Polonezköy’de imar oyunu

Polonezköy’de imar oyunu

Polonezköy için yapılan imar planında, inşaat alanını genişletecek maddeler var

Polonezköy’de imar oyunu
16px
24px
24.04.2014 08:23
ABONE OLgoogle
İstanbul’un yeşil alanları hızla yok olurken Polonezköy’ü imara açacak yeni planla ilgili ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.

İmar planı ilk hazırlandığında STK’lar ve çevreciler Çevre Şehircilik Bakanlığı’na planın iptali için başvuruda bulunmuştu. Söz konusu imar planı Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek tarafından savunulmuş, Çelikbilek  dağınık olan yapılaşmaya çeki düzen verdiklerini, hatta yüzde 12 olan yapılaşmanın da yüzde 10’a düşürüldüğünü söylemişti. Yapılacak binaların yükselkliği 6.5 metre yani 2 katı geçemeyecekti.   

Ancak planda bodrum katı konusunda boşluklar bulunuyor. İddiaya göre yeni imar planı, Polonezköy’de inşaatların taban alanını genişletecek düzenlemeler içeriyor. Plan, Çelikbilek’in de söylediği gibi inşaat alanlarında bir kısıtlama getiriyor ancak bodrum katları bu kısıtlamadan muaf tutuluyor. 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nda bodrum katlar için yalnızca “imar kanununun ilgili maddelerine uyulacaktır” deniliyor. İmar kanununda ise bodrum katlarına ilişkin herhangi bir taban alanı kısıtlaması yok. Belirtilen tek husus bodrum katın yolun 5 metre gerisine yapılması gerektiği. 
 
YAPILAŞMA ARTAR
 
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman imar planını şöyle değerlendirdi: “Böyle bir plan, korunması gereken Polonezköy gibi bir alandaki yapılaşma hakkının çok üzerine çıkan yapılaşmalara neden olabilir. Özellikle bodrum kat alanlarının, bodrum katta oluşturulan kullanım alanlarının emsal harici olması yapılaşmayı artıracaktır.” 
 
Eğimden kazanıyorlar
 
Yeni planda ayrıca önceki planın uygulama hükümlerindeki “Eğimden dolayı kat kazanılmaz” kararının da yer almadığı görüldü. Bu plana bodrum katları 5,5 metre yükseklikte yapılabilecek. Üstelik imar kanuna göre bodrumun bir cephesi dışa açık olmak zorunda. Yeni plana göre konut veya turizm tesisi olarak kullanılmak için yapılacak bu bodrum katları; spa, restoran yüzme havuzu, toplantı salonu, spor jimnastik salonu, mutfak sığınak depo otopark ve benzeri servis üniteleri olarak kullanılabilecek. 
 
Doğal yaşama zarar verecek
 
CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi Mimar Halit Kılıç planlara itiraz süresi içinde söz konusu iddialarla ilgili Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduklarını belirtti. Kılıç, Polonezköy’ün imara açılmasını öngören yeni planlarla ilgili şunları söyledi: “Burada korunması gereken yeşil alanların, ağaçlar ve bitki topluluklarının plan notlarındaki bir takım maddelerle yok edilmesinin önü açılıyor. Bu aslında çevre katliamı demek.” 
 
Sümeyra Tansel/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde