner, tavuk tava gibi oldukça zengin bir menü sunuyor. 
Firrma tıpkı uluslararası dev gıda firmaları gibi tüm bu ürünlerini tek bir üretim merkezinde standart bir kalitede hazırlayıp, şubelerine sevk ediyor. Restoranlara soğuk zincir bozulmadan ulaştırılan ürünlerin sadece pişirilerek müşterilere servis edilmesi işlemi kalıyor. Bu sayede tüm şubelerde standart kalite korunurken aynı zamanda hijyen açısından maksimum seviye sağlanmış oluyor. 
Çıtır Usta ilk şubesi 2003’te İstanbul Galeria AVM’de açtı. Şimdi 16 ilde 58 şubesi var. Bunların 46’sı franchising sistemiyle açılmış. Firma ‘full konsept’ ve ‘ekspres’ olmak üzere iki farklı konseptte şubeler açıyor. Şirket yılsonuna kadar 20 şube açmayı hedefliyor. Önümüzdeki beş yılda full konsept restoranların 100’e, ekspreslerin ise 200’e çıkarılması hedefleniyor. Büyüme planları yurtiçiyle sınırlı kalmayacak, yurtdışında da şubeler açılması gündemde. Şu sıralar Ortadoğu pazarı için görüşmeler yürütülüyor. 
Franchise giriş bedelleri full konsept için 50 bin dolar+KDV, ekspres için 25 bin dolar +KDV olarak belirenmiş. Full konsept restoranların anahtar teslimi fiyatı 600-700 bin TL, ekspres ise 225 bin TL. Full konsept için en az 130 metrekare, ekspres içinse 50 metrekarelik işyerleri gerekiyor. 
Web: citirusta.com

NEWJOY 
19 yeni mağaza açacak 


Sakarya merkezli Newjoy bebek, çocuk ve genç mobilya grubundaki farklı çizgisi ile dikkat çekiyor. Franchising sistemiyle mağazalar açan şirketin şimdi 51 mağazası var. Firma, 2015’te yurtiçinde 51 olan satış noktası sayısını başta İstanbul, Ankara İzmir, Kahramanmaraş, Ordu, Adıyaman, Düzce, Afyonkarahisar, Bursa, Denizli, Aydın’a ağırlık vererek 70’e çıkarmayı hedefliyor. Konsept mağazalarıyla girişimcilere kazançlı bir iş vaat eden firma, Sakarya Hendek’te 40 bin metrekare açık, 17 bin metrekare kapalı alana sahip olan bir fabrikaya sahip. Bu tesis kendi alanında en son teknoloji ve ekipmanlarla donatılmış. 1986 yılından beri hizmet veren Öner Tic. A.Ş.’ye ait olan firma iç pazarın yanı sıra 25 ülkeye ihracat yapıyor. 
Web: newjoy.com.tr

KASAP DÖNER 
Büyümeye devam 


Global Restoran Yatırımları’nın markası olan Kasap Döner’in 26 restoranı var. Bunların 25’i franchising sistemiyle açılmış. Hazırlıkları devam eden Azerbaycan Bakü, İstanbul Mühürdar, Kızıltoprak ve Bağdat Caddesi gibi önemli lokasyonlarda anlaşması tamamlanan restoranların mayıs ayında açılması planlanıyor. Firmanın bir diğer markası ise İkiSatır. Bu markanın üç şubesi var. Mayıs ayında dört yeni şubesi daha açılacak. Firmanın üçüncü markası ise KöylüGüzeli...

KasapDöner’in yatırımcılardan yoğun ilgi gördüğünü ve sayısız franchise teklifi aldıklarını belirten Global Restoran Yatırımları Genel Müdürü Taner İçten, uygun gördükleri lokasyonlardaki tekliflere olumlu cevap vermeye devam edeceklerini söylüyor. Yeni franchise verirken dikkate alacakları en önemli kriterin lokasyon olacağını vurgulayan İçten, “İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere, ünlü caddeler ve seçkin AVM’lerde franchise vereceğiz. Kasap Döner ile franchise yatırımcılarına hızlı ve yüksek geri dönüş sağlamayı vaat ediyoruz. Metrekare büyüklüğüne göre şubelerimizin maliyetleri değişkenlik gösterse de şu anda yatırımını 10 ay için karşılamış şubelerimiz var. Ancak normalde franchise yatırımcılarımız, 24-36 ay arasında bir sürede yatırımın geri dönüşünü alabiliyorlar” diyor. Global Restoran Yatırımları, 2014’ü 50 milyon TL ciro ile kapattı. 

PSC INTERNATIONAL 
Garantili taşımacılık 


Paketleme çözümleri ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren PSC, kurumsal ve bireysel müşterilerine ambalajlama, gönderi ve sigortalama hizmetleri sunuyor. Türkiye'nin ve dünyanın her yerine sağlam teslimat güvencesiyle fark yaratan şirketin Türkiye'de 50’yi aşkın franchise şubesi var. Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinde ise master franchise şeklinde faaliyet gösteriyor. 
Şirket Türkiye’de franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Franchise’larına şube yer seçiminden kuruluşuna, operasyondan yazılıma, satış ve pazarlama aktivitelerinden sürekli eğitim programlarına kadar her türlü desteği sağlıyor. Franchise olmak içinse öncesinden sektör tecrübesine sahip olmaya gerek yok; sadece müşteri odaklı yaklaşım, satış ve operasyon yeteneği yeterli.
PSC, bayi açılışı öncesinde ilk eğitimleri, ardından iş geliştirme eğitimleri veriyor, standartlaştırdığı sistemleri, ekipmanları ve süreçleriyle bayilerinin hayatını kolaylaştırıyor. Destek sistemleri, bayilere ve çalışanlarına internet bazlı iletişimin tüm gücünü kullanarak, kullanım kılavuzlarına internet üzerinden erişim de sağlıyor. Özellikle büyük, kırılgan, değerli ya da şekil olarak paketlenmesi zor olan her türlü endüstriyel ürün ve numuneler ile özel bireysel gönderileri PSC güvenle paketliyor ve garantili, sağlam teslimatı taahhüt ediyor.
Web: pscturkey.com.tr

REMAX
Girişimci dostu marka 


Remax’in hepsi franchising sistemiyle açılmış 230 ofisi var. Şirket, franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam ediyor. Firmanın franchise giriş bedeli küçük illerde 16 bin, büyük illerde ise 29 bin 500 dolar. Her işletmenin masrafları lokasyona ve yaptığı seçimlere göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle gerekli işletme sermayesi ile ilgili belirli bir tutar söylemek zor. Ancak ortalama yatırım tutarı 200 bin TL düzeyinde. Ofis cirolarından yüzde 6’sı sürekli franchise ödemesi olarak alınıyor. Reklam katılım payı ise yüzde 3. Remax, franchise adaylarını adeta sıfırdan girişimci yetiştirir gibi yoğun bir eğitime alıyor. Bunun için İstanbul Tuzla’da bir merkezi bulunan şirket, burada yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan güçlü bir kadroyla eğitim veriyor. 
Web: remax.com.tr

POLEN TANTUNİ 
Yurtdışına açıldı


Polen Tantuni, 2009’dan bu yana faaliyet gösteriyor. Türkiye genelinde 35, yurtdışında ise üç şubesi var. Bunlar Semerkant, Özbekistan ve Tahran’da bulunuyor. Şirket Fransa, Almanya, Dubai, Rusya ve Çin'de de restoranlar açmaya hazırlanıyor. Yurtiçinde ise 12 yeni şube daha açılacak. Polen Tantuni’nin franchise giriş bedeli 15 bin dolar. Reklam katılım payı olarak ciro üzerinden yüzde 3 alınıyor. Sürekli franchise ödemesi ise aylık bin 100 dolar olarak belirlenmiş. 
Web: polentantuni.com

AKMANLAR GRUP
Seramik koruma sistemi 


Araç koruma sistemleri alanında faaliyet gösteren Akmanlar Grup, Türkiye genelinde yeni bayilikler veriyor. Bir şubenin yatırım maliyeti 10 bin TL’den başlıyor. Firma sektöründe dünyanın önde gelen markaları olan Ceramic Pro, Llumar, Suntek ve Dumbo’nun Türkiye distribütörü konumunda. Ceramic Pro, dünyanın ilk ve tek noter tasdikli seramik kaplaması olma özelliğine sahip. Bu ürün otomotiv, inşaat ve endüstriyel alanlarda koruma ve ekonomik çözümler sağlıyor. Llumar ve Suntek dünyanın en çok tercih edilen güvenlik, dekorasyon ve araç cam filmi markaları arasında gösteriliyor. Dumbo ise hareketli, ekonomik ve tamamen bağımsız çalışabilen, araç yıkamada çevre dostu bir yardımcı. Autospeed ise Türkiye’nin en yaygın boya koruma ve detaylı temizlik markası.
Web: akmanlargrup.com.tr 

SİMİT SARAYI
Hedef bin şube 


İlk Simit Sarayı 2002’de İstanbul Mecidiyeköy’de açıldı. Şimdi Türkiye genelinde 30 ilde 220 şubesi var. Bu mağazaların 187’si franchise sistemiyle açılmış. Yurtdışında ise 94 mağazası var. 2015 yılı sonuna kadar yurtiçinde 24, yurtdışında ise 45 mağaza daha açılacak. Şirket, 2018’de Türkiye’de 440, yurtdışında 560 olmak üzere toplam bin mağazaya ulaşmayı hedefliyor. 
Franchise giriş bedeli yurtiçinde 50 bin euro, yurtdışında ise 75 bin euro olarak belirlenmiş. Sürekli franchise ödemesi olarak cirodan yüzde 3 pay alınıyor. Bir şubenin toplam yatırım tutarı 600 bin TL. 
Yeni açılacak şubeler için öncelik verilecek iller ise şu şekilde sıralanıyor: İstanbul, Adana, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya, Trabzon, Tekirdağ, Manisa, Düzce, Diyarbakır, Ordu, Kayseri, Erzincan, Sivas, Rize, Muğla, Tekirdağ, Kırklareli, Aydın, Kars. 
Web: simitsarayi.com

MC DONALD’S 
Bir restoranı 300 bin dolar 


McDonald’s’ın Türkiye’deki ilk restoranı 1986’da İstanbul Taksim’de açtı. Şimdi Türkiye genelinde 41 ilde, 260 restoranı var. Bunların 74’ü işletmeciler tarafından yönetiliyor. 2015 sonuna kadar franchising sistemiyle 15 restoran daha açılacak. Firmanın tüm dünyada sunduğu standart lezzetlerinin yanı sıra Türk damak tadına uygun olarak geliştirdiği ürünleri var. 
McDonald’s kriterlerine göre, cadde restoranlarının en az 250 metrekare olması gerekiyor. Franchise giriş bedeli 30 bin dolar +KDV. Bir restoranın ortalama yatırım maliyeti ise, restoranın tipine ve büyüklüğüne bağlı olarak 300-400 bin dolar+KDV arasında değişiyor. Yeni açılacak şubeler için Türkiye’nin her bölgesinden gelecek talepler değerlendirilecek. 
Web: mcdonalds.com.tr

ÇİLEK 
150 bin TL’den başlıyor 


Çilek, ilk şubesini 1995’te Bursa İnegöl’de açtı. Yurtiçinde 73 ilde 177 şubesi, yurtdışında ise 267 satış noktası var. Bunların tamamı franchising sistemiyle açılmış. Şirket yılsonuna kadar 35 yeni şube daha açmayı planlıyor. Önümüzdeki beş yılda ise 300’ü yurtiçinde olmak üzere tüm dünyada toplam 800 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.
Yeni açılacak cadde mağazaları için 200-400, AVM mağazaları için 100-200 metrekarelik işyerleri gerekiyor. Yatırım bedelleri yurtiçinde lokasyona göre 150 bin ile 350 bin TL arasında değişiyor. Yurtdışında ise bu rakam 100-150 bin euro arasında. Çilek, sürekli franchise ödemesi almıyor. Yeni açacağı mağazalar için İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya‘ya öncelik veriyor.
Web: cilek.com

KÖŞEBAŞI 
Restoran sayısını 50’ye çıkaracak 


İlk Köşebaşı 1995 yılında İstanbul Levent’te açıldı. Bugün yedi ülkede toplam 30 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin 15’i Türkiye’de, 12’si Körfez ülkelerinde, ikisi Fas’ta, biri ise Azerbaycan’da. Firma önümüzdeki 10 yıl içinde toplam 50 şubeye ulaşmayı hedefliyor. 
Köşebaşı’nın iki çalışma modeli bulunuyor. Bunlardan biri restoran diğeri özellikle AVM’ler için düşünülen ‘express’ sistemi. Restoran için ortalama 200-300, express için ise (bulunduğu yere bağlı olarak) 75-100 metrekare bir alan gerekiyor. 
Köşebaşı yoğun franchise talebi alan bir firma. Şirket yurtiçinde açacağı yeni restoranların yanı sıra şu sıralar İngiltere, Almanya, Hollanda ile ilgili görüşmeler yürütüyor. Diğer yandan Suudi Arabistan ve Katar’da yeni şubelere hazırlanıyor. Ayrıca Güney Afrika ve Hindistan’da da yatırımcılarla görüşme halinde. Adana ve Tarsus yöresi et yemeklerinin geleneksel lezzetlerini modern bir sunumla günümüze taşıyan Köşebaşı’nın menüsünde, başlangıçlardan salatalara, pidelerden kebaplara ve tatlılara kadar birçok seçenek yer alıyor. 
Web: kosebasi.com

BURSA KEBAP EVİ 
Yurtdışı şubesini de açtı 


Bursa Kebap Evi’nin 22 ilde 55 şubesi var. Yurtdışındaki ilk şubesini ise Almanya’nın Saarland Eyaleti’nin Saarbrücken kentinde açtı. Firmanın 48 şubesi franchising sistemiyle açılmış. 2015 sonunda şube sayısının 65’e çıkarılması hedefleniyor. Yurtdışında ise Fransa, Hollanda, Belçika, İsviçre, Avusturya ve Lüksemburg, Dubai, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan’da şubeler açılacak. Önümüzdeki beş yılda ise bu rakam 100’e çıkarılacak. 
Franchise giriş bedeli 40 bin dolar+KDV. Sürekli franchise ödemesi olarak cirodan yüzde 4 pay alınıyor. Bir şubenin anahtar teslim metrekare başı maliyeti ise 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Firma, öncelikle AVM’lerde şubeler açmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Van, Zonguldak Ereğli, Konya, Akhisar’a öncelik verilmiş. 
Web: bursakebapevi.com

BYSOLVO 
Orijinal mobilya ve aksesuarlar 


Yatağa bağlanabilen beşik, boy aynalı ütü masası, aynalı takı ve aksesuar dolabı… Bu ve benzeri orijinal ürünleriyle dikkat çeken mobilya ve dekorasyon ürünleri üreticisi BySolvo, Türkiye genelinde bayilik verecek. Şirket bayi adaylarından herhangi bir bayilik giriş bedeli talep etmiyor. Özellikle çalışan kişilere ikinci bir iş fırsatı ve ek gelir kaynağı da olabilecek katalog bayilik modeli sunuyor. 
Web: bysolvo.com 

DOMINO’S PİZZA 
Dünya’da ilk beşe girdi 


Domino’s Pizza Türkiye, dünyada en hızlı büyüyen ilk beş ülkesinden biri. Firmanın 64 ile yayılmış toplam 437 şubesi var. Bunların 239 tanesi franchising sistemi ile faaliyet gösteriyor. Gebze, İzmir, Ankara ve Gaziantep’te üretim ve lojistik merkezleri bulunuyor. Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetlerinin yönetimi Domino’s Türkiye tarafından gerçekleştiriliyor. Firma, 2015 sonuna kadar şube sayısını 505’e ulaştırmayı hedefliyor. 2017 sonuna kadar 600 şube ve 10 bin çalışan sayısı hedefleniyor.
Yeni açılacak bir şube için en az 75-80 metrekarelik bir işyeri gerekiyor. Franchise giriş bedeli 50 bin dolar. Bir restoranın anahtar teslimi yatırım tutarı ise 500-550 bin TL arasında değişiyor. Firma, Mangal, Bol Malzemos gibi Türk damak tadına uygun yeni lezzetleri keşfederek menüsüne ekledi. Bu menüler çok ilgi görünce yöresel ürünler geliştirmeye devam eden şirket, Konyalım, Kayseri Ateşi ve Adanalım gibi yeni çeşitleri tüketicilerin beğenisine sundu. 
Web: dominospizza.com.tr 

PİZZA HUT 
Franchise vermeye başlıyor 


Pizza Hut’ın Türkiye’deki ilk şubesi İstanbul Galeria AVM’de 1988’de açıldı. Şimdi Türkiye genelinde 29 restoranı bulunuyor. Firma, önümüzdeki beş yılda franchise stratejisiyle yaklaşık 400 restorana ulaşmayı hedefliyor. Bir Pizza Hut şubesi açmak için en az 90 metrekarelik bir alana ihtiyaç var. Pizza Hut’ın bu konudaki üst sınırını ise seçilecek olan mağaza konsepti, bölgesel özellikler, tüketici alışkanlıkları ve yüklenicinin gücü belirliyor. Çünkü Pizza Hut, Türkiye genelindeki ağını güçlendirirken tek bir konsept üzerinde durmuyor. Farklı konseptlerde farklı restoran metrekareleri söz konusu. 
Markanın franchise giriş bedeli 24 bin 200 dolar. Sürekli franchise ödemesi olarak cirodan yüzde 6 oranında bedel alınıyor. Firma, tüm Türkiye’de franchise vermeyi hedefliyor. Yatırım yapmak için yeterli sermayeye ve sağlam girişimcilik ruhuna sahip, minimum 10 restoran açabilecek kişiler tercih ediliyor. Şube için yapılacak yatırım miktarları ise hizmet konsepti ve büyüklüğüne göre değişkenlik gösteriyor. 
Web: pizzahut.com.tr

KFC 
BEŞ yılda 400 restoran 


Türkiye’deki ilk KFC şubesi 1989 yılında İstanbul Galleria AVM’de açıldı. Türkiye genelinde bulunan 100’e yakın restoranının tamamının işletmesi Yum! Brands’e ait. Firma, önümüzdeki dönemde Türkiye’de franchise vererek büyüyecek. Yılsonunda kadar Türkiye’de Yum! Brands ve franchise verilerek 20 yeni KFC şubesi açılması planlanıyor. Franchise sisteminde ise 2016 ve sonrasında önemli bir artış gerçekleşmesi hedefleniyor. KFC’nin önümüzdeki beş yıl içindeki hedefi ise Türkiye’de 400 yeni restoran açmak. Marka, yeni stratejilerle birlikte pazar payını yüzde 20’ye ulaştırmayı planlıyor. AVM’lerde açılacak şubelerde ortalama 100 metrekarelik bir alan gerekiyor. Caddelerde bulunan şubeler ise 75-100 kişinin oturabileceği şekilde, ortalama 250-300 metrekarelik bir alana kuruluyor.
KFC’nin franchise başlangıç bedeli 48 bin 800 dolar. Bir şube için yapılacak ortalama yatırım ise mülkün türüne, konuma ve diğer faktörlere bağlı olarak 700 bin ile 1.2 milyon TL arasında veya daha üstü bir rakam olarak gerçekleşiyor. Royalty olarak ise ciro üzerinden yüzde 6 oranında bedel alınıyor. Firma, franchise verirken yatırım yapmak için yeterli sermayeye ve sağlam girişimcilik ruhuna sahip, üç yıl içerisinde minimum 10 restoran açabilecek yatırımcıları tercih ediyor. 
Web: kfcturkiye.com

ALTIN EMLAK 
Yeni ofisler açıyor 


Altın Emlak, 1998’den bu yana faaliyet gösteriyor. Şirketin 23 ilde 93 temsilciliği var. Bunların tamamı franchising sistemiyle açıldı. Şirket yılsonuna kadar 60 temsilcilik daha vermeyi hedefliyor. Firmanın franchise giriş bedeli 15 bin TL+KDV. Ortalama işletme sermayesi ise 15 bin TL. Yeni açılacak şubeler için öncelik verilecek iller şu şekilde sıralanıyor: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Samsun ve Trabzon.
Bir Altın Emlak şubesi için en az 40 metrekarelik bir işyeri gerekiyor. İşyeri mutlaka merkezi bir konumda ya da ana arterlere çok yakın mesafede olmak zorunda. Şirket franchise adaylarını seçerken düzgün iletişime sahip kişilere öncelik veriyor. Ayrıca en az lise mezunu olma şartı aranıyor. Altın Emlak’ın önemli bir özelliği daha var. Firma mesleki sertifika eğitimlerini bakanlık adına yapma yetkisine sahip. 
Web: altinemlak.com.tr

CAFECADDE 
Yeni bir konsept hazırlıyo


Cafe Cadde, 1994’te Sultan Yüksel Turanlı ve eşi Turan Turanlı tarafından kurulmuş. İstanbul Bağdat Caddesi’nde bulunuyor. 2015’te franchising sistemiyle iki şube açacak. Bunun için İstanbul’un potansiyel görülen semtlerinden gelecek franchise talepleri değerlendirilecek. 
Cafe Cadde ortaklarından Turan Turanlı, franchise giriş bedelinin 100 bin TL olduğunu söylüyor. Sürekli franchise ödemesi olarak aylık cirodan yüzde 5 pay alınacak. Yeni açılacak Cafe Cadde şubelerinin büyüklüğü 350-400 metrekare arasında değişecek. Dekorasyon, mutfak ekipmanları ve diğer masraflarla birlikte bir şubenin metrekare başına yatırım maliyeti bin 500 dolar olarak belirlenmiş. 
Web: cafecadde.com.tr
 
BIG YELLOW TAXI / RED KID CAFE 
İki farklı konsept 


BYT Gıda’nın Big Yellow Taxi ve Red Kid Cafe olmak üzere iki farklı konsepti var. Big Yellow Taxi, 2009’da ilk mağazasını İstanbul Bağdat Caddesi’nde açtı. Firma 2014 Temmuz ayında şirketin şu anki sahibi Erdal Çalışkan tarafından satın alındı. Bu tarihten sonra hızlı bir büyüme süreci yaşayan markanın şimdi yurtiçinde 65 şubesi ve yaklaşık 900 çalışanı var. Bu şubelerin çoğunluğu İstanbul’da bulunuyor. Ayrıca Sakarya, Bursa, Adana, Antalya, Tekirdağ, Balıkesir, Ankara, Edirne ve Isparta’da şubeleri var. Firma, önümüzdeki beş yılda toplam 133 adet şube daha açarak şube sayısını 198’e çıkarmayı hedefliyor. 
BYT Gıda’nın, yeni markası Red Kit Cafe için de hızlı bir şubeleşme planı var. Şirket önümüzdeki beş yıl içinde her yıl yaklaşık 30 Red Kit Cafe şubesi açarak toplamda 150 şubeye ulaşmayı hedefliyor.
Web: bytgida.com

ÇÖREK OTU 
Yeni bir konsept 


Fatih Kocatepe ve Mustafa Terlemez isimli iki genç girişimci tarafında kurulan Çörek Otu, unlu mamullerin satıldığı bir stant. Haziran 2013’te ilk şubesini açan Çörek Otu’nun şimdi üç şubesi var. Fatih Kocatepe, franchising sistemiyle AVM’lerde yeni şubeler açacaklarını söylüyor. Çörek Otu’nun franchise giriş bedeli yok. 12-15 metrekarelik bir standın kurulum maliyeti ise toplam 80 bin TL.
Web: corekotu.com.tr

TARCHY 
Tarçınlı tatlı 


Tarchy stant ve kafe olmak üzere iki farklı konseptte şubeler açıyor. Firma, yurtiçinde özellikle AVM şubelerinin sayısını artırırken bir yandan da kafe konseptini yayacak. İşlek ve yaya trafiğinin yoğun olduğu caddelerde Tarchy kafeleri açılacak. Stantların en az 10 metrekare olması gerekiyor. Yatırım tutarı ise lokasyona göre değişiyor. 
Web: tarchy.com 

REHA MEDİN EMLAK HİZMETLERİ 
Franchise bedeli 10 bin TL 


Reha Medin Emlak Hizmetleri, gayrimenkul pazarının en köklü şirketlerinden biri. 30 yıldır faaliyet gösteren şirketin 13 ilde 50 şubesi var. Bunların tamamı franchising sistemiyle açılmış. 
Reha Medin Emlak Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Çiçekçi, 2015 yılsonuna kadar 30 yeni ofis daha açmayı hedeflediklerini söylüyor. Önümüzdeki beş yılda şube sayısının 200’e çıkarılması hedefleniyor. Bu ofisler franchising sistemiyle açılacak. Yeni açılacak şubeler için öncelik Ankara, İzmir, İstanbul, Trabzon, Antalya illerine verilmiş. 
Reha Medin Emlak Hizmetleri şubesi açabilmek için en az 40 metrekarelik bir ofis gerekiyor. Franchise giriş bedeli bölgeye göre değişiyor. Buna göre giriş bedeli 10-20 bin TL arasında değişiyor. 
Web: rehamedin.com

ORGANICKID 
Organickid mağazalaşıyor


Yurtdışı pazarlara yönelik organik bebek ve çocuk tekstil ürünleri üreten Organickid, mağazalaşma kararı aldı. Şirket yurtiçinde ve dışında mağazalar açacak. Yurtdışı mağazalar İsveç, Avusturya ve Japonya’da açılacak. Organickid, üretiminin yüzde 90’nı aralarında İsviçre, Almanya, İngiltere ve Fransa’nın bulunduğu sekiz ülkeye ihraç ediyor. 
Organickid’in sahibi Merve Akıncı, “Yurtdışında organik ürün tüketimi Türkiye'den çok ileri seviyede. Organickid ambalajından etiketine, fermuarından düğmesine yüzde 100 organik olduğu için yurtdışında çok ilgi görüyor. Ürünlerimize olan ilgi iç pazarda da arttığı için mağazalaşma kararı aldık” diyor. 
Firma, Türkiye’nin ilk organik pamuk iplik üreticilerinden biri olan Topkapı İplik tarafından üretiliyor. 2013’ten bu yana üretilen Organickid, dünyadaki en kapsamlı tekstil standardı olarak kabul edilen Global Organik Tekstil Standardı (GOTS) sertifikasına sahip. Ayrıca Türkiye’de sadece beş firmada bulunan SA 8000 Sosyal Sorumluluk Standardı (Social Accountability 8000), Flo Fairtrade Standard ve tekstilde zararlı kimyasallara ve maddelere karşı güvenilirlik belgesi OEKO-TEX Class 1 sertifikaları da bulunuyor.
Web: organickidwear.com

DERMOKİL 
İlk kez mağaza açıyor 


Kozmetik sektörüne yönelik ürünler üreten Dermokil, ilk kez kendi markasıyla mağazalar açmaya hazırlanıyor. Yurtiçinde 50, yurtdışında ise 45 mağaza açılması hedefleniyor. Yurtiçinde açılacak mağazalar için öncelik İstanbul’da olacak. Ancak gelişmiş il ve ilçelerde de mağazalar açılacak. Yurtdışında ise bu yıl içinde Çin ve Suudi Arabistan’da mağaza açılması hedefleniyor. 
Sivas merkezli Ezel Kozmetik İthalat ve İhracat Sanayi tarafından üretilen Dermokil kozmetik ürünleri halen 27 ülkeye ihraç ediliyor. Ortadoğu, Avrupa, Afrika’daki diğer ülkelerde distribütörleri aracılığıyla faaliyet gösteren Dermokil, özellikle Suudi Arabistan ve Çin’de oldukça popüler. Şirket Çin’de 20 (Şanghay, Urumçi ve Pekin), Suudi Arabistan’da ise 25 mağaza açacak. 
Web: dermokil.com.tr
 
Franchise veren diğer markalar 

CEYO: Mağaza yatırım bedeli büyüklüğüne göre değişiyor. Firma, franchise alanlara açılışta dekorasyon ve ürün alımlarında özel destek veriyor. Ardından özel kampanyalar ve satış eğitimi gibi destekler devam ediyor. Franchise giriş bedeli istemiyor. Reklam katılım payı ve sürekli franchise ödemesi yok. Web: ceyo.com.tr

SAMSONITE: Kasım 2007’de Türkiye pazarına girdi. Mağazaların bir bölümü şirket tarafından geri kalanlar ise franchisee’ler tarafından işletiliyor. Yeni mağazalar açmaya devam eden şirket Türkiye genelinden gelecek franchise taleplerini değerlendiriyor. Web: desa.com.tr

SKECHERS: ABD’li ayakkabı markası Skechers’ın Türkiye distribütörü olan Olka Spor Malzemeleri yeni mağazalar açacak. Mağazaların büyüklüğü 120-150 metrekare arasında değişiyor. Şirket, franchise giriş bedeli almıyor. Dekorasyon, ürün tedariği ve masraflar dahil bir şubenin toplam yatırım tutarı mağaza büyüklüğüne göre değişiyor. Web: skechers.com.tr

SO CHIC: Takı ve aksesuar ürünlerinin satıldığı So Chic’ın ilk mağazası 2004’te Flyinn AVM’de açılmış. Bir So Chic mağazasının ön cephesinin vitrin için uygun olması şartıyla, minimum 30 metrekare olması gerekiyor. Şirket marka bilincine sahip, franchise sisteminin kurallarına bağlı kalabilen, iletişime açık ve takım olma bilincine sahip girişimcilerle çalışmayı tercih ediyor. Web: sochic.com.tr

FX SILVER: Saat, takı ve aksesuar çeşitlerinin satıldığı Fix Silver stant, kiosk ve mağaza olmak üzere üç farklı konsepte sahip. Stant ve kiosk’lar sekiz metrekareden başlıyor. Mağazaları ise yer ve konuma göre değişiyor. Mağazalar ortalama 60 metrekare büyüklüğe sahip. Firma, franchising sistemiyle Türkiye genelinde şubeler açacak. Web: fixsilver.com

BEBETO EĞLENCE ADASI: Türkiye’nin en büyük yumuşak şeker üretim hattına sahip olan Kervan Gıda’nın markası Bebeto Eğlence Adası’nın yurtiçinde ve yurtdışında şubeleri var. Şirket, girişimcilere anahtar teslimi Bebeto Eğlence Adası stantları açıyor. Bu stantlarda yumuşak şeker grubu, çikolata ve drajeler, sakızlar, oyuncaklı ürünler, lisanslı ürünler, ithal sakız ve şekerlemeler, meyve suyu ve su satılıyor. Web: kervangida.com

VİTTAMİN DONDURMA: Kahramanmaraşlı Vittamin Dondurma, günde 2 ton dondurma üretiyor. Firmanın Kahramanmaraş ve Isparta’da üç şubesi var. Şirket, franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Şimdilik franchise giriş bedeli almıyor. Bir şubenin yatırım tutarı 75 bin TL. Web: vittamindondurma.com.tr

MEŞHUR SAFRANBOLU LOKUMCUSU: Eren Gıda Maddeleri son dönemde yeni mağazalar açarak markasını yaygınlaştırıyor. Şirket, franchising sistemiyle yeni mağazalar açmaya devam edecek. Web: safranbolulokum.com.tr

YOGOLAT FROZEN YOGURT: Froyo’nun frozen yoğurt markası doğal ve bitkisel içeriği, minimum yağ oranı, düşük kalori değeri ve özelleştirilebilir tadıyla oldukça beğeni kazandı. Firma, lokasyonun fizibilitesinden, karlılık planına kadar her aşamada girişimcilere destek oluyor. İşe başlama sırasında ve sonrası verilen periyodik eğitimlerin yanı sıra rutin denetleme, konsept geliştirme, reklam ve PR çalışmaları süreçlerinde girişimcilere danışmanlık hizmeti de sunuluyor. Stantlarının büyüklüğü 3-5 metrekare arasında değişiyor. Web: yogolat.com 

KEBAPIX: Denizli merkezli Kebapix, 2009’dan bu yana faaliyet gösteriyor. Bir şubenin toplam yatırım tutarı öncelikle seçilen bölgenin konumuna göre değişiyor. AVM ya da cadde mağazalarının yatırım tutarları birbirinden farklı. Buna göre metrekare başına yatırım maliyeti bin ile 2 bin TL arasında değişiyor.
Web: kebapix.com.tr

YAMAHA MOTOR: Yamaha Motor’un 34 ilde 74 bayisi var. Bayilik için gerekli şartlar bölgenin potansiyeline göre değişiklik gösteriyor. İstanbul’da açılacak bir şube ile küçük şehirlerde açılacak bayiliklerden aynı şartlar beklenmiyor. Ancak belirlenen asgari standartlar var. Örneğin, mağazalarda başka markaların satışı yapılamıyor. Ayrıca yedek parça hizmeti de sunuluyor. Firma kurum ve marka kültürüne uyum sağlayabilecek bayi adaylarıyla çalışmaya tercih ediliyor. Bunun için bayi seçiminde oldukça titiz davranıyor. Yamaha Motor’un büyükşehirlerdeki bayiliği (mağaza ve servis) için 500 bin TL gerekiyor. Bu rakam küçük şehirlerde düşüyor. Web: yamaha-motor.com.tr

HONDA: Satış, servis ve yedek parça ile motosiklet güvenli sürüş aktivitelerini bir araya toplayan 52 adet 4S bayisi var. Ayrıca 50 tali bayisi var. Türkiye genelinde toplam 102 satış-servis noktası ve bin çalışanı bulunan firma, Türkiye genelinde yeni bayilikler oluşturacak. Web: honda.com.tr

SUZUKİ: Pazar payını artırmayı hedefleyen marka, gelişmiş il ya da ilçelerde yeni bayilikler verecek. Baliyiklerin yatırım maliyeti bölgeye göre değişiyor. Firmanın şu anda Türkiye çapında 24 bayisi var. Web: suzuki.com.tr

Mustafa AYDIN / UFRAD Başkanı 
“Hizmet sektörü büyüyor” 

Dünyada hizmet sektörü çok hızlı büyüyor. Bu gelişmeden franchising sektörü olumlu yönde etkileniyor. Günümüz tüketicileri zamanı etkin kullanmak zorundalar. Bu nedenle en kısa zamanda kaliteli mal ve hizmet satın almayı arzu ediyorlar. Kalitesini, markasını kabul ettirmiş ürünlerin bulunduğu mağazaları tercih edenlerin sayısında muazzam artış var. Bu tarz firmaların büyüme stratejilerine baktığımızda çoğunlukla franchising sistemini tercih ettiklerini görüyoruz. Franchising sistemi yatırımcıya, marka sahibinin yıllarca kurumsallaşmak için edindiği bilgi birikimini kullanarak, bulunduğu bölgede fırsat eşitliği yaratmasını ve yatırımcının sermayesini kullanırken var olan bilgi birikimi ile bir iş sahibi olmasını sağlıyor. 

Aslan SARANGA / Domino’s Pizza Genel Müdürü 
“Pizza’da potansiyel çok yüksek”

Sektörün büyüme potansiyeli çok yüksek. Pizza çok büyük bir yelpazeye hizmet veriyor. Çocuklar, aileler pizzayı çok seviyor. Pizza çok planlı bir şey değil, acıkınca insanın aklına gelen bir şey. Hemen almak istiyorsun. Öğle, akşam yemekleri, maç, film… Günün her saatinde ya da her farklı ortamda rahatça tüketebiliyorsunuz. 

Ali AKKAŞ / Köşebaşı Yönetim Kurulu Üyesi
“Yeme içme pazarı büyüyor” 

Türkiye’de yeme-içme sektörü 2014’te yaklaşık 40 milyar dolar ciroya ulaştı. Bunda ülkemize gelen yabancı turist sayısının hızla artmasının da büyük katkısı var. 2014’te çoğunluğu Avrupalı olmak üzere 35 milyonun üzerinde turist ağırladık. Önümüzdeki yıl da bu rakamın artacağını düşünüyoruz. Sosyal hayatın artık daha dinamik olması, yeme içme alışkanlıklarının değişmesi ve çalışan nüfusun artmasıyla sektör her yıl kendi rekorunu kırarak büyüyecek. 

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde