Plastik sektöründe kavga TOBB'da istifa getirdi

Plastik sektöründe kavga TOBB'da istifa getirdi

Plastik sektörünün ihracat hamlesine ivme kazandırmak ve 2023 ihracat hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak amacıyla sektör kuruluşlarından gelen talep sonucu İKMİB öncülüğünde kurulan Plastik Tanıtım Grubu’na yönelik tartışmalar büyüyor.

Plastik sektöründe kavga TOBB'da istifa getirdi
16px
24px
06.10.2016 18:05
ABONE OLgoogle

Plastik Tanıtım Grubu çalışmalarına henüz başlamadı ancak tanıtım grubunun kuruluşu ve hedefleri konusundaki fikir ayrılıkları adeta sektörü ikiye böldü.

İKMİB, PAGDER, PLASFED ve Kauçuk Derneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında kurulan Türkiye Plastik Kauçuk Kompozit Sektör Meclisi üyeliklerinden istifa ettiler. Ayrılık sebebi, Sektör Meclisi’nin yanlı ve kasıtlı şekilde Plastik Tanıtım Grubu’na karşı geliştirdiği haksız söylem ve girişimlerinin yanı sıra sektörel temsilin yetersiz bırakılması olarak açıklandı. Sektörel sorunlar bir kenara bırakılarak Meclisin gündemine sürekli Tanıtım Grubu’nu hedef alan açıklama ve faaliyetler getiriliyor, Meclis üyesi kurumların uyarıları hiçe sayılıyor denildi.

Plastik ve mamülleri, kimya ihracatında yüzde 30 pay ile birinci sırada geliyor. Avrupa ve dünya sıralamasında üst sıralarda yer alan plastik sektörün ihracatının artırılması amacıyla yurtdışı tanıtıma ağırlık verilmesi uzun süredir sektör temsilcilerinin gündeminde yer alıyordu. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), sektörü temsil eden Sivil Toplum Kuruluşlarından gelen talep üzerine Plastik Tanıtım Grubu’nun kuruluş çalışmalarına bundan tam iki yıl önce başladı.

İKMİB’in yanı sıra Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Genel Kurullarından Tanıtım Grubu Kurulması için olumlu karar çıkması sonrası Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ekonomi Bakanlığı onayları da alınarak Plastik Tanıtım Grubu kuruldu. İlgi yönetmelikler kapsamında sektörden isimlerin yer alacağı Yönetim Kurulunun oluşturulması ve çalışma planının hazırlanmasına yeni başlandı.

“Plastik Tanıtım Grubu olsun mu olmasın mı” tartışmaları ise yapılan çalışmaları sekteye uğratarak konuyu en başa götürdü. İKMİB, Plastik Tanıtım Grubu’nun sektörden gelen talep ve Genel Kurul onayları ile kurulduğuna dikkat çekerek “oldu bitti yapıldı” eleştirilerine karşı çıkıyor ve henüz çalışmalarına başlamayan bir tanıtım grubunun haksız şekilde eleştirildiğini vurguluyor. İstenen verimin alınamaması durumunda yine sektörün ve sektörel kuruluş temsilcilerinin talebi, İKMİB ve AKMİB Genel Kuruluna katılan üyelerin kararı ile Plastik Tanıtım Grubunun faaliyetine son verilebileceğinin altı çiziliyor.

Plastik Tanıtım Grubu ile tartışmaların farklı bir boyut kazanması ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan Türkiye Plastik Kauçuk Kompozit Sektör Meclisi’ne taşınması sektörde rahatsızlık yarattı. Meclisin kurucu üyeleri arasında yer alan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER), Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) ve Kauçuk Derneği, Türkiye Plastik Kauçuk Kompozit Sektör Meclisi üyeliklerinden istifa ettiklerini açıkladılar. Meclisin, sektör sorunlarını ve sektör temsilcilerinin bu konudaki taleplerini hiçe sayması ve ana gündem maddesi olarak sürekli Plastik Tanıtım Grubu’nu hedef alan yanlı söylemler geliştirmek amaçlı faaliyetler ortaya koyması istifaların temel nedeni olarak gösterildi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, “Plastik Tanıtım Grubu sektör tarafından belirlenen hedef ve stratejiler doğrultusunda ihtiyaç üzerine hayata geçirildi. TOBB çatısı altında kurulan Sektör Meclisi ise bu görüş birliğini yok sayarak sürekli tanıtım grubuna yönelik yanlı söylem ve girişimler içine girdi, meclis üyelerinin uyarılarına rağmen bu ısrarlı tutumunu sürdürmeye devam etti. Sektörün birçok sorunu varken ve üyelerce dile getirilmeye çalışılırken bunların göz ardı edilmesi, sürekli olarak tanıtım grubunun gündeme alınmasını sektörel birliktelik adına doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

Kimya Sektör Platformu’na da Başkanlık eden aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası Üyesi de olan Kauçuk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Kaya ise istifaları ile ilgili olarak kauçuk sektörünün TOBB Türkiye Plastik Kauçuk Kompozit Sektör Meclisi’ndeki temsilinin yetersiz kaldığını, kauçuk sektörünün sorunlarını Meclis gündemine taşımak için gayret ettiklerini ancak Meclis Başkanı tarafından ısrarla gündeme alınmadığını ifade etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde