Polis, Avon’a rakip olacak

Polis, Avon’a rakip olacak

Polsan üyesi 1.000 polisin eşi, doğrudan satış yöntemiyle makyaj malzemeleri satacak

Polis, Avon’a rakip olacak
16px
24px
21.12.2011 08:47
ABONE OLgoogle

Akaryakıt, su ve silah satışından mayın temizliğine, sigortadan on-line ticarete kadar birçok sektörde bulunan Polis Bakım ve Yardım Sandığı (Polsan), Shine markasıyla kozmetik pazarına giriyor. Polsan üyesi 1.000 polisin eşi, doğrudan satış yöntemiyle makyaj malzemeleri satacak ve ailesine ek gelir sağlayacak.

Türkiye’deki 200 bin emniyet mensubunun yarısının üye olduğu Polis Bakım ve Yardım Sandığı (Polsan), tüm eleştirilere rağmen yeni sektörlere girerek ekonomideki ağırlığını artırmaya hazırlanıyor. Sandığın ticari kuruluşu Poltek, akaryakıt, su, silah, e-ticaret, sigorta, turizm, inşaat ve AVM işletmeciliğinden sonra kozmetik sektörüne de adım atmaya karar verdi.

Sandığa üye olan polis eşleri, yeni yıldan itibaren ‘Shine’ markasıyla makyaj malzemelerinin doğrudan pazarlamasını yapacak. Polsan Portföy Yönetimi Genel Müdürü Sinan Okumuş, sandığın 98 bin üyesiyle bir anket yaptıklarını ve 1.000 üyenin eşinin doğrudan pazarlama işine girmek istediğini söylediğini açıkladı. Her yatırımdan önce 6 aylık bir araştırma sürecine girdiklerini belirten Okumuş, “Polislerin gelir seviyesi çok yüksek değil. Borçlu olanlar var. Onlara ek gelir sağlamak için böyle bir yatırım düşündük” diye konuştu.

Avon’a rakip olacak

Polsan, Shine projesiyle Avon ve Amway gibi doğrudan pazarlama şirketlerine rakip olacak. Organizasyonun yapılanması da bu şirketlere benzeyecek. Ancak şirkete üye kazandıranlara ek bir komisyon verilmeyecek. Polis eşleri sadece sattığı ürünler üzerinden komisyon alacak. Polis eşleri ellerindeki kataloglarla pazarlama yaparken aldıkları siparişleri de internetten, kendilerine özel sisteme girerek müşteriye gönderecek. Sinan Okumuş, net bir rakam telaffuz etmese de gelirin satışa bağlı olduğunu söyledi. Kâr marjının sektör ortalamasından daha yüksek olacağını anlatan Okumuş, “1-2 ay içinde satışa başlıyoruz. Türkiye’de bir kozmetik üreticisine Shine markasıyla üretim yaptıracağız. Ürünlerimizin kalitesi yüksek olacak. Projeden hem polis eşleri hem de sandık kâr edecek” diye konuştu.

Girişim sermayesi gibiyiz

Okumuş, farklı sektörlere makul gördüklerinde yatırım yaptıklarını belirtti. Toplam 65 milyon liralık fon yönettiklerini ifade eden Okumuş, kendilerini ‘private equity’ (girişim sermayesi) fonlarına benzeterek, “Doğrudan yatırım da yapıyoruz, gayrimenkul yatırımlarımız da oluyor. Gelecek vaadeden gayrimenkullerde büyük parseller alabiliyoruz” dedi.

2 bin kişilik güvenlik şirketi de kuruyor

Polsan yeni yılda özel güvenlik sektörüne de giriyor. Sandık, 2012 yılı içersinde faaliyete geçmesi planlanan Poltek Güvenlik isimli şirketle güvenlik eğitimi, fiziki güvenlik ve teknik güvenlik hizmeti verecek. Sinan Okumuş planlarını şöyle anlattı: “Sektörde çok fazla oyuncu var ama şirketler küçük. Yabancı oyuncular da geliyor. Burada iyi bir pazar olduğunu düşündük. Poltek Güvenlik uzun süredir vardı ama aktive edilmemişti. Amacımız burada emekli emniyet mensuplerina da istihdam sağlamak. Birkaç yıl içinde 2 bin kişilik bir ekibe ulaşacağız. Bu pazara polis disiplini getirip kaliteyi artırmak istiyoruz.”

Aktif büyüklüğü 866 milyon TL

1952 yılında kurulan ve uzun yıllar aidat toplayarak üyelerin buzdolabı ve çamaşır makinası gibi ihtiyaçlarını karşılayan Polis Bakım ve Yardım Sandığı (Polsan), 2000 yılından sonra atağa kalktı. Hemen yeni kanallara girmek gibi bir hedefleri olmadığını söyleyen Polsan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pek, “Mevcut olan işlerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. 2012’de yüzde 10 büyümeyi planlıyoruz” dedi. Kasım 2011 itibarıyla aktif büyüklüğü 866 milyon lira olan Polsan’ın halen faaliyette olduğu işleri şöyle:

- Akaryakıt sektöründe Polpet ile faaliyet gösteriyor. Şimdiye kadar 6 istasyon açan Polpet ile hedef 3 yıl içinde 40 istasyona ulaşmak.

- Ankara Sigorta’yı 2000 yılında TMSF’den alan sandık, şirketi yakın dönemde elinden çıkarmayı planlıyor.

- Polsan, Ata Su ile ambalajlı su sektöründe bulunuyor. Elmacık markasıyla doğal mineralli su çıkarıp paketleyecek olan fabrika ise gelecek ay 30 milyon TL’lik yatırımla açılacak.

- İştiraklerden Polsan İnşaat’ın projeleriyle de 2 bin 500 ortak konut sahibi oldu. Sandık halen devam eden Turkuaz Vadisi Konut Projesi’yle 200 ortağını ev sahibi yapmayı planlıyor. Polsan İnşaat ayrıca 5 binden fazla üyesini, uygun koşullarla otomobil sahibi yaptı.

- Online ticarette www.alisveristesondakika.com ile faaliyet gösteriyor.

- Sandık, Türkiye ’nin en büyük otobanı olan Anadolu otobanının 224’üncü kilometresinde Temmuz ayında açtığı Boluda Outlet AVM’yi işletiyor. 90 milyon liralık yatırımla açılan AVM’de 110 mağaza bulunuyor.

- Polsan, ABD-Alman silah firması SigSauer’in Türkiye distribütörlüğünü yürütürken mayın temizleme işine de girmeyi hedefliyor.

İlker Pehlivan/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde